fikk tilbakefall:

Nå kjemper Thea (26)  mot kreften for andre gang

Kreftsyke Thea Steen (26) kjenner på frykten for hva som kan bli utfallet av sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thea Steen (26) har blogget åpent om sin kreftsykdom helt siden hun ble diagnostisert med livmorhalskreft i mars i fjor.

Det virket lenge som 26-åringen skulle bli helt frisk, men rett før jul kom beskjeden - hun hadde fått tilbakefall.

I januar begynte hun på en ny, tøff runde med cellegift på Radiumhospitalet i Oslo. Onsdag besøkte hun God morgen Norge etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset i hjembyen Stavanger.

Kjenner på redselen

Mye tydet på at Thea skulle bli helt kreftfri, men selv om utsiktene var gode, kjente hun at noe ikke var som det skulle.

– Samtidig som det så lyst ut, ble jeg stadig dårligere. Andre ble kreftfri og kom seg tilbake i jobb mens jeg hadde mye vondt. Så da jeg fikk diagnosen igjen, var det en slags lettelse fordi jeg på det tidspunktet hadde så vondt. Jeg kjente at jeg trengte behandling, forteller hun.

Tenk om det ender med det jeg ikke håper på - at jeg dør av dette.
Thea Steen (26)

Men selv om hun var lettet til å begynne med, kom frykten snikende etter.

– Jeg kjenner på en redsel. Tenk om det sprer seg enda mer og om det får fatale følger. Om det ender med det jeg selvfølgelig ikke håper på, men som er en realistisk mulighet - at jeg dør av dette.

Lungekollaps

Journalisten og bloggeren beskriver de siste månedene som de verste i sitt liv. Etter den første runden med behandling var kroppen sliten allerede ved startstreken denne gangen. En lørdag i januar holdt det på å gå skikkelig ille.

RESPIRATOR: Selv trodde Thea at hun bare skulle ligge i noen timer. Det ble tre dager. Foto: http://theasteen.com
RESPIRATOR: Selv trodde Thea at hun bare skulle ligge i noen timer. Det ble tre dager. Foto: http://theasteen.com

– Jeg var ikke helt tilstede i øyeblikket. Mor fant meg på soverommet. Jeg var hvit i ansiktet og blå på leppene. Jeg pustet dårlig og hun ringte 113 med en gang. Jeg husker så vidt at jeg fikk prøve mange surstoffmasker, men jeg følte meg kvalt av alt. Til slutt sa legen at de måtte legge meg i respirator.

Hun ble liggende i respirator i tre døgn mens familien våket ved sengekanten. Heldigvis gikk det bra. Hva som var årsaken til lungesvikten er fortsatt uklart.

Mistet håret

For Thea har det vært en befrielse å se frisk ut selv om hun har vært alvorlig syk. Første gang fikk hun beholde håret. Denne gangen måtte hun gi slipp på de lange lokkene. For tre dager siden forsvant de siste hårstråene.

HÅRLØS: For få dager siden fikk Thea hjelp av en venninne som barberte bort de siste hårstråene på hodet. Foto: http://theasteen.com
HÅRLØS: For få dager siden fikk Thea hjelp av en venninne som barberte bort de siste hårstråene på hodet. Foto: http://theasteen.com

– Det er uvant, absurd og vondt. Samtidig er det slik situasjonen er og det er en liten del av det, tross alt. Men det er noe som påvirker hverdagen.

Nå bruker hun parykk som ligner på håret hun hadde før. Men hjemme går hun mest mulig uten.

– Det er veldig rart å se seg selv i speilet uten å se seg selv.

Blogger videre

Flere tusen følger med på hverdagen til Thea gjennom bloggen. Støtteerklæringene renner inn og alle er spente på hvordan det går videre. For bloggeren selv betyr tilbakemeldingene mer enn folk tror.

Jeg skal skrive mange innlegg i mange år fremover.
Thea Steen (26)

– Det har gitt meg så utrolig mye mer enn jeg har forestilt meg. Jeg begynte å blogge for venner og familie og da tok det helt av. Jeg får meldinger fra tusenvis av kjente og ukjente mennesker. Det er disse ukjente som beviser at internett ikke bare består av nettroll. Jeg har ikke fått en eneste vond melding, sier hun.

Og leserne kan vente seg mange flere innlegg i tiden som kommer.

– Bloggen er ikke ferdigskrevet, jeg skal skrive mange innlegg i mange år framover. Jeg vil ikke ha en blogg hvor det siste innlegget begynner med «vi beklager å meddele...».

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.