Dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som drives fra Panama. De har i flere tiår hjulpet rike folk i med å flytte verdiene sine inn i skatteparadiser. Foto: AFP
Dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som drives fra Panama. De har i flere tiår hjulpet rike folk i med å flytte verdiene sine inn i skatteparadiser. Foto: AFP Foto: Rodrigo Arangua

Underskrift knytter DNB-topper til skatteparadis

To nåværende toppsjefer i DNB mottok dokumenter om postboksselskaper på Seychellene, skriver Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DNB-sjef Rune Bjerke sa mandag at kontakten med advokatfirmaet Mossack Fonseca hadde gått under radaren til konsernledelsen.

Tirsdag kveld skriver Aftenposten at to nåværende DNB-topper var advokatfirmaets kontaktpersoner i Luxembourg.

De mottok dokumenter som handlet om administrasjonen av selskapene på Seychellene. En av dem har signert en rekke dokumenter om postboksselskapene, ifølge avisa.

Fra 2006 til 2010 hjalp DNBs datterselskap i Luxembourg rundt 40 norske kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene.

Rune Bjerke ble konsernsjef i DNB i 2007 og har hatt det øverste ansvaret i nesten hele perioden denne kontakten pågikk.

– Du var selv DNB-sjef. Føler du deg ansvarlig?

– Den som er sjef i DNB har til enhver tid ansvar for det som skjer i DNB, innenfor og utenfor Norges grenser. Og det hjelper i så måte ikke meg at denne ordningen ble opprettet før jeg tiltrådte. Verken styret, undertegnede, internrevisjon eller eksternrevisjon fanget opp at vi bidro til å hjelpe og opprette slike selskaper. Det skulle vi ha gjort og da tror jeg ikke det ville ha skjedd, sier Bjerke.

Han hevder at ledelsen i DNB først ble kjent med forholdene da Aftenposten tok kontakt om saken rett før påske. (NTB/TV 2)