FIRE AV VERDENS RASKESTE SYKLISTER: Marcel Kittel, André Greipel, Alexander Kristoff og Mark Cavendish møter hverandre i Scheldeprijs.
FIRE AV VERDENS RASKESTE SYKLISTER: Marcel Kittel, André Greipel, Alexander Kristoff og Mark Cavendish møter hverandre i Scheldeprijs.

Kristoffs hardeste konkurrenter i «spurternes VM»

Slik vurderer Alexander Kristoffs trener styrkeforholdet før «spurternes VM».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bortsett fra Tour de France er det ikke mange ritt hvor verdens beste spurtere samles til dyst. Den belgiske semi-klassikeren Scheldeprijs er ett av unntakene.

For første gang i år får man virkelig se styrkeforholdet mellom verdens raskeste menn. Alexander Kristoff har spurtet både mot Mark Cavendish, André Greipel og Marcel Kittel denne sesongen, men onsdag møtes kvartetten til et durabelig spurtoppgjør. Ta med outsidere som Sam Bennett, Andrea Guardini og Elia Viviani og det meste ligger til rette for spurtfest.

– Scheldeprijs er spurternes klassiker. Det er blitt omtalt som VM for spurtere tidligere. Alle de beste spurterne stiller til start, sier Alexander Kristoff.

Se Scheldeprijs på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no og følg rittet i vårt livesenter onsdag kl. 15.20

Slår Kristoff på toppfart
Kristoff vant Scheldeprijs i 2015, men tror det blir tøffere i år.

– Jeg tror jeg kan kjempe i toppen. Jeg slapp å møte Kittel i fjor, men han er tilbake i år og virker sterk. Det blir vanskelig å forsvare seieren, sier Kristoff.

Alexander Kristoffs trener Stein Ørn er enig med eleven.

– Alexander har slått Cavendish flere ganger. Cavendish er nok over toppen hva gjelder spurtkapasitet, men han er flink og slu i posisjoneringen, analyserer Ørn.

– Kittel er en vesentlig større utfordring for Alexander. Kittel er fysisk sett en raskere spurter enn Alexander. Han er en større rytter og leverer rett og slett høyere kraft. Kittel er en klasse over Alexander der. Hvis han skal slå Kittel må Alex gjøre taktiske manøvrer som er i Kittels disfavør. Kittel må surre det til ved å bli innelåst eller slike ting. I en ren mann-mot-mann-situasjon vil Kittel slå Alexander på toppfart. Han er også utholdende, og derfor tror jeg det blir veldig vanskelig å slå Kittel i morgen, sier Ørn.

Greipel uten selvtillit
En som ikke har fått det til å stemme så langt denne sesongen er André Greipel. Spurtkongen fra fjorårets Tour de France har vunnet Trofeo Felanitx-Porreres og Trofeo Playa de Palma denne sesongen.

– Spurt dreier seg mye om selvtillit. I spurt er det planlegging, opptrekk og timing som er sentralt. Problemet til Greipel når han ikke har selvtillit er at han trekker seg i spurten. Han veltet på den tredje etappen i De Panne fordi han gjorde en feilvurdering. Han har tidligere hatt suksess med å komme bakfra, men disse belgiske rittene krever at man må sitte foran. Det har han ennå ikke funnet nøkkelen til, sier Ørn.

Kristoff er langt på vei enig med Ørn.

– Jeg tok Cavendish i Qatar, så kanskje jeg begynner å nærme meg. Kittel har slått meg flere ganger og er vanskelig å komme forbi. Det er mulig å slå ham om jeg får et bra opptrekk og han gjør noen små feil. Greipel er litt eldre enn de andre gutta. Kanskje akselerasjonen begynner å gå litt over, selv om han var desidert best i Tour de France i fjor.

Opptrekket til Alexander Kristoff fungerte bra både i Qatar og Oman, men i Paris-Nice viste Katusha-laget svakheter. Scheldeprijs og Tour of California er to muligheter til å rette opp i det, forteller Ørn.

– Frontfarten til opptrekkerne har vært for lav. Det er kritisk om Alexander kommer til en spurtsituasjon der han har opptrekkere foran seg som har for lav fart. Da suser de andre bakfra og forbi, slik de ofte gjorde i Tour de France i fjor. Det er noe vi jobbet mye med på Katusha-samling i januar. Vi fikk det godt til i Qatar og Oman, men i Paris-Nice var det tilbake til gamle feil. Vi får se hvordan det går i Scheldeprijs, sier Ørn.

Boasson Hagen dropper kaosrittet
En som ikke deltar i Scheldeprijs er Edvald Boasson Hagen. Dimension Data-rytteren tar rett og slett ikke sjansen på å sykle rittet. Scheldeprijs er også kjent som et kaosritt der velt er regelen snarere enn unntaket.

– Historikken forteller at det er mye krasj i Scheldeprijs. Jeg vil ikke risikere noe i forkant av Paris-Roubaix, som er mye større, sier Boasson Hagen.

Han syklet Scheldeprijs i 2011. Det endte med tre brukne ribbein.

– Det gjør ikke at jeg liker rittet noe bedre, sier han.