TURISTER I TRØBBEL: Nordmenn som ikke kommer seg hjem fra ferie i Thailand er et økende problem. ILLUSTRASJONSFOTO: AP Photo/Teh Eng Koon
TURISTER I TRØBBEL: Nordmenn som ikke kommer seg hjem fra ferie i Thailand er et økende problem. ILLUSTRASJONSFOTO: AP Photo/Teh Eng Koon

Nordmenn på billigtur til Thailand ruser seg til problemer

Bare i løpet av februar bidro Sjømannskirken i Thailand med hjelp til nordmenn 64 ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av dem som ber om hjelp, er ruspasienter, forteller diakon Hans Konrad Nyvoll til tidsskriftet Rus & Samfunn.

Økning etter billigruter

– Vi brukte ca. 100 timer på hjelp til nordmenn i februar. Det dreide seg om både fastboende og tilreisende. Nordmenn som havner på kjøret og strander her, er et stort og voksende problem. Vi har sett en tydelig økning i slike tilfeller etter at Norwegian startet med billigreiser hit.

– Mange er gjengangere, og de utgjør en betydelig belastning for lokalsamfunnet her, spesielt for helsevesenet, sier Nyvoll.

De fleste kommer hit med returbillett. Så havner de på kjøret, og billetten går ut. Så går reiseforsikringen ut, om de har en, forteller han.

– For gjengangerne blir muligheten for at familien vil eller kan hjelpe, brukt opp. Ambassaden kan oftest ikke hjelpe dem, for de tilfredsstiller ikke kravene for å få nødlidenhetslån.

Psykisk syke reiser

TV 2 har tidligere omtalt at det er et økende problem med psykisk sykdom som må hentes hjem fra Thailand til Norge.

– Vi er bekymret over den økende trenden. De havner ofte i vanskelige situasjoner og i en del land i verden så har man ikke samme type kunnskap om psykiatri som i Norge, sa kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld til TV 2 i november.

UD advarer nordmenn mot å tro at staten kan redde dem når problemene oppstår mens man er på ferie.

– En del tror kanskje at man har med seg velferdsstaten i kofferten når de reiser til utlandet. Det er ikke tilfellet. Og våre ambassader og utenrikstjenesten kan bare hjelpe folk til selvhjelp, sier Steinfeld.

(©NTB/TV 2)