Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: PRIVAT / NTB scanpix
Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: PRIVAT / NTB scanpix Foto: Privat

Kristin-saken gjenopptas

Drapet på Kristin Juel Johannessen i Larvik i 1999 skal gjenopptas og behandles i Borgarting lagmannsrett, har Høyesterett bestemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 17. mars etter begjæring fra påtalemyndigheten at den 17 år gamle drapssaken skulle gjenopptas. Beslutningen har nå blitt behandlet av Høyesterett, som har tatt avgjørelsen til følge.

Det betyr at saken skal behandles i lagmannsretten. Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig kommet fram til at gjenåpningssaken bør behandles av Borgarting lagmannsrett som holder til i Oslo.

Kristin Juel Johannessen var tolv år gammel da hun ble funnet drept i Larvik i august 1999. En nå 39 år gammel mann ble i 2001 dømt for drapet i herredsretten, men frifunnet i februar 2003.

Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen er funn av mannens DNA-profil på jentas fingernegler.

Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk.

Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak. Mannen ble pågrepet 8. juli i fjor og har sittet varetektsfengslet siden.

Etter frifinnelsen gikk mannen til søksmål mot staten og fikk en erstatning på 500.000 kroner. Dersom 39-åringen nå blir dømt, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake. (©NTB)