FORLOVET: Hilde Vatne Lande fra Ålesund og Sigrid Bystøl fra Voss venter på Kirkemøtets vedtak om vigsel for likekjønnede. Foto: Privat
FORLOVET: Hilde Vatne Lande fra Ålesund og Sigrid Bystøl fra Voss venter på Kirkemøtets vedtak om vigsel for likekjønnede. Foto: Privat

Hilde og Sigrid omfavner homo-ja:

– Blir fantastisk å si ja til hverandre i kirken

Hilde Vatne Lande (24) og Sigrid Bystøl (24) venter på beskjeden om at de skal få lov til å gifte seg i kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stort sommerbryllup. Store brudekjoler. Planleggingen har så vidt begynt.

Men da Sigrid Bystøl fridde til Hilde Vatne Lande i fjor høst, var paret gjennom fire år klare på én ting: De skal vente med å gifte seg til de kan gjøre det i kirken.

– Begge er kristne, så det faller oss veldig naturlig å gifte oss i kirken. Mamma er prest, og jeg har vokst opp i kirken og fått lov til å være der i alle år. Kirken har vært en stor del av meg og oppveksten min, forteller Lande til TV 2.

– Så at jeg skal få lov til å si ja til den elsker der, det blir fantastisk, rett og slett.

– Blir en solid feiring

Åpen folkekirke stakk av med flesteparten av mandatene under kirkevalget i fjor. Dette ga flertall for at vigsel av likekjønnede skal bli mulig i kirken, ti år etter at Kirkemøtet åpnet for homofile prester.

Denne uken startet årets kirkemøte hvor det etter all sannsynlighet vil bli vedtatt en egen liturgi for likekjønnede og de dermed kan vies i kirken.

Hilde Vatne Lande og Sigrid Bystøl ønsker seg et stort sommerbryllup. Foto: Privat
Hilde Vatne Lande og Sigrid Bystøl ønsker seg et stort sommerbryllup. Foto: Privat

Sigrid Bystøl sier hun er veldig spent på utfallet, men at hun ikke helt tør å håpe i tilfelle det ikke går veien.

– Jeg har veldig lyst til å gifte meg i kirken og få Guds velsignelse av ekteskapet. Det er viktig for oss å føle oss inkludert, sier hun.

Lande er varamedlem i Møre bispedømme, noe hun ble for å kjempe for likekjønnedes rett til å gifte seg i kirken.

– Jeg har fulgt veldig mye med på Kirkemøtet nå og synes det er helt fantastisk at det etter all sannsynlighet går igjennom. Da blir det nok en solid feiring, sier Lande.

Sommerbryllup

Paret har ikke helt satt i gang planleggingen til bryllupet ennå, men noen tanker har de luftet for hverandre.

– Vi har tenkt på sommerbryllup, det er det vi har mest lyst til. Og store brudekjoler på begge. Det blir nok et stort bryllup, det er mye familie, sier Lande.

– Jeg vil også ha en kake med regnbuefarger inni, fortsetter Bystøl.

– Det kommer til å bli kjempefint og sikkert masse følelser om at vi endelig kan få lov.

Strid om liturgi

Kirkerådet mener liturgier for likekjønnet ekteskapsinngåelse skal komme i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann.

Åpen folkekirke ønsket seg en felles liturgi for alle kirkelige vigsler, men vedtok på landsmøtet i februar at de vil følge biskopenes ønske om to.

– Det viktigste er å få en liturgi som er likestilt, for alle og ikke eksklusivt for likekjønnede. Det er det vi håper på, sier Lande.

Leder Ingvild Endestad i FRI-Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, tidligere LLH, er bekymret for at det ikke skal være en likeverdig løsning.

– Det handler om at det skal være likt rom for alle, like muligheter for alle. En egen liturgi for likekjønnede sender signaler om at det er annenrangs ekteskap, sier hun til TV 2.

– Det er likevel veldig positivt at homofile får gifte seg i kirken. Vi kjenner mange som ønsker det og som har ventet lenge på dette, sier hun.

Må vente litt til

Når Hilde Vatne Lande og Sigrid Bystøl kan gå nedover kirkegulvet i brudekjolene sine, er ennå ikke klart. Under årets Kirkemøte skal det vedtas at en liturgi skal utarbeides. Først neste år kan den vedtas.

Nestleder i Åpen Folkekirke og prest i Trondheim, Marianne H. Brekken, gleder seg til å vie to av samme kjønn.

– Den dagen det spørsmålet kommer, gleder jeg meg veldig til å si «ja». Jeg gleder meg til å slippe å tenke på den dagen jeg er nødt til å møte et par som ønsker å gifte seg, men der jeg må si «dessverre kan du ikke få lov til å komme til kirken med din kjærlighet», sa hun til TV 2 onsdag.