Prins Carl Philip og prinsesse Sofia har blitt foreldre til en liten prins

En rørt prins møtte pressen for å fortelle om sin nyfødte sønn tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prins Carl Philip (36) og prinsesse Sofia (31) har blitt foreldre.

Det melder kongefamilien på Kungahuset.se.

– Riksmarskalken har gleden av å meddele at HKH. Prinsesse Sofia tirsdag 19. april 2016 klokkan 18.25 fødte et friskt barn på Danderyds sykehus. Såvel mor som barn har det bra, står det i uttalelsen.

Tre timer etter at prins Carl Philip ble pappa for første gang, møtte han pressen på Danderyds sykehus for å snakke med pressen. Se pressekonferansen i videoen øverst.

– Først må jeg takke dere for at dere kom så sent på kvelden. Dette er en stor dag med masse følelser. Det kan ikke beskrives! Jeg er imponert over kvinnenes kraft. Det å se Sofia gå igjennom dette ... Det var sterke følelser, sa han.

STOLT FAR: Han er sååååå stor. Foto: Stella Pictures
STOLT FAR: Han er sååååå stor. Foto: Stella Pictures Foto: David Sica

En mørkhåret prins

Prinsen holdt pressen på pinebenken før han endelig avslørte kjønnet.

– Han veier 3595 gram og er 49 cm lang. Det ble en liten gutt, en sønn! Vi er utrolig glade, sier Carl Philip.

Han fortalte også at den lille er mørkhåret, og at navnet ikke er helt spikret ennå.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, gratulerer de nybakte foreldrene.

– Jeg kan jo ikke annet enn si et stort grattis til prinseparet, som nå har fått sitt første barn, og til Sveriges kongepar, som nå også kan kalle seg farmor og farfar, sier en begeistret kongehusekspert, Kjell Arne Totland til TV 2.

– Navn og tittel vil først bli kunngjort i morgen – og selv holder jeg en knapp på navnene Bertil og Eugen – og håper gutten kanskje vil bli hertug av Øland, der kongefamilien har sitt sommerslott, eller kanskje aller helst det området Sofia opprinnelig kommer fra, sier Totland.

Annonserte graviditeten på Instagram

Nyheten om at prinsesse Sofia var gravid, kom bare fire måneder etter at paret giftet seg i Slottskyrkan i Stockholm. De valgte å fortelle om at prinsessen var i lykkelige omstendigheter, på Kungahusets egen Instagram-profil.

– Vi er så lykkelige og glade for å kunne fortelle at vi venter vårt første barn. Vi er veldig forventningsfulle, skrev de som kommentar til bildet.

Nyheten om at Sofia var gravid kom bare fire måneder etter at paret giftet seg i Slottskyrkan i Stockholm.

– Barnebarna kom forholdsvis sent for det svenske kongeparet - men etter at de først begynte å komme, kommer de sannelig som perler på en snor, sa TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland da nyheten om graviditeten ble kjent.

Satt barnevakt

BRYLLUP: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia da de giftet seg i 2015. FOTO: Stella Pictures
BRYLLUP: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia da de giftet seg i 2015. FOTO: Stella Pictures Foto: Patrick van Katwijk

I november avslørte de nybakte foreldrene at de har øvd seg på å bli foreldre ved å sitte barnevakt for nieser og nevøer.

– Vi har vært barnevakt, men nå er det litt vanskeligere ettersom Nicolas og Leonore befinner seg litt lenger unna. Men vi er mer enn gjerne barnevakt, sa Sofia.

Paret er onkel og tante til Prinsesse Madeleine og Chris O'Neills barn Nicolas (10 måneder) og Leonore (2), og til kronprinsesse Victoria og prins Daniels barn Estelle (4) og Oscar (født 2. mars i år).

BRUDEVALS: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip danser etter bryllupet i Stockholm. FOTO: Kungahuset.se
BRUDEVALS: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip danser etter bryllupet i Stockholm. FOTO: Kungahuset.se Foto: Anders Wiklund/TT

Eventyrbryllup

Det svenske prinseparet giftet seg i en storslått og tårevåt bryllupsseremoni i den svenske slottskirken i Stockholm i juni 2015, etter å ha vært forlovet et år.

Da den vakre bruden kom inn i kirken i hvit kjole med langt slep og lille prinsesse Estelle som brudepike, gikk det et gisp gjennom salen. Kronprinsesse Victoria var blant de som tydelig måtte tørke tårene da Sofia og prinsen gikk hverandre i møte i kirka.

Kronprinsesse Victoria leste også et dikt under vielsen, og da var det Sofia og Carl Philip som slet med å holde tårene tilbake.

Til stede i bryllupet var blant andre en høygravid prinsesse Madeleine, som fødte prins Nicolas bare to dager etter bryllupet.

Inn i varmen

Sofia brukte lang tid på å komme inn i varmen i kongefamilien. Med en fortid som deltaker i realityprogrammet «Paradise Hotel» og som lettkledd modell, var det for mange tungt å godta at Sofia Helqvist skulle bli en del av kongefamilien.

Men da hun hadde sagt ja til prinsen i Slottskirken, og danset sin egen brudevals som prinsesse, hadde hun samtidig danset seg inn i det svenske folkets hjerte, og blitt en ekte prinsesse. Skulle nesten tro historien var hentet rett ut fra et Disney-eventyr.