Her knuser de falske designstoler for 3,4 millioner kroner

De falske stolene var bestilt fra Kina av et Oslo-firma som selger kontormøblement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I videoen øverst i denne artikkelen kan du se hvor 108 kontorstoler endte, etter at Tolletaten avdekket en forsendelse med falske stoler 17. mars.

Forsendelsen ble stoppet og onsdag ble alt destruert, da det er ulovlig å importere kopierte møbler for kommersielt salg.

– Møblene var bestilt og kjøpt av et firma i Oslo som selger kontormøblement. Møblene var produsert i Kina og sendt derfra til Norge, opplyser Tolletaten.

Ingen tvil om at det er etterligninger

Dersom møblene hadde blitt solgt som originale varer, ville de ifølge Tolletaten hatt en verdi på rundt 3,4 millioner kroner.

– Mottaker vil nok påstå at de ikke mener det er likhet mellom originalstolen og disse stolene, men for vår del og rettighetshaver, var det ingen tvil om at dette var etterligninger.

Sortimentet til Eames er et yndet mål for dem som produserer kopimøbler, men det er sjelden at det avdekkes varesendinger av en slik størrelse til firmaer, opplyser Tolletaten.

Merker økning

Tidligere i år kunne TV 2 fortelle at Tolletaten ser en klar økning på at kopierte versjoner av populære designmøbler forsøkes smuglet inn til Norge.

– De siste tre årene har vi sett en klar økning og vi har tatt mange flere kopierte møbler enn tidligere, fortalte tolloverinspektør Per Otto Smithsen i tollregion Sør til TV 2 i mars.

Møblene som blir beslaglagt destrueres slik at de ikke skal nå markedet. Dette skjer i samråd med de som egentlig har importretten på de ulike produktene.

Statistikken fra Tolletaten viser at antallet beslaglagt og destruerte møbler var 640 i 2013 mens det i fjor ble destruert mer enn 5000 ulovlige møbler.

Hva har du lov å importere og hva er forbudt? Les mer om designkopierte møbler i denne artikkelen og se dette nyhetsinnslaget: