Russetiden er snart i gang, men ikke alle opplever feiringen av 13 års skolegang som utelukkende hyggelig.

Rektor ved Sandvika skole videregående skole, Arne F. Opsahl sier russetiden kan være psykisk tøff og oppleves ekskluderende for noen elever. Han peker spesielt på kampen om en plass på russebuss som kan starte allerede på ungdomsskolen.

Auditions til russebuss

– Dette går på den psykiske helsa løs. Utestengelse fra et sosialt miljø med til dels brutale midler er ganske alvorlig for et ungt menneske, sier Opsahl til TV 2 Nyhetskanalen.

– Hva er det ungdom utsettes for, på hvilken måte blir de ekskludert?

– Det kan være ved auditions, at man velger ut hvem som skal være med på bussen, sier Opsahl.

Mener buss ekskluderer

Han forklarer at det kan være nokså harde kriterier som blir gitt og at man må oppføre seg på bestemte måter for å bli likt.

– Dette kan gå på å være kul og drikke nok på en fest for eksempel. Og så blir man ekskludert fordi man ikke oppfyller kriteriene.

Bussjef og president for Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus, Aleksander Lien, sier de ikke har noe informasjon om at det foregår auditions.

– Vi i hovedstyret, og jeg personlig, kjenner ikke til disse tilfellene. Men vi vil ikke avskrive dette for det kan være tilfelle, og det er beklagelig. Vi vil ta avstand fra dette. Russetiden skal dreie seg om å ha det hyggelig sammen, sier Lien til TV 2.

Men Lien forteller at de på egen buss har invitert potensielle nye medlemmer av bussen på fest for å se hvordan de "klaffer" med resten av gruppen.

– Det høres jo litt ut som en audition?

– Jo, men jeg ville ikke brukt ordet audition. Det forbinder jeg mer med programmer som "Idol" hvor man stiller seg foran en jury og viser det man kan. Det gjør vi ikke.

Vil ikke forby russebuss

Sandvika-rektoren har også tidligere advart mot russebuss-auditions, og sier han ser frem til den dagen russebusser ikke lenger ruller på veiene.

– Ja, jeg ønsker å bli kvitt bussene og håper ungdommen selv tar affære og blir kvitt disse.

– Så den dagen man ikke lenger bryr seg om russebuss - eller bruker dem - da jubler du?

– Ja, helt klart.

Men noe forbud mot russebusser må rektoren se langt etter.

– Vi kommer ikke til å forby russebuss. Dette er noe foreldre og ungdom selv må klare å regulere, sier lederen i hovedutvalget for utdanning og kompetanse i Akershus, Arne-Rune Gjelsvik, til TV 2.