Endelig kan «heksebarnet» Hope (2) le og føle seg elsket

Den lille utstøtte gutten har gjennomgått en utrolig forvandling på barnehjemmet til Anja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den to år gamle gutten ble verdenkjent i februar. Videoen av det lille utmagrede barnet som var utstøtt og ble spottet av landsbyboere, sjokkerte alle.

Anklaget for å være heks

Denne gutten var tross alt heldig. Han ble funnet av danske Anja Ringgren Lovén som arbeider med å redde barn som blir beskyldt for å være hekser og utstøtes av familie og lokalsamfunn. Hun tok ham med seg og ga ham navnet Hope.

Den sjokkerende historien førte til tusenvis av donasjoner til den lille danske hjelpeorganisasjonen. Hope fikk en egen sykepleier som er hos ham hver dag, og han har lagt godt på seg.

Smiler og ler

To måneder senere får vi se en ny video av Hope. Gutten som gikk rundt for seg selv i ni måneder og kun overlevd på det han kunne finne på gata og hva noen mennesker ga ham i skjul, smiler og ler.

Klippet av Hope er gledelig og rører alle. Allikevel vil Anja ha frem det ikke bare er i Hope som sultes og mishandles fordi lokalsamfunnet tror han er en heks. Dette gjelder mange barn i visse fattige områder av Nigeria og andre land i Afrika.

– Den forvandligen som Hope har gått gjennom, har alle barna på barnehjemmet gått gjennom. Det er viktig å få vist fram, sier Anja til dansk TV 2.

Holder foredrag

Hun er i hjemlandet for å holde foredrag om hjelpearbeidet hun og kjæresten gjør i Nigeria.

– Det er denne måten jeg får penger inn til organisasjonen, sier Anja.

Donasjonene har gitt henne og organisasjonen hennes Dinnødhjælp muligheten til å hjelpe mange flere barn. De har også planer om å bygge en barneklinikk på eiendommen.

Barn ofre syndebukker for ulykke

Årsaken til at Hope og andre barn blir beskylt for å være hekser knyttes ofte til at familier opplever noe ødeleggende. Det kan være død, sykdommer eller dårlige avlinger. Barnløshet blir også ofte forklart med heksekunst.

Det er oftest barn som blir gjort til syndebukker. Når et barn først er stemplet som heks, er det ingen vei tilbake. Hvis foreldrene ikke har råd til svindyre heksedoktorer som utfører såkalt exorcisme, blir barna gjerne slått i hjel.

Anja og hennes team forteller at de har sett så forferdelige ting at de sparer omverdenen for det.

Hope ble funnet og filmet i forbindelse med en dokumentarfilm som skal gå på Dansk Radio i april.