Slik lager du Wenches saftige vaniljeboller

Å sette tennene i nybakte vaniljeboller er en himmelsk opplevelse, rett og slett!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vaniljeboller

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.
Vaniljebollene egner seg godt til frysing, varmes lett i stekeovn før servering.

Dette trenger du:

  • 6 dl melk
  • 1 egg
  • 50 g gjær
  • 2 ½ dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • Ca. 16 dl hvetemel , evt. ½ dl ekstra
  • 150 g romtemperert smør

Fyll:

  • 100 g mykt smør
  • Frø fra 1 vaniljestang
  • 2 ss vaniljesukker
  • Evt. litt kanel
  • Egg + litt melk til pensling

Slik gjør du:

VANILJEBOLLER: Egner seg godt til frysing, varmes lett i stekeovn før servering.  Foto: TV 2
VANILJEBOLLER: Egner seg godt til frysing, varmes lett i stekeovn før servering.  Foto: TV 2

Bruk en kjøkkenmaskin.
Løs opp fersk gjær i 4 dl av den ”fingervarme” melken og egget. (Den siste dl av melken tilsettes mot slutten av eltingen. Brukes tørrgjær tilsettes den sammen med hvetemelet.)

Tilsett kardemomme, vaniljesukker og mesteparten av hvetemelet, mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet i 3-4 min.
Øk så hastigheten og arbeid deigen videre i ca. 4 min, og tilsett den siste dl av den fingervarme melken litt etter litt.
Arbeid sammen til en glatt og smidig deig.

Senk hastigheten på kjøkkenmaskinen og tilsett romtemperert smør, ca. 1 ss av gangen.
Elt sammen til alt smøret er blandet godt inn.
Dekk til bakebollen og la deigen heve ca. 1 time.

Kjevle ut til et rektangel og smør over smør, sukker og vaniljeblandingen.

Brett langsiden av deigen mot midten, og brett den andre langsiden over.
Skjær i strimler, ca. 28-30 stk.
Snurr og lag knuter.

Sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la etterheve i ca. 30 min. Pensle med sammenpisket egg og melk, og stek på midterste rille i varm stekeovn, 225 grader i 12-15 min.
Avkjøl på rist.