Ingrid (15) ble slukt av flammer da badeskummet tok full fyr

TV 2 Hjelper deg har sjekket hvordan badeskummet ble om til et flammehav.

TV 2 hjelper deg har rekonstruert hendelsen, og sjekket hvor lett det tar fyr.

Ingrid Stigum Frimannslund (15) skulle ta seg et bad en søndag formiddag i desember før hun skulle på konsert. Hun tente stearinlys langs kanten og fylt i badeskummet Crazy Soap.

Da hun satte seg ned i vannet, skjedde det noe dramatisk.

– Det gikk noen sekunder, eller et halvt minutt, og så plutselig bare tok det fyr. jeg så flammer overalt. Det føltes som en eksplosjon, og jeg var midt inni et flammehav, forteller hun.

Skulle kose seg med et bad

Ingrid reagerte raskt ved å komme seg ut av det brennende badeskummet og inn i dusjen for å kjøle seg ned, like etterpå dro hun til legevakten i Bergen.

Der ble hun sendt videre til Haukeland sykehus, hvor en kirurg så på brannskadene. Hun hadde fått første- og annengrads forbrenning i ansiktet.

Ekstremt brannfarlig

TV 2 hjelper deg ønsket å teste hvor lett badeskummet tar fyr. På brannstasjonen i Bergen ble derfor en badebalje med varmt vann og stearinlys langs kanten rigget til, og så ble badeskummet fylt oppi. En dukke i plast ble også satt oppi badebaljen for å vise hvor høyt flammene ville brenne i forhold til personen som satt i karet.

FARLIG: Dette er badeskummet «Crazy Soap».
FARLIG: Dette er badeskummet «Crazy Soap».

Bare kort tid etter at brannmann Jan-Helge Thorsen begynte å sprute badeskummet fra flasken på vannoverflaten, flammet badeskummet kraftig opp.

– Der kom den med en gang. Nå ser du at de blå flammene på den. Det tilsier at det er en ganske høy temperatur i de flammene. Dette var ikke bra i det hele tatt, synes jeg.

Han forteller videre at de blå flammene som oppstår ved antennelsen tilsier at temperaturen er på mellom 1000 og 2000 grader celsius, og at det er svært farlig for huden vår, som maks tåler femti til seksti grader celsius før den tar skade av varmen.

Hvorfor tar det fyr?

Badeskummet Crazy Soap inneholder de brannfarlige drivgassene butan og propan. Dette er gasser vi blant annet finner i lightere, og som er veldig lett antennelige. Det er merket på flaskens bakside at badeskummet er ekstremt brannfarlig og at det må holdes unna åpne flammer og varme. Produktet ble kjøpt hos Apotek 1, og har en etikett som henvender seg direkte til barn.

ADVARSEL: Ekstremt brannfarlig. 
ADVARSEL: Ekstremt brannfarlig. 

– Man regner gjerne med at det som selges på apotek er veldig trygt, at det skal være godkjent og at det skal være lett å bruke og forsvarlig å bruke. Men hvem er det som leser bakpå en bobleskumflaske, før man skal ta seg et bad? spør Ingrids far, Rune Stigum Olsen.

Heldigvis gikk det bra!

– Og du var jo ekstremt heldig, sånn som de sa på sykehuset og, at du hadde gjort alt riktig. Dette kunne endt så mye verre en det faktisk gjorde, sier Rune og smiler til datteren.

REKONSTRUKSJON: Jan Helge Thorsen demonstrerer hvor brannfarlig badeskummet er. 
REKONSTRUKSJON: Jan Helge Thorsen demonstrerer hvor brannfarlig badeskummet er. 

Det gikk heldigvis bra med Ingrid. Drøyt to måneder etter ulykken er det ikke mye som tyder på ulykken, men hun forteller at man tydelig kan se merkene etter skaden når hun trener eller ikke har dekket det med sminke. Men hun er veldig glad og takknemlig for at det gikk så bra til slutt.

Produsenten beklager

TV 2 hjelper deg tok kontakt med produsenten av badeskummet, HotHouse Partnership Ltd., for å finne ut hvorfor de selger et produkt til barn som antennes så lett.

Produsentene sier at de synes det er trist at Ingrid opplevde dette, og forteller at det ikke har skjedd før. Produktet har også blitt undersøkt, uten funn av noen feil. De understreker at det er tydelig merket på beholderen at skummet er brennbart hvis det kommer i nærheten av åpen flamme.

Etter denne hendelsen har Apotek 1 sluttet å selge badeskummet.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2, torsdag kl. 20.30!