Per Sandberg om journalist-utskjelling: – På tide at noen setter skapet på plass

Fiskeriministeren mener han hadde all grunn til å bli sint. – Folk må si hva de vil om Per Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en av pausene på årskonferansen til Sjømat Norge i Bergen, oppsøkte Fiskeribladet Fiskaren fiskeriminister Per Sandberg.

Bakgrunnen var at avisen ønsket å gjøre et intervju med statsråden. Fiskeribladet Fiskaren omtaler reder Rolf-Bjørnar Tøllefsen fra Senja som fiskeriministerens venn, og skriver at Tøllefsen fikk økt torskekvote etter at Sandberg ble statsråd.

– Det er så latterlig. Det er så elendig journalistikk at det burde gått inn i komibøkene. Det burde gått inn på Journalistikkhøyskolen som et eksempel på elendig journalistikk, tordnet Sandberg til avisen da han ble spurt om bekjentskapet.

Intervjuet med Sandberg har siden blitt omtalt av en rekke nettaviser.

– Det er ikke overraskende. Jeg setter litt pris på det. Det er på tide at noen setter skapet på plass, sier Sandberg til TV 2 torsdag.

– Folk må si hva de vil om Per Sandberg

Fiskeribladet skriver at Tøllefsen over lang tid hadde prøvd å få en 14 meters torskekvote som driftsgrunnlag på et større fartøy. Sandberg besøkte Tøllefsen på Gran Canaria i julen, og avisen trekker frem at de begge bor på Senja. Sandbergs kone sitter også i samme kommunestyre som Tøllefsen, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Den 12. januar kom en instruks om torskekvoter og størrelsen på fartøy, noe som ifølge avisen ga Tøllefsen «full kvotepott».

Sandberg mener saken rett og slett er bygget på konspirasjonsteorier.

– Det handler ikke om det som skjedde i Bergen i går, det handler om en konspirasjonsteori som er lagt frem av Fiskeribladet Fiskaren uten mening, med løgner og med fantasier. Som involverer min kone og min familie. Som involverer tredjepart og setter folk i en vanskelig situasjon fordi en journalist i Fiskeribladet bare har noen spekulasjoner rundt at jeg møtte en person da jeg var på ferie i Spania, sier Sandberg.

– Hvorfor ble du så sint?

– Det sier seg selv det, og med all rette. Folk må bare si hva de vil om han Per Sandberg. Her hadde jeg all grunn til å være forbanna, sier Per Sandberg.

– For det første registrerer jeg at Torsvik, som er omtalt som en av Norges beste fiskerijournalister, omgår sannheten og lager overskrifter som ikke har noen sammenheng i det hele tatt, fortsetter han.

Rasende Sandberg skjelte ut journalister

– Han var veldig amper

Nils Torsvik er redaktør i Fiskeribladet Fiskaren. Han er én av journalistene som intervjuet Sandberg.

– Han var veldig amper da vi intervjuet ham. Jeg synes at en minister skal ta det på sak, og ikke gjøre karakteristikker av journalistene sitt arbeid, sier han.

Han presiserer at avisen står for faktaopplysningene i artikkelen.

– Vi ga jo Sandberg en mulighet til å svare. Vi sendte alt til Sandberg på forhånd og ba han kommentere det. Det at han latterliggjør denne saken når han kommer til møtet i Bergen, det synes jeg er en merkelig måte å gi tilsvar på, fortsetter redaktøren.

– Ministeren var amper

Per Sandbergs sjef, statsminister Erna Solberg, har ikke sett videoen hvor Sandberg skjeller ut fiske-journalisten, men kjenner saken gjennom mediene.

– Jeg mener personlig at det aldri er lurt å bli sint, sier hun til VG.

– Konspirasjonsteorier!

Per Sandberg reagerer på flere ting i artikkelen, og avviser at han har «sosial omgang» med Tøllefsen.

– For det første er han ikke en venn. For det andre handler det ikke om kvotesalg slik som fiskeribladet påpeker. Og for det tredje var dette en instruks man startet å jobbe med lenge før jeg inntrådte som fiskeriminister.

– Da instruksen kom på mitt bord den 12. januar, så hadde jeg ikke peiling på fartøyinndeling og hva dette dreide seg om. Det er det som journalisten ikke skjønner, det at man lager konspirasjonsteorier om at her er det noe kokkelimonke, legger han til.

Fiskeriministeren forteller at de spiste middag sammen på Gran Canaria, og at han og Tøllefsen dro ut for kjøre Gokart sammen med barna.

– Etter det fikk han økt torskekvote, skriver Fiskeribladet Fiskaren?

– Helt feil! Det har ingen ting med torskekvote å gjøre. Den instruksen som jeg tok 12. januar har med fleksibilitet med tanke på å velge størrelse på fartøy over 15 meter.

Se hele intervjuet med Per Sandberg i toppen av artikkelen.