Rettsaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar startet i Sør-Østerdal tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Rettsaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar startet i Sør-Østerdal tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Mordbranntiltalte om salmiakk-angrepet: – Politiet burde vært tiltalt

Da politimennene tok seg inn i boligen hans, utløste tiltalte sprøytemekanismen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som i Sør-Østerdal tingrett er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar, er også tiltalt for å ha utført et fjernstyrt salmiakkangrep mot to polititjenestemenn.

Ifølge tiltalen hadde han på forhånd installert en elektrisk innretning med en beholder fylt med «salmiakk og/eller annen etsende væske». Da politimennene på ettermiddagen den 10. desember 2014 tok seg inn i leiligheten hans, skal han ha sprøytet væsken i ansiktet deres.

Angrepet er i mediene blitt omtalt som et syreangrep, men aktor presiserte innledningsvis at salmiakk er en base.

– Du ser jo for deg folk som nærmest får svidd av seg ansiktet. Det er de indre bildene som mange lager når de hører om dette. Det er fjernt fra hvordan det er, sa den tiltalte innledningsvis.

– Ikke er det en syre, og ikke er det etsende, fortsatte han.

– Politiet burde vært tiltalt

Han mener at polititjenestemennene burde ha gjort seg til kjenne som politi da de tok seg inn i boligen. 39-åringen hevdet også at det ikke var noen grunn til at politiet skulle oppsøke han.

– Jeg kunne ikke vite hvem det var som tok seg inn den kvelden, sa hamarsingen.

– Jeg ante fred og ingen fare. Jeg hvilte middag da jeg jeg våknet til lyder som ikke var til å ta feil av. Da noen brøt ned den siste døra, utløste jeg mekanismen.

Mannen fortalte at han tidligere hadde følt seg truet, og innrømmet at målet var å skape et så utrivelig mijø at inntrengerne ville trekke seg tilbake.

Ifølge tiltalen forsøkte han å skade de to politimennene, men uten å lykkes. De fikk begge raskt skylt øynene, og kun én av dem fikk overfladiske sår fra hendelsen.

I sin frie forklaring hevdet den tiltalte at de ikke fikk salmiakk i øynene.

– Du klarer ikke å få salmiakk i øynene uten smertehyl. Det kom ikke et knyst fra politimennene, sa han.

– Stengt tatt er det ikke jeg som skulle vært tiltalt i den sammenhengen her, men politiet for regelrett å ha løyet om en hendelse, fortsatte 39-åringen fra vitneboksen.

Han erkjente ikke straffskyld da tiltalepunktet ble lest opp mandag.

Sovnet på sofaen

I retten forklarte han at beholderen var fylt med ufortynnet salmiakk. Han husket ikke når forsvarssystemet ble montert opp, men at det hadde vært oppe og nede flere ganger.

Aktor Tormod Bakke ville vite mer om en samtale som den tiltalte hadde hatt før angrepet. Tiltalte bekreftet da at han hadde vært i kontakt med en politimann som hadde sagt at han ønsket å forkynne en berammelse av en sak. Tiltalte fortalte at dette i utgangspunktet skulle skje på politistasjonen.

– Jeg sovnet på sofaen da jeg i utgangspunktet skulle følge med på fredsprisutdelingen.