Arne Brimi gjestet kjøkkenet til Wenche, og han vil ha slutt på at barn er kresne i matveien.  Foto: TV 2
Arne Brimi gjestet kjøkkenet til Wenche, og han vil ha slutt på at barn er kresne i matveien. Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG: Nostalgisk familiekos med raclette


Raclette er en rett som stammer fra Valais i Sveits.
Hovedingrediensen er ost som smeltes.

Forslag til tilbehør:

•Kokte poteter

•brokkoli

•minimais

•sylteagurk

•syltet sølvløk

•bacon/ kokt skinke /svinefilet

•ost, for eksempel; vellagret Jarlsberg /ridderost/ port salut/ gruere/ racelette.



Slik gjør du:

Skjær ost i skiver.

Kok poteter.

Kok brokkoli i buketter, og evt. minimais i lettsaltet vann, 2-3 min.

Stek bacon.

Legg ønskede ingredienser /tilbehør på et serveringsfat, eller flere små skåler/fat.

Gjestene forsyner seg selv med ost og det tilbehøret de liker.

Sylteagurk og syltet sølvløk skal ikke varmes på raclettejernet.

Hold kokte poteter, grønnsaker, bacon, kjøtt varmt oppå raclettejernet.

Hver enkelt person får hver sin smelteskuff (tilhører raclettejernet).

Legg ost i smelteskuffen og smelt på racelettjernet, og hell den smeltede osten over tilbehøret på tallerken.



TIRSDAG: Tomatsuppe -helt naturlig


Brimi gir gode råd til hvordan du kan få de små til å elske grønnsaker.

Oppskrift: Arne Brimi


Slik gjør du:

Del 8-10 tomater i to og legg i en gryte.

Tilsett 2 dl vann, 1 dl olje og evt. en kvist frisk basilikum eller ramsløk.

Legg på lokk og stek i varm stekeovn ved 200 grader, i ca. 2 timer.

Smak til med litt salt, grovmalt pepper, evt. 1 ss balsamicoeddik og ørlite sukker.

Ketchup:

Mos og kok inn til fyldig konsistens.

Smak evt. til med litt salt og urtekrydder.




ONSDAG: Laks med ovnsstekte grønnsaker og guacamole

Retten kan varieres med gulrøtter, sellerirot/ pastinakk, rødbeter og løk

Tips fra Wenche: Til de minste barna, vær varsom med saltet! Brokkoli eller blomkål kan kokes separat og servers til retten.

Til 4 voksne personer

Dette trenger du:

•Ca 500 g laksefilet uten skinn og ben

•2 store søtpoteter

•4 poteter

•1/2 dl olivenolje

•2 fedd hvitløk

•Salt, pepper

Slik gjør du:

Del laks i porsjonsstykker.

Skrell og del søtpotet og poteter i båter og legg ut på et stekebrett eller en stor ildfast form.

Finhakk hvitløk, bland med litt salt og grovmalt pepper og fordel over potetene sammen med olivenolje, vend lett om. Stek på midterste rille i varm stekeovn 175oC i 45-55 min.

Dryss laksen med litt salt og pepper og legg laksestykkene over eller ved siden av grønnsakene de siste 10-12 min (steketid avhengig av tykkelsen på laksen).

Mens grønnsakene stekes lag guacamole

Dette trenger du:

•2 modne avocado

•1/2 sitron

•1 krm salt

•1 fedd hvitløk

•Pepper

•2-3 ss creme fraïche eller 1-2 ss sweet chilisaus for melkefri variant

•1-2 ss olivenolje

Slik gjør du:

Skrap ut kjøttet de modne avocadoene og mos dem. Press over litt sitron for å beholde fargen og for smak. Tilsett salt, finhakket hvitløk, pepper etter smak. Tilsett 2-3 ss creme fraiche eller 1-2 ss sweet chilisaus for melkefri variant. Til slutt 1-2 ss olivenolje. Bland alt sammen.

Små sjokolade kuler

Dette trenger du:

•2 dl havregryn

•1 dl mandelmel (ev havremel eller grovt mel)

•4 ss kakao

•¾ ts vaniljepulver(eller frø fra 1 vaniljestang ev 1 ts vaniljesukker)

•6 store dadler uten stener

•50 gr smør

•2 ss vann (Til voksne erstatt vannet med 2 ss espresso)

•Kokosmasse til pynt

Glutenfrie, bruk glutenfrie havregryn og havremel.

Slik gjør du:

Smelt smør mens du putter alle ingrediensene i en mixer unntatt kokosmassen. Hell over smeltet smør og bland sammen.

Rull til små kuler, som rulles i kokosmasse, oppbevar i kjøleskapet.

Ispinner med eple og kanel

8-10 stk

Dette trenger du:

•1 eple

•1 ½ dl kremfløte

•2 dl yoghurt naturell

•½ ts kanel

•1 ts vaniljepulver

•1 eggeplomme

•1 ss honning

•Former til ispinner

Slik gjør du:

Skrell og riv eplet. Visp fløten. Bland sammen alle ingrediensene og hell i former. Sett i fryser i 3-4 timer.

Isen kan varieres med revet pære, moste bringebær, blåbær eller banan. Yoghurt kan byttes ut med vaniljekesam, reduser da honning til 1 ts.


TORSDAG: Wenches saftige vaniljeboller

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.

Vaniljebollene egner seg godt til frysing, varmes lett i stekeovn før servering.

Dette trenger du:

•6 dl melk

•1 egg

•50 g gjær

•2 ½ dl sukker

•1 ts kardemomme

•1 ts vaniljesukker

•Ca. 16 dl hvetemel , evt. ½ dl ekstra

•150 g romtemperert smør

Fyll:

•100 g mykt smør

•Frø fra 1 vaniljestang

•2 ss vaniljesukker

•Evt. litt kanel

•Egg + litt melk til pensling

Slik gjør du:


Bruk en kjøkkenmaskin.

Løs opp fersk gjær i 4 dl av den ”fingervarme” melken og egget. (Den siste dl av melken tilsettes mot slutten av eltingen. Brukes tørrgjær tilsettes den sammen med hvetemelet.)

Tilsett kardemomme, vaniljesukker og mesteparten av hvetemelet, mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet i 3-4 min.

Øk så hastigheten og arbeid deigen videre i ca. 4 min, og tilsett den siste dl av den fingervarme melken litt etter litt.

Arbeid sammen til en glatt og smidig deig.
Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen og tilsett romtemperert smør, ca. 1 ss av gangen.

Elt sammen til alt smøret er blandet godt inn.

Dekk til bakebollen og la deigen heve ca. 1 time.

Kjevle ut til et rektangel og smør over smør, sukker og vaniljeblandingen.

Brett langsiden av deigen mot midten, og brett den andre langsiden over.

Skjær i strimler, ca. 28-30 stk.

Snurr og lag knuter.

Sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la etterheve i ca. 30 min. Pensle med sammenpisket egg og melk, og stek på midterste rille i varm stekeovn, 225 grader i 12-15 min.

Avkjøl på rist.


FREDAG: Biff på grønnsakseng

Biffsalaten er glutenfri, melkefri, mager og sunn.
Passer godt til en diabetes meny, se i oppskrift!

Dette trenger du:

•500–600 g mørnet ytre eller indrefilet av storfe eller kalv

•Salt og pepper

•olje + smør til steking

•friske urter, for eksempel 1 kvist estragon eller koriander

•1-2 fedd hvitløk

Salat:

•ca 1 dl linfrø

•5 ss vann

•¼ ts salt

•1 pk friske sukkererter, ca 150 g

•1 rødløk

•1-2 paprika i forskjellige farger

•1/2 slangeagurk

•8-10 Cherrytomater

•1 pakke choy eller 1/4 kinakål

Dressing:

•1/2 -1 finhakket rød chili

•1-2 ts finhakket frisk ingefær

•4 ss saft fra lime

•4 ss nam- pla (fiskesaus)

•4 ss soyasaus (glutenfri)

•1-2 ts sukker eller 1-2 ss sweet chilisaus (diabetes; bruk feks. litt stevia eller sukrin)

•Rikelig med frisk koriander og 8-10 mynteblader


Slik gjør du:

La kjøttet ligge i romtemperatur, ca.1 time før steking.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Varm olje i en stekepanne, smelt smør i pannen og legg i fileten.

Dryss over salt og pepper, og legg i friske urter og hvitløk.

Brun kjøttet raskt på alle sider.

Legg over i ildfast fat, legg urtene over kjøttet og øs med stekesjyen.

Stikk inn et steketermometer og stek til termometeret viser 56 grader.

Ta ut kjøttet og avkjøl minst 30 min. før det skjæres opp.

Dressing:

Rør sammen alle ingrediensene og la dressingen stå å trekke minst 15-20 min.

Salat:

Tørrstek linfrø i panne til den er gylden.

Kok opp vann og salt, legg sukkererter og la trekke i 1-2 min.

Avkjøl i iskaldt vann.

Skjær løk i tynne båter og legg i iskaldt vann for å få den sprø.

Del resten av grønnsaken i biter og legg i en salatbolle.

Tilsett godt avrent løk og sukkererter.

Vend inn dressingen.

Legg salaten på et serveringsfat eller porsjonstallerkener.

Dryss over sesam frø og legg over tynne skiver av kjøttet .

Skjær kjøttet i skiver og anrett på toppen av salaten.