I FENGSEL: Sylvi Listhaug og regjeringen får flertall for forslaget om å fengsle grunnløse asylsøkere mens søknaden hurtigbehandles. (Foto NTB scanpix)
I FENGSEL: Sylvi Listhaug og regjeringen får flertall for forslaget om å fengsle grunnløse asylsøkere mens søknaden hurtigbehandles. (Foto NTB scanpix) Foto: Montgomery, Henrik

Regjeringen vil fengsle grunnløse asylsøkere

Regjeringen vil at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles mens søknaden hurtigbehandles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre og KrF sikrer flertall for forslaget på Stortinget, melder NRK.

– Politiet får nå mulighet til å pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere som kommer hit og får en hurtigbehandling av søknaden, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Siden januar 2004 har Norge tatt i bruk en såkalt 48-timersprosedyre for å få færre asylsøkere fra land som regnes som trygge. Justis- og beredskapsdepartementet foreslår nå at disse kan bli fengslet mens søknaden blir behandlet. Lovforslaget blir lagt fram for Stortinget tirsdag.

– Vi ser at grunnløse asylsøkere forsvinner mens politiet behandler søknadene. Dette hindrer at de stikker av og eventuelt kommer inn i et kriminelt miljø. Nå vet vi hvor vi har dem, får behandlet søknaden, og så returnert dem, sier Listhaug til NRK.

Justisdepartementet opplyser at 537 asylsøkere fikk sakene sine behandlet etter 48-timersprosedyren i 2015.

NTB