NYE KORRUPSJONS-ANKLAGER: Norskeide Yara kobles til nye korrupsjonssaker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYE KORRUPSJONS-ANKLAGER: Norskeide Yara kobles til nye korrupsjonssaker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

Aftenposten: Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser

Statseide Yara skal ifølge Aftenposten ha betalt bestikkelser til postboksselskaper i Karibia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Aftenposten skal Yara ha betalt milionbestikkelser til en av selskapets viktigste forretningspartnere i Russland.

I juli i fjor ble tidligere Yara-sjef Thorleif Enger dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon, men bestikkelsene Aftenposten har avslørt gjennom de såkalte Panama Papers har ikke vært kjent før nå.

Gjødselprodusenten Yara betalte ifølge avisen store summer under bordet mellom 2004 og 2009, angivelig for å få kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel langt under markedspris fra leverandøren Eurochem.

Ifølge Aftenposten hevder Yara at informasjonen ikke er ny, og selskapet har derfor ikke ønsket å stille til intervju i saken.

– Dette er påstander som ikke er nye. Thorleif Enger har intet kjennskap til slike forhold, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Aftenposten.

Avisen avslørte bestikkelsene da det viste seg at de såkalte postboksselskapene Yara skal ha overført penger til står på kundelistene til det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som er sentral aktør i den internasjonale skatteparadis-avsløringen kalt Panama Papers.

I en pressemelding skriver Yara følgende:

«Yara har hele tiden vært opptatt av full åpenhet og samarbeid med Økokrim. Det var Yara selv som varslet Økokrim og igangsatte en ekstern granskning i 2011. Økokrim fikk tilgang til alt materiale hos Yara, og funnene i Økokrims etterforskning stemmer godt overens med funnene i Yaras granskning.

Opplysningene om uakseptable utbetalinger fra Balderton til EuroChem fremkom av regnskapsmateriale Økokrim beslagla og som de senere oversendte Yara. Informasjonen ble bekreftet i Yaras egen granskning av det samme materialet. Funnene i vår granskning ble igjen overlevert Økokrim. Dette skjedde i 2012.

Yara har nulltoleranse for korrupsjon, og det er et grunnleggende prinsipp for oss. Vi har jobbet målbevisst for å komme til bunns i dette sakskomplekset og å rydde opp. Arbeidet med etikk og etterlevelse av regler og lover fortsetter også i dag med uforminsket styrke.»

I februar 2014 erkjente Yara korrupsjon i Libya, India og Russland og selskapet fikk, og vedtok, 205 milioner i foretaksbot.»

Vanskelig å henge med? Se grafikk nederst i artikkelen som forklarer hva Panama Papers-avsløringen handler om!

Panama Papers forklart
Panama Papers forklart