Gardermoen  20160408.
Statsminister og Høyre- leder Erna Solberg på partiets landmøte som startet fredag på Gardermoen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Gardermoen 20160408. Statsminister og Høyre- leder Erna Solberg på partiets landmøte som startet fredag på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Erna om veien videre: – Valgene vil prege oss i generasjoner

Statsminister Erna Solberg vil skape mulighetslandet Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På det største landsmøtet i Høyre i nyere tid tegnet statsminister Erna Solberg et bilde av et Norge som går i riktig retning, men understreket samtidig at landet står foran en lang rekke svært krevende valg.

– Veivalgene må tas nå. På vår vakt. Mens Høyre styrer. Veivalgene vi må ta vil prege Norge i tiår, ja i generasjoner fremover, sa Solberg.

Ledighet alvorlig

– Arbeidsledighet er alvorlig for den det rammer og særlig selvfølgelig for den som ikke finner seg raskt ny jobb, sa statsministeren.

Men Solberg mener regjeringen gjennom tiltakspakkene mot ledighet har iverksatt mye som nå er i ferd med å virke.

– Kjære landsmøte, Ikke la noen fortelle dere noe annet. Den samlede økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten, sa statsministeren.

– Må omstille oss

Statsministeren mener det bare er flere nye jobber i privat sektor med høy verdiskapning som kan videreføre dagens samfunnsmodell.

Statsministeren mener fremtidens arbeidsplasser skapes ved å bruke de tre ordene: grønt, smart og nytenkende.

– Det er bare Høyre som har en politikk som kan få jobben gjort, sa Solberg, som understreket at omstillingen fra oljeøkonomi til kunnskapsøkonomi må gå raskere enn ønsket som følge av fallet i oljeprisen.

– Skal vi forsøke å stanse utviklingen og håpe at det går over, eller skal vi lete etter mulighetene som endringene byr på for å skape et enda bedre og mer klimavennlig velferdssamfunn, sa Solberg.

Skolekampen

Statsministeren harselerte med andre partiers forslag om skolesatsing, som etter hennes mening stort sett handler om skolemat, skolefritid eller leksefri skole. Hun mener det er langt viktigere å sørge for hjelp til elever som henger etter, i stedet for at de aldri klarer å ta igjen det tapte.

– Vår neste satsting i skolen skal være tidlig innsats på småskoletrinnet, slik at færre blir hengende etter.

Hun mener den største utfordringen er å skape en skole hvor flere opplever seiring og mestring.

– Mange har snakket om at læreren er viktigst. Nå har vi en regjering som gjør noe med det. Svaret kan ikke være skolefritid, skolemat eller leksefri, svaret må være å løfte elevene som blir hengende etter, sa Solberg.

Hverdagsintegrering

Statsministeren slo fast at det er nødvendig å stramme inn på asylpolitikken, og at Norge ikke kan oppfattes som mer generøse enn andre land, om vi ønsker kontroll over tilstrømningen av asylsøkere.

– Høyres linje ligger fast. Vi står for en streng, men rettferdig asylpolitikk, sa Solberg.

Hun understreket at det er store utfordringer med å integrere alle som får lovlig opphold i landet.

– Skal vi skape muligheter for alle må vi ha som mål å skape det jeg kaller for mulighetslandet Norge.

Hun trakk frem studentersamfunnet i Bergen som hadde invitert med seg asylsøkere på Brannkamp som et vellykket eksempel på integrering.

– Det er jo krevende å bli bergenser, sa Solberg.

Endringer i forsvaret

Statsministeren slo fast at Norges plass er i NATO og slo fast at Norge må ha kapasitet til å hjelpe når andre land trenger det.

– Norge skal stå skulder ved skulder med våre allierte i NATO, sa Solberg.

Regjeringen er i sluttfasen med en ny langtidsplan for forsvaret og statsministeren gjorde det klart at det blir store endringer.

– Vi må videreutvikle vårt forsvar og vår forsvarsevne. Vårt demokrati og vår frihet er verdt å kjempe for om det er nødvendig, sa Solberg.

– Min forgjenger uttalte så sent som i desember 2012 at omstillingen i forsvaret i stor grad var ferdig. I dagens perspektiv tror jeg vi alle kan være enige om at det ikke stemmer.

Nye trusler gjør omstillinger nødvendig understreket statsministeren.

– Vi trenger betydelig fornyelse av materiell og økt evne til å håndtere nye konflikttyper som cybertrusler og hybrid krigføring. Skal vi få til dette må vi være villige til å prioritere tøft gjennom tiltak og investeringer som gir reell forsvarsevne.