Northug om Bjørndalen: – Han gjør det ingen trodde var mulig

Nåværende og tidligere helter hyller Bjørndalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en pressekonferanse tirsdag formiddag avslørte Ole Einar Bjørndalen at han tar to nye år, og satser videre mot OL i Pyeongchang i 2018.

I samme slengen fortalte Bjørndalen at han skal bli far med den hviterussiske skiskytteryndlingen, Darja Domratsjeva, i oktober. Et sjokket pressekorps klappet i glede over nyheten.

Nå hylles skiskytter-kongen av både aktive og tidligere idrettshelter.

Blant de mange som vil hylle avgjørelsen til mannen, med blant annet åtte OL- og 20 VM-gull på merittlisten, er Petter Northug.

– Han gjør det ingen trodde var mulig, og fortsetter til neste OL. Det er bare å ta av seg hatten. Det er veldig imponerende, og jeg har stor respekt for Bjørndalen som idrettsutøver, sier Northug.

– Kan du holde på så lenge?

– Jeg tror det er umulig, men Ole Einar brøyter jo vei og viser det er mulig. Han har vært banebrytende i skiskyting og viser at om kroppen vil, og du er motivert, så er det mulig. Og det er bare å gratulere ham med at han skal bli pappa, sier Northug til sin egen hjemmeside.

– Vi har ikke visst noe
Lagkamerat Tarjei Bø på skiskytterlandslaget er ikke overrasket over at Bjørndalen fortsetter karrieren.

– Hele laget er veldig glade for at han fortsetter. Vi har ikke visst noe, men vi har hatt en følelse av at det ville bli utfallet med tanke på hvor giret han har vært gjennom hele vinteren. Jeg skjønte at han ikke kunne stoppe nå, og merket på ham at han har hatt lyst til å bli enda bedre, sier Bø til TV 2 Sporten.

– Visste dere at han skulle bli far?

– Absolutt ikke. Vi har et veldig bra lag, og har vært lagkamerater i mange år, men når det gjelder privatliv deler man ikke alt. Sånn sett var det veldig overraskende, og en vel så artig nyhet. Han så lykkelig ut på TV. Det blir en ny utfordring å skifte bleier. Det blir nok antibac og engangsservietter i lastebilen framover, sier Tarjei Bø og ler.

– Kan ta OL-gull som 44-åring
Bø tror Bjørndalen kan kjempe om OL-gull om to år – i en alder av hele 44 år.

– Ja. Han er unik i mesterskap, så han kommer helt sikkert til å være med og kjempe. Når han får gjort det han skal med høydeopphold, er han der han skal være. OL har alltid vært hans største baby egentlig, he-he, han har sagt at det henger over alt annet. Jeg er sikker på at han er på sitt beste der.

– Det kan bli noen udødelige gener!
Bø synes det blir spennende å se Bjørndalen innta farsrollen fra høsten av.

– Jeg gleder meg til å se ham gå trilletur når vi andre skal ut og trene. Bortsett fra det, gleder jeg meg til å få trene mer med ham. Det er alltid bra å være rundt Ole, jeg liker å diskutere detaljer og utvikling med ham.

– Domratsjeva vant tre OL-gull i Sotsji, mens Bjørndalen er tidenes mestvinnende vinterolympier. Hva tror du om idrettsgenene det barnet blir utstyrt med?

– Det kan bli noen udødelige gener! Det er to av verdens beste skiskyttere. Men man skal ikke alltid se på foreldrene, jeg og Johannes er jo blitt ganske bra, men mamma og pappa er ikke akkurat noen toppidrettsutøvere, sier Tarjei Bø.

Ikke så opptatt av alder
Tidligere lagkamerat, og nåværende kvinnelagstrener, Stian Eckhoff, er imponert over Bjørndalen.

– Det er ingen overraskelse at han fortsetter karrieren, men en stor overraskelse at han skal bli far. Han er veldig opptatt av utvikling, og alder har ikke så stor betydning for hans del. Det er dette som gjør ham unik, sier Eckhoff.

Eckhoff er klar på at den iveren Bjørndalen har til å lykkes, aldri har vært like stor hos ham.

– For min del var ikke fokuset på å gjøre jobben tilstede, og jeg har aldri angret på den beslutningen, men det står respekt av det Ole Einar vist oss. Han var i form tidlig i sesongen, og har en evne til å prikke inn formen til mesterskap. Det viser at dette er noe han kan, og er derfor ingen overraskelse at han fortsetter, sier Eckhoff.

– Blir vanskelig å få til det samme i OL

I rekken av gratulanter, finner vi også den mangeårige rivalen Raphaël Poirée.

– Har ikke så masse å si om det, men jeg er ikke overrasket over at han vil fortsette. Han er nok veldig motivert med tanke på det han presterte i VM i Holmenkollen, Poiree.

Poirée hadde ikke fått med seg at Bjørndalen skal bli far da TV 2 snakket med ham, og syns derfor at satsingen mot et nytt OL er enda mer imponerende av den grunn.

– Gratulerer! Det er tøft å fortsette i en alder av 42 år. Kroppen er ikke like sprek som den var. Alderen setter sine spor, sier Poirée

Franskmannen forklarer at han selv hadde motivasjon til å fortsette den gangen han la opp, men at nettopp barn og familieliv gjorde at han valgte å slutte.

Poirée er mer tvilende til at Bjørndalen kan levere et nytt, strålende mesterskap i Sør-Korea om to år.

– Det blir vanskelig å si. Jeg tror ikke konkurransen var som hardest i Holmenkollen. Fourcade var på sitt beste, Johannes Thingnes Bøe var også god, men det tyske og russiske laget slet blant annet veldig. Jeg tror nok det kommer til å bli vanskelig å få til det samme i OL, sier den tidligere skiskytteren, sier Raphaël Poirée.