Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance

Utsetter bryllup for å møte Carlsen

Li Chao utsetter sitt eget bryllup for å spille i Altibox Norway Chess

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arrangøren av Altibox Norway Chess gir opp å få Sergej Karjakin til Stavanger, og henter inn kinesiske Li Chao til den tiende og siste plassen i turneringen.

Den 26 år gamle stormesteren skulle ifølge norwaychess.no egentlig ha giftet seg 30. april, men Chao velger heller å utsette bryllupet for å kunne møte Carlsen og resten av verdenseliten i Stavanger.

Veldig spennende

Det er ingen hvem som helst arrangøren har fått avtale med. Den kinesiske stormesteren er rangert som den femtende beste spilleren i verden og vant Asiamesterskapet i 2013.

TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum synes dette er veldig spennende.

- Sjakknasjonen Kina er på vei til noe stort. Det er veldig gøy for arrangøren at de har fått Li Chao med på så kort varsel. Det er ingen tvil om at den korte forberedelsestiden vil gi et handicap for Li Chao, likevel ønsker han å stille. Dette viser hvor sterk standing Altibox Norway Chess har fått på verdensbasis. Personlig hadde jeg veldig gjerne sett Jon Ludvig Hammer i turneringen, men det er klart at arrangøren har hatt mange hensyn å ta her. Li Chao er uansett et veldig godt alternativ.

Har skjedd før

Det ikke første gang Norway Chess blir tvunget til å hente inn en erstatter. Også i 2013 måtte arrangøren ty til reservebenken. Den gang kom russiske Peter Svidler inn sent, da som erstatter for Vladimir Kramnik. TV 2 vet at Peter Svidler også i år ble vurdert som erstatter for Karjakin, men at man i stedet valgte å gå for Li Chao.

Respektløst av Karjakin

Arrangøren var rystet da Magnus Carlsens kommende VM motstander Sergey Karjakin meldte avbud til den kommende turneringen i Stavanger.

- Vi opplever denne handlingen som respektløs både mot oss som arrangør, de andre spillerne i turneringen og ikke minst en hel sjakkverden, het det i en pressemelding fra arrangøren.

Arrangementsansvarlig Jøran Aulin-Jansson er tilfreds med at en så sterk spiller er på plass.

- Vi kom dessverre ikke til enighet med det russiske forbundet, og vi er fortsatt i dialog med dem om en eventuell kompensasjon. Vi er veldig fornøyd med å få avtale med Li Chao på så kort varsel. Det betyr at turneringen opprettholder sin posisjon som en av verdens sterkeste turneringer for året.

Satser hardt mot Stavanger

Magnus Carlsen har ennå til gode å vinne Norway Chess. I 2013 ble han nummer to bak Sergej Karjakin, mens i fjor gjorde Carlsen sin dårligste turnering som verdensmester og endte på en skuffende sjuendeplass, hele tre poeng bak vinneren Veselin Topalov. Det er forventet at Magnus Carlsen, som i forkant av Altibox Norway Chess er på treningsleir i Spania, vil gjøre alt han kan for å snu denne statistikken.

TV 2s ekspert Jon Ludvig Hammer er sikker på at Carlsen vil lykkes.

- Jeg har fulgt Magnus tett den siste tiden, og han virker i meget godt slag. I mine øyne er han favoritt i alle turneringer han stiller opp i. Norway Chess er en turnering han aldri har vunnet, og det er klart at han virkelig ønsker å ta en seier på hjemmebane. Jeg tror han klarer det nå.

Altibox Norway Chess sendes på TV 2 Sportskanalen og SUMO fra 18. april.