GIGANTLEKKASJE: Dokumentene som avslører bortgjemte verdier for blant annet 200 nordmenn, kommer fra advokatselskapet Mossack Fonseca. Her fra utenfor lokalene til selskapet i Panama City. Foto: AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA
GIGANTLEKKASJE: Dokumentene som avslører bortgjemte verdier for blant annet 200 nordmenn, kommer fra advokatselskapet Mossack Fonseca. Her fra utenfor lokalene til selskapet i Panama City. Foto: AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA Foto: Rodrigo Arangua

Dette er Panama papers-saken

Tidenes største dokumentlekkasje avslører at statsledere og politikere gjemmer bort milliarder i skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 11,5 millioner dokumentene som ble gjort tilgjengelig for blant andre Aftenposten, viser hvordan store banker, selskaper og enkeltpersoner plasserer verdier i skatteparadis.

Et skatteparadis er et land med lave eller ingen skatter, og der opplysninger om hvem som eier penger eller selskaper holdes skjult for offentligheten.

Dermed er det mulig å holde selskapenes drift og økonomi skjult.

Ikke ulovlig

Det er ikke ulovlig å ha selskap eller konto i et skatteparadis, men bakgrunnen kan være å skjule eiendeler. Dette kan være for å slippe å betale skatt, for å kunne hvitvaske penger eller skjule organisert kriminalitet.

Dokumentavsløringen som har fått navnet Panama papers viser at politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og private har plassert store pengesummer i utenlandske skatteparadiser.

Dette har de kunnet gjøre som kunder hos advokatselskapet Mossack Fonseca i Panama som tar betalt for å holde opplysninger hemmelige.

På kundelistene deres finner vi tolv stats- og regjeringsledere, mer enn hundre internasjonale toppolitikere og 29 personer som er oppgitt som milliardærer på Forbes’ lister.

Også over 200 nordmenn står på kundelisten til det tvilsomme advokatfirmaet. I tillegg dukker bankene DNB og Nordea opp.

Unikt innblikk

At folk skjuler penger på denne måten er ikke noe nytt. Men denne lekkasjen, som blir omtalt som tidenes største dokumentlekkasje, gir et sjeldent innblikk i en hemmelig verden.

Advokatfirmaet Mosack Fonseca spesialiserer seg ifølge Aftenposten på å hjelpe sine klienter med å opprette postboksselskaper. Det betyr at selskapet blir registrert i et land som tilbyr hemmelighold, mens selve virksomheten og verdiene finner sted andre steder i verden.

Den norske grenen av organisasjonen Tax Justice Network oppgir Sveits, Luxembourg, Hongkong og Caymanøyene som de største skatteparadisene.

Internasjonalt graveprosjekt

Panama papers-saken ble kjent i Norge gjennom Aftenposten, som er eneste medieorganisasjon som har fått tilgang til dokumentene i Norge.

376 journalister verden over har jobbet med dokumentene, som ble lekket til den tyske avisen Süddeutche Zeitung av en anonym kilde.

Journalistene i avisen fant raskt ut at den enorme mengden med informasjon var for mye å håndtere på egenhånd. Da ble ICIJ koblet inn. Dette er et internasjonalt nettverk av gravejournalister.

Kilder: Aftenposten og TV 2

Dette er Panama Papers. 
Dette er Panama Papers.