Konsernsjef i DNB Rune Bjerke innrømmer at selskapet har bistått kunder med å opprette selskaper i skatteparadis. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Konsernsjef i DNB Rune Bjerke innrømmer at selskapet har bistått kunder med å opprette selskaper i skatteparadis. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Foto: Sørbø, Krister

ØkoNOMIPROFESSOR ETTER SKATTEPARADIS-AVSLØRING:

Mener Bjerke må trekke seg som konsernsjef i DNB

DNB innrømmer å ha bistått kunder med å opprette selskaper i skatteparadis. – Kun sjokket over at Bjerke trekker seg vil få folk i DNB til å følge etiske regler, mener økonomiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avslørte Aftenposten at DNBs datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006 til 2010 hjalp rundt 40 norske kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene.

Norske myndigheter har i mange år kjempet mot bruk av skatteparadiser, og næringsminister Monica Mæland har allerede bedt styret i DNB om en skriftlig redegjørelse om gigantavsløringene.

– Jeg har vært tydelig på at vi har store forventninger til hvordan selskaper hvor staten er på eiersiden opptrer, hvilket samfunnsansvar vi har, og jeg forventer nå at de får alle fakta på bordet, sier Mæland.

Styret i DNB har bedt Rune Bjerke om å redegjøre hva som har skjedd i saken.

Mener Bjerke må trekke seg

Petter Gottschalk, professor ved institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI mener Rune Bjerke nå bør trekke seg som konsernsjef.

– Den mest kraftfulle konsekvensen er at konsernsjef Rune Bjerke trekker seg. Det må være hans valg, for det skal ikke være styret som sparker ham. Det er en helt annen prosess, sier Gottschalk til TV 2.

Gottschalk mener det neppe er nok å ha en intern granskning.

– Det som viser seg i store bedrifter er at hver gang det dukker opp kritikkverdige forhold, så lager de noen etiske retningslinjer. Men samtidig endrer ikke mennesker adferd. Ingenting skjer, og de gjør som før. Det er først når det får konsekvenser for personer at man endrer adferd. Det har ikke skjedd i denne saken enda og det må nå skje, sier han.

BI-professoren mener Bjerke flere ganger har demonstrert at han ikke håndterer kriser godt.

Avviser at Bjerke trekker seg

Rune Bjerke ble konsernsjef i DNB i 2007 og har hatt det øverste ansvaret i nesten hele perioden denne kontakten pågikk.

DNB tar selvkritikk, men avviser at Rune Bjerke vurderer å trekke seg.

– Det er styret som til enhver tid bestemmer hvem som skal lede DNB, sier Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør i DNB.

– Men vurderer Rune Bjerke selv å trekke seg?

– Det har ikke vært noen diskusjoner rundt det nå, nei, sier Midteide.

Rune Bjerke har ikke vært tilgjengelig for TV 2 mandag formiddag. Heller ikke overfor Aftenposten har Bjerke ønsket å kommentere saken.

Tror DNB har fortsatt praksisen

Petter Gottschalk har forsket på økonomisk kriminalitet i 15 år. Han er sikker på at det i DNB fremdeles legges til rette for praksisen, til tross for at DNB selv hevder at den ble avsluttet for noen år siden.

– Jeg tror praksisen blomstrer som før, men gjennom andre kanaler og med andre aktører. Det kommer nok en avsløring i 2020 om praksisen i 2016, så dette bare fortsetter, sier Gottschalk.

– Symbolhandlingen ved at Bjerke trekker seg, vil gi en sjokkbølge gjennom hele DNB og da vil folk begynne å lese regler, og kanskje til og med følge det etiske regelverket, sier BI-professoren.

DNB avviser beskyldningene.

– Alle disse selskapene som er omtalt er allerede lagt ned. Så vi, i motsetning til andre, har allerede tatt grep for å avslutte dette. Utover det får påstanden nesten bare stå som hans spekulasjoner, sier Thomas Midteide i DNB.

DNB tar selvkritikk

Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør DNB sier de ikke nå diskuterer hvorvidt Rune Bjerke skal trekke seg som konsernsjef. Foto: TV 2 
Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør DNB sier de ikke nå diskuterer hvorvidt Rune Bjerke skal trekke seg som konsernsjef. Foto: TV 2 

Banken sendte søndag kveld ut en pressemelding hvor de innrømmer at de har bistått ca 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene.

– Dette er et avsluttet kapittel ved vår virksomhet i Luxembourg. Men vi skulle vært disse sakene foruten, sier Rune Bjerke i pressemeldingen.

Kommunikasjonsdirektøren hans utdyper:

– Dette handlet om å sette opp selskaper som kunne ha gode og legitime formål, men de kan også brukes til å skjule penger i utlandet, derfor skulle DNB aldri gjort dette selv om det er helt lovlig, sier Thomas Midteide til TV 2.

– Var det dårlig dømmekraft av DNB?

– Jeg vil i hvert fall si at det er langt utenfor det vi skal holde på med og dette er ikke noe som er behandlet av noe organ i Norge, men like fullt er det vårt ansvar at dette skjedde og derfor skal vi nå bruke litt tid på å finne ut nøyaktig hva som har skjedd og rydde opp i det.

Aftenposten påpeker at de ikke har grunnlag for å slå fast at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene. Men konsernledelsen uttalte til avisa at «konstruksjonen kunne brukes til å skjule formuer og inntekter i utlandet.»

Fikk vite om skandalen av media

DNB hevder at alle selskapene som ble opprettet i perioden allerede er avsluttet.

Det var en etterspørsel etter denne type selskaper i markedet i Luxemburg, men det betyr heller ikke at vi skulle ha gjort det. I dag er det et helt annet regelverk og etiske retningslinjer i DNB enn det det var for ti år siden, sier Midteide.

Han sier til TV 2 at ledelsen i Norge ikke visste om saken før Aftenposten tok kontakt med gigantavsløringen for noen uker siden.

– Burde dere ikke visst hva datterselskapet i Luxemburg gjorde?

– Jo, det er jeg langt på vei enig i og det er en av de tingene vi skal finne ut som vi gjør internt i banken, sier Thomas Midteide.