Slik kan du spare mye på nye sommerdekk

– Mange punger ut langt mer enn de behøver.

Når vinterdekkene skal av, og sommerdekkene kommer fram fra garasjen, oppdager mange at det er tid for å kjøpe nye. Enten fordi mønsterdybden er for liten (kravet er minimum 1,6 millimeter), eller at dekkene rett og slett har blitt for gamle.

Det siste sjekker du ved å ta en titt på dekksiden. Her er det fire tall, som regel inne i en oval. Disse forteller når dekket ble produsert. Står det for eksempel 1214 her, betyr det at dekket er produsert i uke 12 i 2014.

Dekk er å betrakte som ferskvare, og som en tommelfingerregel bør de byttes hvert fjerde-femte år, da uavhengig av hvor slitte de er.

Hvis konklusjonen her er at du trenger nye dekk, kan du kjøre innom første og beste dekkforhandler – eller du kan bruke litt tid på å sondere markedet og prisene. Det siste kan fort spare deg mye penger.

Enda mer kan det være å hente på å sjekke bruktmarkedet.

Slik velger du riktig sommerdekk

Pris og kvalitet varierer mye

Men la oss ta nye dekk først. Prisene på disse varierer mye. De siste årene har konkurransen blitt virkelig tøff, det gjør at dekkforhandlerne strekker seg langt for å sikre seg kunder.

Aller først bør du gjøre deg opp en mening om hva du er ute etter. Et dekk er nemlig ikke bare et dekk. Både pris og kvalitet varierer mye. Men det er som regel en sammenheng mellom disse to. Her som så mange andre steder får du det du betaler for.

Mange av de som selger dekk, er også gode på å veilede kjøperne. Men unntak finnes nok også. Kanskje tjener de mer på ett merke enn på de andre. Da kan det være lett å la det spille inn på vurderingen. For deg som kjøper, er det derfor smart å skaffe deg litt objektiv kunnskap.

Dekkskift: Slik gjør eksperten det

Innhent flere tilbud

Et godt tips er å sjekke ut et par av årets dekktester som ligger ute på nettet. Velger du ett av dekkene som kommer best ut her, gjør du sjelden noe galt. Så er det bare å ta en liten ringerunde til noen aktuelle dekkforhandlere og be om et pristilbud.

Opplever du for eksempel at en forhandler en times kjøring unna, ligger et godt stykke under din lokale dekkforhandler i pris, er det ikke noe i veien å ringe tilbake til sistnevnte og sjekke om de kan være interessert i å matche det beste tilbudet.

Du får uansett ikke noe verre enn et nei. I mange tilfeller er svaret gjerne positivt. Et salg med mindre margin, er bedre enn ikke noe salg i det hele tatt.

Husk også at du bør spørre om komplett pris, ferdig montert på bilen. Da slipper du at det kommer flere ting i tillegg til det du først får oppgitt.

Dekkmerking: 60 prosent vet ikke hva som står her

Brukte dekk

På bruktmarkedet er det naturligvis også mange muligheter. På finn.no får vi opp over 1.500 alternativer når vi søker på brukte sommerdekk.

I tillegg er det mange privatpersoner som av ulike grunner selger helt nye/ubrukte sommerdekk.

Prisene varier voldsomt, men har kan du virkelige gjøre et kupp. Ofte er det også inkludert felger, når du velger å gjøre det på denne måten.

Dekkprofil

Skal du kjøpe brukte dekk, er det spesielt viktig å sjekke hvert enkelt dekk. Husk at dekk kan slites ujevnt, slik at de ser bra ut på den ene siden, men kan være slitt til korden på den andre siden.

Her blir det dessuten ekstra viktig å undersøke produksjonsdato, som nevnt helt i starten av artikkelen.

Hvis det følger med felger må du sjekke at disse er helt runde, og uten kast eller skader.

Sjekk vognkortet for å se hvilken profil og størrelse som er egnet til din bil. Alle biler kan bruke ulike dekk- (og felg-) størrelser, men det er også noen klare begrensninger.

Sommerdekk 2016: Her er taperne i årets test