LISTHAUG og solberg møter sterk kritikk:

Regjeringens asylforslag sables ned av opposisjonen

– Jeg er skuffet over at Høyre har gitt FrP blankofullmakt på et så viktig politikkområde, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Regjeringen ved Sylvi Listhaug la frem sitt forslag til ny asylpolitikk i dag betegnet hun deler av det som av Europas strengeste.

Les mer om forslaget til innstramninger her.

– På mange punkter så vil dette være en av de strengeste asylpolitikkene i Europa og det er nødvendig. Vi har gode velferdsordninger, vi er et rikt land og mange ønsker seg hit, sier Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til TV 2.

Norge må ikke være liberal

Hun får støtte fra statsminister Erna Solberg (H), som mener det er viktig at ikke Norge skiller seg fra andre Europeiske land og dermed trekke til seg flere asylsøkere enn andre.

– Det er viktig at vi ikke har veldig mye mer liberale regler enn andre land har på familiegjenforening, som er et viktig kriterium for hvor man velger å reise for å søke asyl, sier Solberg til TV 2.

– Nå er det opp til Stortings-flertallet å avgjøre om forslaget får flertall, sier Solberg.

– Vil neppe få flertall

Venstre-leder Trine Skei Grande, som tidligere i år la frem partiets egen liste på 40 alternative asylinnstrammingstiltak er skuffet over Regjeringens politikkforslag.

– Jeg er egentlig veldig skuffet over at Høyre har gitt fra seg og gitt Frp blankofullmakt på et så viktig politikkområde. Det hadde jeg egentlig ikke ventet, sier Grande til TV 2.

Hun viser til partiets egen 40 punkts-liste, og sier de vil kjempe for å få gjennom sine forslag. Skei Grande tviler på at Stortinget vil støtte Regjeringens politikk.

– Jeg tror ikke Frp har flertall på Stortinget for sin innvandringspolitikk. Det vil forundre meg sterkt, sier Venstre-lederen.

Skuffelse i Krf

Også i Krf møtes forslagene igjen motstand. Flere hadde forventet at Regjeringen ville nærme seg samarbeidspartiene Venstre og Krf.

– Jeg hadde egentlig trodd at Regjeringen ville gått noen steg videre, jeg må si det, sier parlamentarisk leder i Krf Hans Olav Syversen til TV 2.

Klart Ap-nei

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at hans parti ikke kan godta de strenge innstrammingene som Listhaug la frem tirsdag.

– Hvis vi får spørsmål om ja eller nei til forslaget slik det ligger nå, så er svaret Nei, sier Støre til TV 2.

Flere av punktene på Regjeringens liste har faktisk støtte hos flere av opposisjonspartiene, men Støre liker dårlig at politikken karakteriseres som Europas strengeste.

– Det er ikke et mål for Arbeiderpartiet. Målet er kontroll på grensene og å leve opp til våre forpliktelser, og å ta asylinstituttet på alvor, sier Støre.