FORTSETTER: Gerhard Heiberg fortsetter i IOC. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FORTSETTER: Gerhard Heiberg fortsetter i IOC. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Olsen, Geir

Kreftsyke Heiberg fortsetter i IOC

– Vi kan ikke være to nordmenn som gir oss samtidig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalens valg om å fortsette karrieren får konsekvenser også for Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg.

76-åringen hadde tenkt å gi seg etter OL i Rio etter lang og tro tjeneste i IOC. Planen var at Norges interesser skulle sikres videre gjennom Bjørndalen som utøvernes valgte representant.

Men siden satsingen som skiskytter fortsetter, har Bjørndalen måttet trekke seg fra IOC-vervet.

- Jeg hadde tenkt å gi meg etter Rio i 2016, men nå tar jeg i alle fall ett år til. Vi kan ikke være to nordmenn som gir oss samtidig. Helsa er brukbar, så jeg håper å stå løpet ut, sier Gerhard Heiberg til TV 2 Sporten.

Jakter på nytt, norsk IOC-medlem

Og Heibergs ser på det å finne sin norske etterfølger som en av de viktigste oppgavene sine fremover.

– Det er ingen automatikk i at Heiberg erstattes av en nordmann den dagen han går av, men det er målet både for ham og for norsk idrett, så norske interesser ivaretas på best mulig måte i IOC der mange viktige avgjørelser tas.

Heiberg innrømmer at han har noen navn i tankene, men innrømmer samtidig at det for øyeblikket ikke er flust med norske IOC-kandidater.

– Jeg har begynt å tenke, og jeg vil fortsette å tenke. Jeg skal samarbeide med styret i Norges Idrettsforbund for å se om vi kan finne en god kandidat fra Norge.

– Samtidig er det viktig å huske jeg ikke er Norges representant IOC, men jeg er IOCs representant i Norge. Det viktigste for IOC når jeg går av, er å finne den best mulige etterfølgeren. De er veldig opptatt av kvalifikasjoner. Men jeg håper å å kunne finne en god norsk kandidat, og det er jeg også blitt oppfordret av president Thomas Bach til å gjøre, forklarer Heiberg.

– Men er det riktig å så at norske IOC-kandidater ikke vokser på trær?

– Det kan jeg si meg enig i, svarer Heiberg.

Hjalp Bjørndalen med brev til Bach

Bjørndalen har vært utøvernes valgte IOC-representant i to år. I samme periode har han fått fritak fra å delta på møter fordi det vanskelig kan kombineres med satsing på toppnivå. Det var ikke aktuelt for IOC å utvide denne "friperioden" for Bjørndalen.

– Hvis Ole skulle fortsette karrieren, måtte han trekke seg fra IOC. Det sa jeg til ham. Han skrev et brev til president Thomas Bach som jeg hjalp til med å utforme. Vi ønsker Bjørndalen lykke til videre, sier Heiberg.

– Er IOC skuffet over Bjørndalen?

– Så sterkt vil jeg ikke si det. Når han velger å kjøre på videre, må vi ta det til etterretning. Jeg har meget stor respekt for Bjørndalen, og skjønner hans valg etter de overraskende og gode resultatene i det siste. Men livet må gå videre i IOC. For IOC var det litt leit, men vi må fylle hans plass, og det skal vi gjøre, sier Heiberg.