– Helsefremmende om barn dropper kjøtt, melk, egg og fisk

– Bekymringsfull trend, mener ernæringsfysiolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ut ifra en helhetsvurdering er det helsefremmende at barn dropper kjøtt, melk, egg og fisk, sier overlege og spesialist i medisinsk radiologi, Tanja Kalchenko.

Tidligere har hun uttalt seg om det samme hos Klikk.no.

Konchenko fremhever blant annet melk som noe som barnet ikke nødvendigvis har veldig godt av, siden den kan gjøre at barnet kommer fortere i puberteten.

Sosialt overgrep

Konchenko møter sterk uenighet fra Christine Elisabeth Gørbitz, som er klinisk ernæringsfysiolog.

– Barn utvikler seg aller mest tidlig i livet, derfor er de helt prisgitt at omsorgspersonene gir dem riktig mat, sier Gørbitz.

Ernæringsfysiologen, som er mor til tre barn, mener det ikke er helsefremmende at barn skal kutte så viktige matvarer fra kostholdet sitt dersom de ikke lider av allergi:

– Det går utover barnets vekst og utvikling, og det stigmatiserer barnet både i barnehagen og på skolen, sier ernæringsfysiologen.

Gørbitz påpeker at barn gjerne vil gjøre som andre barn gjør. Hun mener at det vil by på utfordringer dersom de stadig må ta med medbrakt mat i bursdager og i andre sosiale sammenhenger.

<b>BARNS KOSTHOLD:</b> En tredjedel av alle foreldre kutter ut kjøtt, melk eller gluten fra barnas kosthold. FOTO: Colourbox
BARNS KOSTHOLD: En tredjedel av alle foreldre kutter ut kjøtt, melk eller gluten fra barnas kosthold. FOTO: Colourbox

Urettmessig allergifrykt

Ernæringsfysiologen forteller at mange foreldre kutter ut ulike matvarer fra barnas kosthold i god tro om at de er allergiske, men at det bare er en liten brøkdel av disse barna som faktisk har en allergi.

En slik urettmessig frykt fra foreldrenes side kan dermed ha store konsekvenser for barna:

– Dersom barn blir satt på et vegetarisk eller vegansk kosthold, vil det øke risikoen for mangel på jern, protein og kalk, fortsetter Gørbitz.

Handler om å finne erstatninger

Overlege Kalchenko mener på sin side at vi har blitt lært til å spise kjøtt, og at dette er en vane som kan snus:

– Som forelder må man sørge for at barnet får i seg jod, vitamin D og B12, forklarer Kalchenko.

Hun mener holdninger må endres, slik at man ikke føler man bare utelukker en haug matvarer.

– I mange verdensdeler spises eller drikkes det verken kjøtt eller melk. Det gjelder å finne erstatninger, sier Kalchenko.

Svært kritisk

Ernæringsfysiolog Gørbitz er generelt imot at barn skal gå på diett:

– Å ha mange begrensninger i kostholdet vil skape flere problemer. Kosten må være mest mulig allsidig, forteller Gørbitz.

Har man mistanke om at barnet er allergisk, kan man teste om det har gluten- eller melkeallergi, fortsetter hun. Men man må observere barnets helse grundig etterpå:

– Det er ikke heldig å kutte ut gluten eller melk over lengre tid med mindre man ser drastiske positive forandringer hos barnet.

Vegantrend

Stadig flere har omfavnet et vegansk kosthold: Årsakene varierer, men knyttes ofte til etiske spørsmål om miljø og dyrevelferd.

Overlege Kalchenko mener det ikke er noen grunn til bekymring for at barnet skal stikke seg ut på en negativ måte bare fordi det har et annerledes kosthold:

– Man kan finne mange erstatninger for matvarene man vil kutte ut, så det sosiale er jeg ikke urolig for på barnas vegne, avslutter Kalchenko.