DNBs konsernsjef Rune Bjerke er i hardt vær etter Panama-avsløringene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DNBs konsernsjef Rune Bjerke er i hardt vær etter Panama-avsløringene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

DNB i 2014: «Nei, vi hjelper ikke kundene med å unndra skatt»

Offentliggjort brev viser at Norges største bank i 2014 fortalte næringsministeren at DNB Luxembourg ikke hjalp kundene med å unndra skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avslørte Aftenposten at DNBs datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006 til 2010 hjalp rundt 40 norske kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene.

I Stortingets spørretime onsdag fortalte næringsminister Monica Mæland (H) at hun allerede i 2014 hadde henvendt seg til DNB med spørsmål om hvorvidt bankens filial i Luxembourg var involvert i skatteparadiser.

– Vi fikk til svar at man ikke bidro til hverken skatteunndragelser eller hemmelighold av kunder, sa Mæland til TV 2.

Torsdag vedgikk DNB at svarene de ga til Næringsdepartementet i 2014 ikke inneholdt informasjon om at bankens filial i Luxembourg hadde vært involvert i opprettelsen av 40 selskaper i skatteparadiset Seychellene.

– Svaret vi ga til departementet i 2014, ble skrevet i god tro, sa informasjonsdirektør Even Westerveld til TV 2.

DNB i 2014: «Tilbyr legitim skatteplanlegging»

Mælands departement offentliggjorde fredag morgen DNBs redegjørelse fra 2014. I brevet avviser DNB at kunder fikk hjelp til å unndra skatt, men banken bekreftet at rådgiverne hjalp til med skatteplanlegging.

«Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt. Rådgiverne fungerer som diskusjons- og samtalepartnere når det gjelder finansielle spørsmål, og tilbyr lovlig og legitim skatteplanlegging for de av kundene som bor i utlandet. Det kan for eksempel dreie seg om rådgivning rundt finansieringsløsninger, grenseoverskridende transaksjoner, kompliserte arveregler og skattemessige forhold som kan være annerledes for de som er bosatt utenfor Norge.»

I det offentliggjorte brevet avviser storbanken at Luxembourg var valgt for å slippe unna skatt i Norge.

«DNB har kjøpt (2002) og videreutviklet Carlson Fund Management Company i Luxembourg, og har bygget bankvirksomheten «fra grunnen» uten å overføre hverken overskudd, arbeidsoppgaver eller inntjening fra andre steder i konsernet som en del av en skatteplanlegging.»

DNBs virksomhet i skatteparadis havnet også i søkelyset i 2007 og 2009, og Finanstilsynet ba om møter og redegjørelse. Men til tross for at DNB i to omganger gikk gjennom sine koblinger til skatteparadiser, sa ledelsen at den ikke kjente til formidlingen av selskaper på Seychellene.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke har beklaget bruken av skatteparadiser, og hevder ledelsen først ble kjent med forholdene da Aftenposten tok kontakt om saken rett før påske.

– Vi angrer og ser på det som har skjedd som noe vi skulle vært foruten, sa han til TV 2 tidligere denne uken.

Panama Papers omtales som verdens største dokumentlekkasje.
Panama Papers omtales som verdens største dokumentlekkasje.