– Da blir du sannsynligvis dømt

– For meg virker det som om myndighetene ikke tror helt på denne prosessen, sier TV 2s Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se EM i vektløfting på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo søndag fra klokken 15.00!

Onsdag ble det klart at Ruth Kasirye testet positivt for stoffet meldonium.

Vektløfteren fikk i seg stoffet da hun ble behandlet for malaria i romjulen 2015. Etter testen, som fant sted 25 januar 2016, har utøveren blitt suspendert, men har anket avgjørelsen til NIFs domsutvalg.

Se pressekonferansen øverst i saken!

Hun ønsker en uavhengig vurdering fra Norges Idrettsforbunds domsutvalg. Dette på grunn av at hun kan få fritak på grunn av medisinsk behandling.

– Ekstremt kjedelig og trist

TV 2s ekspert Mads Kaggestad påpeker at utøveren selv er ansvarlig for hva hun får i seg.

– Det er jo selvfølgelig ekstremt kjedelig og trist, for utøveren påstår at hun har vært syk og fått i seg stoffet uten at hun var klar over det, forklarer Mads Kaggestad til TV 2.

– Det kan være tilfellet, men problemet er at hun ikke har vist frem dokumentasjon på de medisinene hun fikk før han avla dopingprøve. Det er dette hun tar det hele ansvaret for.

– Da blir du sannsynligvis dømt

Forklaringen til Kasirye går ut på at hun fikk stoffet i seg ved behandlingen. Antidoping Norge er likevel kritisk til at vektløfteren fikk i seg stoffet.

– Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær i en pressemelding.

Kaggestad tror ikke myndighetene i idretten kjøper hennes forklaring.

– For meg virker det som om myndighetene ikke tror helt på denne prosessen, og derfor har valgt å suspendere henne. Og da blir du sannsynligvis dømt, sier Kaggestad.

– Flere har testet positivt

Kasirye er ikke den eneste idrettsutøveren som har testet positivt for stoffet etter at det kom på forbudslisten ved nyttår. De siste månedene har det vært et skred av tilfeller der utøvere har testet positivt.

– Meldonium er et stoff som det har vært et ras av positive dopingprøver på den siste tiden. Sånn sett svekker det jo troverdigheten at hun testet positivt på dette. Meldonium er en hjertemedisin som stort sett brukes i Øst-Europa, og det kan jo styrke hennes sak om hun tar kontakt med myndighetene i Uganda og finner ut om dette stoffet faktisk brukes i landet, sier Kaggestad til TV 2.

– Det blir spennende å se hva antidopingmyndighetene sier, og hva de legger frem av bevis. Det kan jo oppfattes umusikalsk om en utøver fra Norge fritas for bruk av meldonium når så mange dømmes for det, avslutter han.