NETFLIX-SLAVER: Nesten en fjerdedel av bredbåndstrafikken i Telenors nett brukes på Netflix – og tallene øker. FOTO: AP Photo/Elise Amendola
NETFLIX-SLAVER: Nesten en fjerdedel av bredbåndstrafikken i Telenors nett brukes på Netflix – og tallene øker. FOTO: AP Photo/Elise Amendola Foto: Elise Amendola

Nordmenn er Netflix-slaver – knuser alle rekorder

Netflix står alene for en fjerdedel av bredbåndstrafikken i Telenors nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Telenor nylig gjennomførte en måling av trafikken i selskapets landsomfattende bredbåndsnett, ble de overrasket.

Resultatet viste nemlig at videoinnhold står for hele 70 prosent av trafikken. Dette er en økning på hele 10 prosentpoeng – på bare halvannet år.

– Ved forrige måling var trafikken 60 prosent. Vi tenkte allerede da at det var et høyt tall, sier Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd i Telenor Norge.

Netflix står for en fjerdedel

Ifølge selskapet henger økningen sammen med at stadig flere nordmenn ser video på ulike strømmetjenester. Netflix, NRK, TV 2 Sumo og YouTube blir trukket frem som de store trafikkdriverne.

Aller størst er den amerikanske strømmegiganten Netflix – som alene står for 23 prosent av trafikken. Nordmenns bruk av Netflix har mer enn syvdoblet seg siden 2013. At flere ser video i HD-kvalitet, bidrar også til at trafikken øker.

– Vi vet at strømmetjenestene øker. Flere ser bedre videoer og bruker mer tid på video, fortsetter hun.

Google og Google-eide YouTube følger på andreplass med tilsammen 18 prosent av trafikken.

Ifølge Telenor er trafikktoppen rundt klokken 22 om kvelden, og det er på søndager vi bruker mest tid på strømmetjenester.

– Søndag er nettets gullrekke, sier Bjørnsen.

Trafikkilder i Telenors nett:

  • Netflix (23 prosent)
  • Google/YouTube (18 prosent)
  • Andre videotjenester, blant annet TV 2 Sumo, NRK, Telenor CDN (29 prosent)
  • Resttrafikk internett (30 prosent)

Kilde: Telenor

Strømmer på stor skjerm

Tradisjonelt er det sportsarrangementer som har stått for den største strømmetrafikken, men også tv-dramaer engasjerer.

Da TV 2 den 27. april 2015 viste dramaserien Frikjent og opplyste at den siste episoden kunne sees umiddelbart på TV 2 Sumo, ble det satt ny trafikkrekord i Telenors bredbåndsnett.

Rekorden ble først forbigått under Premier League-runden den 2. februar i år.

– Det er klart at sport drar en stor seer-gruppe. Det er mange titusener som ser fotballkamper samtidig, sier TV 2 Sumo-sjef Kristian Bruarøy.

Han er ikke overrasket over økningen i videotrafikken. Han forteller at mange vil ha høy bildekvalitet, samtidig som de stadig bruker mer tid på tjenesten.

– Etter at vi for to år siden tok strømmingen fra pc-en og mobilen og over på for eksempel AppleTV, har seertiden økt. I tillegg kommer flere seere til, fortsetter Bruarøy.

Trafikkutviklingen fører til at bredbåndsleverandøren kontinuerlig må øke kapasiteten.

– Når vi bygger nett, er det ikke med tanke på morgendagen. Vi må tenke et par år frem i tid. Hvis man stopper utviklingen, blir man raskt tatt igjen av brukeren, sier Bjørnsen.