BEST I SCHELDEPRIJS: Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) jubler for sin fjerde seier i Scheldeprijs. Alexander Kristoff var ikke i nærheten. AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS /
BEST I SCHELDEPRIJS: Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) jubler for sin fjerde seier i Scheldeprijs. Alexander Kristoff var ikke i nærheten. AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS / Foto: Yorick Jansens

Kristoffs spurttog slo sprekker da Kittel vant «spurternes VM»

Katusha-rytteren klarte ikke å forsvare Scheldeprijs-seieren fra i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff kunne ikke hamle opp med de beste og endte langt bak i Scheldeprijs, av mange også kalt «spurternes VM». Kristoffs lagkamerater havnet bakpå i spurten, noe som gjorde at nordmannen i realiteten var sjanseløs på en topplassering.

Dermed klarte ikke Kristoff å forsvare seieren fra fjorårets Scheldeprijs.

– Jacopo Guarnieri kom seg frem, men ikke resten. Jeg brukte alt for mye krefter på å komme meg frem, og lagkameratene klarte ikke å holde seg samlet. Det gikk ikke som planlagt og ble ikke så bra, sa Kristoff til TV 2 Sporten etter målgang.

Den tyske spurtkanonen Marcel Kittel og Mark Cavendish endte omtrent helt likt over målstreken. Målfoto avgjorde at Kittel gikk helt til topps.

Seieren var Kittels sjuende for sesongen (inkludert sammenlagtseieren i Dubai Tour) og hans fjerde i Scheldeprijs.

Samlet seg på lagbussen
Etixx-toget fungerte perfekt i motsetning til Katushas.

– Vi klarte ikke å ta kommandoen, og vi manglet litt kjørestyrke for å holde oss foran, sier Kristoff.

– Det var veldig dårlig i dag, men laget var veldig splittet. Vi hadde Jacopo foran. Vi hadde Mørkøv i mellom, og da han ikke fulgte etter på det kritiske punktet kom jeg for langt bak. Jeg var ferdig da jeg kom frem, fortsetter han.

Katusha-rytterne samlet seg i lagbussen og diskuterte det som skjedde i den kaotiske avslutningen.

Uenig med sportsdirektøren
Sportsdirektør Torsten Schmidt mener laget fikk som fortjent.

– Vi var ikke godt nok organiserte på de siste kilometerne, og det får vi svi for på dette nivået. Det kan skje, men det bør ikke skje. Det er ikke hva vi planlagte. Vi har 80-90 rittdager sammen, og jeg håper i dag var den verste, sier han.

– Vi snakket i bussen om hva som gikk galt. Det er ingen hemmelighet at vi ikke var godt nok organiserte. Jeg tror det handler om konsentrasjon og skarphet. Vi manglet de siste ti prosentene, sier Schmidt.

Feil, mener Jacopo Guarnieri.

– Det føler jeg ikke. Jeg kan bare snakke for meg selv. Jeg var i den posisjonen jeg skulle være i, sier han.

– Vi startet med sju ryttere. Politt følte seg ikke bra. Vi måtte bruke Marco Haller tidlig i løpet. Vi prøvde å komme bakfra, og jeg klarte det. Jeg var rett bak Etixx og Cavendish, men Alex fulgte meg ikke. Det er ikke alltid like lett å organisere seg. Jeg ventet rundt de to siste hjørnene for å se om Alex kom. Han tok meg igjen da det gjenstod 800 meter. Jeg prøvde å hjelpe ham til fronten, men da hadde han brukt for mye energi, sier italieneren.

Mener spurttoget er godt nok
Selv om Katusha spurttog ble avkledd og ydmyket av de store spurtlagene mener Schmidt at Kristoff har god nok hjelp.

– Ja, det er godt nok. Han har seks seire, selv om noen av dem er solo. Jeg vil ikke klage, sier Schmidt.

Det var ikke ventet at Kristoff skulle gå helt til topps med tanke på hvilke ryttere som deltok i år. Verken Mark Cavendish eller Kittel syklet 2015-utgaven, men begge var på plass i dag. Normalt har begge en høyere toppfart enn nordmannen.

Kristoff viste uansett at han er i rute før søndagens Paris-Roubaix. Da er nordmannen en av flere ryttere med vinnermuligheter. Peter Sagan og Fabian Cancellara, som begge tok det rolig mot slutten av dagens ritt, er de to største favorittene i Paris-Roubaix.