KRITISK: Gunnar Halse kjøper ikke den doptatte vektløfterens forklaring. FOTO: Scanpix/TV 2 
KRITISK: Gunnar Halse kjøper ikke den doptatte vektløfterens forklaring. FOTO: Scanpix/TV 2 

Reisemedisin-ekspert: – Aldri hørt om bruk av meldonium i behandling av malaria

Gunnar Hasle er sannsynligvis Norges fremste ekspert på reisemedisin. Han har aldri hørt om bruk av meldonium i behandling av malaria

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): Vektløfteren Ruth Kasirye (33) testet i januar positivt på det forbudte stoffet meldonium.

På en pressekonferanse onsdag opplyste vektløfteren at hun ble akutt syk av malaria den 28. desember da hun besøkte familien sin i Uganda i julen. Der ble hun umiddelbart innlagt og legen på sykehuset ga henne medisin som inneholdt meldonium.

Den forklaringen kjøper ikke Gunnar Hasle, som sannsynligvis er Norges fremste ekspert på reisemedisin.

– Ringte en lege i Uganda
Han har tidligere jobbet med Ebola-viruset i Liberia og som frivillig på sykehus i Tanzania. For tiden driver han Reiseklinikkken i Oslo, som spesialiserer seg på å forberede folk på reiser til eksotiske strøk, deriblant malariaområder.

– Jeg har aldri hørt om bruk av meldonium i behandlingen av malaria. Jeg googlet dette før TV 2 kom, og fant ingen publikasjoner som tilsier bruk av meldonium i behandling av malaria, sier Hasle til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Jeg ringte en overlege på infeksjonsavdelingen på Ullevål sykehus som heller aldri hadde hørt om det. Og jeg ringte en kollega i Uganda, som er lege der, og han hadde ikke hørt om det, konstaterer reisemedisineksperten.

– Blir bare spekulasjoner
Hasle vil imidlertid ikke helt utelukke at Ruth Kasirye kan ha fått i seg meldonium i Uganda.

– Det kan tenkes en situasjon der hun har fått dette for å bedre blodsirkulasjonen, men som jeg sier så er har jeg ikke funnet noen publikasjoner der meldonium er brukt i behandling av malaria, og legger til:

– Dersom det hadde vært en veldig alvorlig malaria så kan hun ha fått meldonium for å åpne blodkarene, men dette blir bare spekulasjoner, så jeg kan ikke si noe mer om dette, konstaterer legespesialisten.

Får støtte av Antidoping Norge
Antidoping Norges advokat Nils Kiær støtter legens oppfatning.

– Dette er en positiv prøve for et forbudt stoff og vi mener hun har vært grovt uaktsom fordi hun har tatt dette stoffet i lang tid uten å undersøke hva det var. Som utøver har du selv ansvar for hvilke stoffer du tar i kroppen, og som nasjonal utøver har hun fått opplæring i dette fra før, sier advokaten til TV 2 Sporten.

– Hun ble akutt syk 28. desember og tok medisiner helt frem til 18. januar. Det er grovt uaktsomt å ta piller og medisiner uten å sjekke hva det er, slår han fast.

– Kjenner du til bruk av meldonium i behandlingen av malaria?

- Det kjenner ikke jeg til, og det vil saksforberedelsene vise mer om. Dersom hun blir funnet skyldig i grov uaksomhet er straffen fire års utestengelse, svarer Antidoping Norges advokat.