– Visste du at Norge er et skatteparadis?

Internasjonale rederier slipper å betale skatt hvis de etablerer seg i Norge. Derfor er politikernes DNB-kritikk hyklersk, mener Jon Hustad og Gunnar Stavrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske politikere har stått i kø for å fordømme DNBs befatning med skatteparadiser etter Panama Papers. I fredagens utgave av Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen kaller Jon Hustad politikernes reaksjoner for «hykleri».

– DNBs praksis har vært kjent for Stortinget, og man har ikke gjort noe med det. Hvorfor ikke? Jo, fordi den norske staten tjener enormt med penger på den internasjonale kapitalistiske modellen, som inkluderer skatteparadis, sier Hustad.

– Norge er også et skatteparadis

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum er enig, og peker på det mange kanskje ikke vet: Norge er nemlig selv et skatteparadis for internasjonal skipsfart. Rederier slipper å betale skatt hvis de flytter virksomheten hit.

– Norge bruker lave skattesatser for å tiltrekke seg utenlandske investeringer. Vi har eksempelvis nullskatt på shipping, sier Stavrum.

Derfor har politikerne ingen grunn til å være moralsk forarget over at andre land gjør det samme.

Innrømmer feil

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen innrømmer at Hustad har rett i at DNBs praksis har vært kjent på Stortinget lenge.

– Hvordan kan dere være så opprørte nå, dere har hatt finansminister og enorm makt på Stortinget lenge, hvorfor gjorde dere ikke noe med dette?, spør Hustad.

– Det er et betimelig spørsmål, svarer Lundteigen, som fortsetter:

– Det har ikke vært noen entydig holdning til disse spørsmålene innenfor Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV. Det er også for lav kunnskap om internasjonal økonomi på Stortinget.

Da tenner Hustad på pluggene.

– Du kunne bare tatt en telefon til DNBs kontor i Luxembourg og spurt: Kan jeg opprettet et skjult selskap i Panama, og så hadde vedkommende i andre enden svart «Oui».

– Som en kreftsvulst

Lundteigen vil likevel ikke være med på påstander om dobbeltmoral:

– Skatteparadis er mer enn lave skatter. Her snakker vi om land som har stråselskaper med regler som gjør forskjell på utlendinger og de som bor i landet selv. Dette er rene kreftsvulsten som utvikler seg.

Vårt eget oljefond har investert nærmere 200 milliarder i slike skatteparadiser. Derfor vil Senterpartiet og Lundteigen trekke norske milliarder ut. Hustad er totalt uenig.

– Så lenge den norske staten tjener så godt på oljefondet, så bør vi sitte stille i båten, sier Hustad.

Se hele debatten i Underhuset her: