LANGT ELLR KORT: Selve samleiet varte fra 33 sekunder til 44 minutter hos parene de australske forskerne undersøkte. Illustrasjonsfoto: Colorbox
LANGT ELLR KORT: Selve samleiet varte fra 33 sekunder til 44 minutter hos parene de australske forskerne undersøkte. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Forskere har endelig funnet ut hvor lenge det er vanlig å ha sex

Australske forskere fikk 500 par til å hente frem stoppeklokken – og det viser seg at et vanlig samleie varer 5,4 minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forelskelsens rus kan det vare uendelig lenge. Noen ganger er det over på et øyeblikk.

Mange har nok tenkt tanken – var ikke dette litt kjappere enn normalt?

Den australske forskeren Dr. Brendan Zietsch fra University of Queensland tok saken på alvor, og har nå presentert sine funn.

– Jeg vet at sex handler om mye mer enn å putte penis inn i skjeden og få utløsning, men resten er ikke alltid lett å definere. For å holde ting enkelt og konkret, måtte vi bare fokusere på tiden det tok å få utløsning mens penis var i skjeden, forklarer forskeren til Daily Mail.

SEXFORSKER: Postdoktor i psykologi Brendan Zietsch. Foto: University of Queensland, Australia.
SEXFORSKER: Postdoktor i psykologi Brendan Zietsch. Foto: University of Queensland, Australia.

Stoppeklokkesex

Dr. Zietsch gjennomførte studien ved å utstyre 500 par fra mange ulike land med en stoppeklokke. De ble bedt om å måle tiden fra penetrasjon og frem til mannen nådde sitt klimaks – da samleier vanligvis avsluttes.

– Det er like praktisk vanskelig som det høres ut : Deltakerne trykket «start» ved penispenetrasjon og «stopp» ved utløsning, forklarer Zietsch.

– Man kan anta at dette påvirket stemningen litt , og kanskje ikke akkurat gjenspeiler den naturlige flyten… Men vitenskapen er sjelden perfekt , og dette er det beste vi har.

Det mest slående resultatet var at det var veldig store variasjoner. Studien fant at sexen for hvert par varte alt fra 33 sekunder til 44 minutter, mens median-tiden var på 5,4 minutter. Median betyr at dersom man plasserer de 500 parene på en linje, vil det paret som står i midten ha en gjennomsnittlig samleietid på 5,4 minutter.

Eldre menn varer ikke lengre

Flere av funnene strider mot sex-myter som handler om hvem som har sex lengst : Eldre menn var ikke i stand til å vare lenger enn unge. Om mannen brukte kondom eller ei, eller var omskåret, hadde heller ingenting å si for hans prestasjoner.

– Et annet overraskende funn var at jo eldre paret var, jo kortere varte sexen, i motsetning til den rådende oppfatning, forklarer Zietsch til Daily Mail.

Deltakerne kom fra flere land, men det var ingen markant forskjell – bortsett fra ett. De som kom fra Tyrkia, hadde samleier som varte endel kortere – i gjennomsnitt 3,7 minutter.

Timing er viktigere enn tid

– 5,4 minutter? Det er lengre enn jeg hadde forventet, det er ofte det er kortere enn det, sier professor og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad til TV 2.

Professor og sexolog Esben Ester Pirelli Benestad. Foto: Universitetet i Agder
Professor og sexolog Esben Ester Pirelli Benestad. Foto: Universitetet i Agder Foto: Kjell Inge Søreide

Han tror at stoppeklokken parene brukte sannsynligvis har forlenget tiden noe, og sier at tiden det tar slett ikke er det viktigste.

– I sexologien opererer vi med uttrykket timing. Det har ikke så mye å si hvor mange samleiebevegelser man har, men heller at man danser til samme rytme og når crescrendo sånn nogenlunde samtidig, sier han.

– Og hvis det bare tar 30 sekunder, er jo det storartet, så kan man gjøre noe annet etterpå.

Han synes det høres kjent ut at variasjonene er veldig store mellom ulike par.

Hvorfor inn og ut?

Som evolusjonsforsker var Zietsch opptatt av hvorfor sex varer noe som helst tid i det hele tatt. Det mennesket trenger å oppnå med sex, er å få sæd inn i skjeden, og all denne humpingen har tilsynelatende lite for seg.

– I stedet for å skyve penis inn og ut mange hundre ganger per samleie, hvorfor ikke bare sette den inn, ejakulere, og deretter gå og ta litt saft og komme videre med resten av dagen? Før du sier, «fordi det er gøy å gå inn og ut», husk at evolusjonen ikke bryr seg om moro i seg selv. Ting er som regel bare designet til å være hyggelige hvis det hjalp våre forfedre å videreføre sine gener til fremtidige generasjoner, forklarer forskeren.

Fjerne andre menns sæd?

Hvorfor vi holder på såpass lenge er et ganske komplisert spørsmål uten klare svar, men en årsak kan være selve formen på penis. I 2003 viste forskere – ved hjelp av en kunstig vagina, kunstige peniser, og kunstig sperm (mais-sirup) – at kanten rundt hodet av penis faktisk fjerner eksisterende «sirup» fra skjeden.

Dette antyder at menns gjentagende stikk kan fungere for å fortrenge andre menns sæd før utløsningen, og på den måten sikre at hans egne svømmere har en bedre sjanse til å nå egget først.

Dette kan også forklare hvorfor det blir smertefullt for en mann å fortsette etter utløsning, siden han da risikerer å tømme ut sin egen sæd i tillegg.

Så hva skal man så gjøre med all denne informasjonen? Kanskje la være å tenke på det, og nyte øyeblikkets lidenskap.