Her ringer Svein til mannen som selger familiens stjålne sykler i Romania

Ved en tilfeldighet fant Svein Solhjell (45) fra Ski familiens sykler til salgs på en rumensk nettside.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da familien Solhjell fra Ski kom hjem etter vinterferien, hadde frekke tyver tatt med seg fem av syklene deres.

– Syklene hang under taket på boden. Det må ha vært noen som har fått med seg at vi var borte, sier far i huset, Svein Solhjell.

Da han denne uken skulle samle dokumentasjon på hva som var stjålet, fikk han seg en overraskelse.

– Vi skulle skrive en anmeldelse til politiet og måtte finne bilder av tilsvarende sykler. Da dukket det opp et par bilder med noe som så veldig kjent ut.

Fant syklene på rumensk nettside

På en rumensk nettside fant Svein en sykkel som var helt lik sønnen Olavs sykkel. Det syntes han var pussig for Olavs sykkel er en sjelden modell satt sammen av forskjellige sykkeldeler. I tillegg er bakbremsen ødelagt på Olavs sykkel - det er også bremsen på sykkelen i annonsen.

– Bremseskiva som skulle vært bak ligger fremdeles her ute i garasjen. Det er også flere riper vi kjenner igjen, og et veldig karakteristisk norsk flagg foran ved styret, forteller Svein.

Svein finner også bilde av en Scott-sykkel - helt lik den han selv har hatt i ti år.

– Det er ingen tvil om at dette er våre sykler. Jeg byttet felg på min sykkel for to år siden, og fant ikke en som var lik den andre. Derfor er det forskjellig fel foran og bak. I tillegg kjenner jeg igjen et merke som er fra Falken-registreringen.

Svein bestemmer seg for å ringe mannen som står som selger av sønnens sykkel i Romania.

Innrømmer at sykkelen er stjålet i Norge

Mannen som svarer erkjenner at han selger en sykkel av merket Marvil som har kommet fra Norge. Etter mye om og men innrømmer den rumenske mannen at han vet at sykkelen er stjålet.

Hør samtalen mellom Olav og den rumenske mannen i reportasjen over.

Olav kan nesten ikke tro det han hører. I tillegg finner han sin egen Scott sykkel til salgs på samme nettside.

I fjor ble 12000 sykler stjålet i Norge, og forsikringsbransjen erstattet sykler for 70 millioner kroner. Mange av dem havnet i Romania eller andre østeuropeiske land.

For forsikringsselskapet If er ikke dette første gangen de hører om norsk tjuvgods som ender opp på utenlandske nettsider.

– Før man får tatt kriminaliteten her og får bukt med den svarte økonomien i disse landene, så vil dette problemet bare vedvare og bare bli sterkere og det er derfor vi vil at politiet skal slå ned på denne typen hverdagskriminalitet, sier Jon Berge, informasjonssjef i If til TV 2.

Han oppfordrer samtidig nordmenn til å sjekke utenlandske nettsider når de har fått noe frastjålet.

Og det er nettopp hverdagskriminaliteten som politiet på Majorstuen politistasjon i Oslo vil til livs. Gjennom deres arbeid med mobil vinningskriminalitet har de et tett samarbeid med kolleger i andre land.

Rumensk politi vil lete etter tyvene

– Jeg gjorde noen undersøkelser rundt denne nettsiden og dette var en kjent side for mine kolleger i Romania, sier Stig Vasbø som leder etterretning- og vinningsavsnittet på Majorstuen politistasjon. Vasbø har bedt politiet i Romania om forsøke å finne ut hvor syklene er, og pågripe gjerningspersonene.

– Jeg har fått en veldig positiv tilbakemelding. Jeg tror det er en god sjanse for at vi kanskje kan få tak i syklene, sier han.