Så mye mer må du betale når de rike skjuler millionene sine

 Mer skatt på eiendom  Flere bompengefinansierte veiprosjekter  Færre bassenger

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På verdensbasis blir minst 200 milliarder amerikanske dollar hvert år unndratt beskatning av rike privatpersoner og store selskaper. Det har den franske økonomen Gabriel Zucman beregnet.

Annette Alstadsæter, skatteprofessor.
Annette Alstadsæter, skatteprofessor.

Hvor mye penger den norske stat går glipp av, er det ingen som vet. Men at det får konsekvenser for deg og meg, er skatteprofessor Annette Alstadsæter ikke i tvil om.

– Det er en stor effekt, og det er store skatteinntekter vi går glipp av hvert år, sier Alstadsæter til TV 2.

Hun er professor på Handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Både personer og firmaer unndrar skatt

Både private og selskaper unndrar og omgår inntektsskatt.

Det viser avsløringene som har rystet en hel verden verden etter at et nettverk av gravejournalister har presentert funn fra mer enn 11 millioner dokumenter lekket fra det skandaleomsuste advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama til Süddeutsche Zeitung.

Advokatfirmaet har blant annet hjulpet personer til å opprette selskaper i skatteparadiser.

Du betaler skatteregningen

Når noen sniker seg unna fellesregningen, må andre betale her hjemme – og det er deg og meg.

– Jo mer penger som unndras, desto mindre er det igjen til å finansiere velferdsstaten. Da må man ha høyere skatt på aktiviteter som skatteyter i mindre grad kan unndra skatten på, som for eksempel eiendom. Og det vil folk merke, sier Guttorm Schjelderup som er professor ved NHH i Bergen.

Guttorm Schjelderup, NHH
Guttorm Schjelderup, NHH

Brukeravgifter er en annen «skatt» som folk ikke lett kan vri seg unna.

Staten vil dermed vri skattene over på eksempelvis bompenger eller økte egenandeler hos lege, for å kompensere for tapt inntektsskatt.

– På disse områdene er det vanskeligere å slippe unna skatten. Hver gang du passerer må du betale bompenger, men du kan selvsagt kjøre mindre. Brukeravgifter har den ulekmpe at de kan ha ugunstige fordelingsvirkninger. Noen ganger vil det gå utover de som har minst penger, påpeker Schjelderup.

Mindre velferd til hver og en

Tapt skatt vil også kunne gå utover velferdstilbudet i landet vårt.

– Hvis det blir vanskelig å drive inn skatter må vi kutte i det offentlige tjenestetilbudet, og det vil vi merke, sier Schjelderup.

Det blir med andre ord færre basseng med vann, kortere åpningstider på bibliotekene og færre veiprosjekter uten bompenger.

Støre bekymret for velferdsstaten

AP-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for velferdsstaten etter gigantavsløringene.

– Dette er en del av racet mot bunnen. Skal vårt skattesystem overleve, må alle bidra etter evne. Derfor er kampen mot skatteparadisene også en kamp for å opprettholde velferdsstaten og den norske modellen, sier Støre til VG.

Gabriel Zucman har estimert at minimum åtte prosent av verdens formue holdes skjult. Det varierer mellom ulike land, og i Europa er det ti prosent av formuen som ikke er kjent. I Gulfstatene og Russland ligger andelen på over 50 prosent.

Leter etter lovlige smutthull

En del av pengeplasseringen i skatteparadiser er innenfor loven, men Annette Alstadsæter påpeker at det ikke nødvendigvis er innenfor lovens intensjon.

Årsaken er at ulike land har ulike skatteregler, og da kan man finne smutthull som ikke er direkte straffbare.

– Det er ikke nødvendigvis ulovlig å ha konto i et skatteparadis. Men det har negativ effekt på vår skattemoral, hvis vi ser at noen og særlig de rike, ikke betaler skatt, sier Alstadsæter.

Når det i tillegg blir en global konkurranse om skatteinntektene, vil enkelte land tilby gunstigere vilkår for dem som har mye å tape på høy skatt.

Sinte islendinger krever statsministerens avgang

At det går nedover med skattemoralen er en konsekvens av at det er later til å være ulike regler for rike og for vanlige skatteytere.

Økonomiprofessor Rögnvaldur Hannesson er fra Island.

Han mener raseriet man ser der borte, skyldes to ting: raseriet over statsministerens dobbeltmoral, og at rike tillater seg å føre penger ut av landet.

– Folk ser at de som er godt bemidlet har muligheter til å føre pengene sine ut av landet og dermed unngår at verdiene går tapt når den islandske krona faller. Samtidig har de alminnelige dødelig ikke lov til å flytte penger ut av landet. Da blir folk sinte, sier professor emeritus Hannesson .

At det nå blir avslørt at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og hans kone eier selskapet Wintris, som er registrert på De britiske jomfruøyene, har igjen satt sinnene i kok på Sagaøya.

– Dette selskapet har hatt krav overfor de islandske bankene som falt under finanskrisen, og da finner man liten konsekvens mellom statsministerens uttalelse om at dette er utenlandske gribbefond, og at hans familie er eier i et selskap som er en kreditor til Island, sier Hannesson.