AVSLØRT: The Sunday Times filmet Dr. Mark Bonar i all hemmelighet. Johan Kaggestad er ikke overrasket over at doping kan ha forekommet i engelsk fotball. Klubbene selv benekter alt. Foto: Montasje/Scanpix.
AVSLØRT: The Sunday Times filmet Dr. Mark Bonar i all hemmelighet. Johan Kaggestad er ikke overrasket over at doping kan ha forekommet i engelsk fotball. Klubbene selv benekter alt. Foto: Montasje/Scanpix.

KAGGESTAD UT MOT BRITISK ANTIDOPINGARBEID: – Store fordeler ved å dope seg i fotball:

Arsenal, Leicester og Chelsea raser mot doping-anklager

Johan Kaggestad er ikke overrasket over dopingavsløringene fra England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avslørte Sunday Times at en britisk lege ved navn Mark Bonar hevder å ha skrevet ut resept på prestasjonsfremmende legemidler til 150 britiske idrettsutøvere.

Premier League-spillere fra klubber som Arsenal, Chelsea, Leicester og Birmingham skal være blant disse.

Samtlige av de tre Premier League-gigantene nekter for å ha noe som helst med doplegen å gjøre.

– Leicester City er ekstremt skuffet over at The Sunday Times publiserer påstander som den selv vedgår at den ikke kan bevise. Leicester følger robuste og omfattende antidoping-protokoller for å sikre at vi handler i tråd med antidopingregler og reguleringer, sier serielederen i en pressemelding.

Her er påstandene:

På videoopptaket beskriver den 38 år gamle legen omfanget av dopingen i detalj. Her er hans påstander:

  • Listen over hans hemmelige klienter inneholdt en engelsk cricket-spiller, en britisk Tour de France-syklist, en boksemester, flere tennisspillere, en MMA-utøver og flere fotballspillere.
  • Bonar påstår å ha behandlet spillere fra Arsenal, Chelsea, Leicester og Birmingham. Sunday Times har imidlertid ikke funnet egne bevis for at disse spillerne var under legens behandling. Ei heller har avisen funnet bevis for at klubbene var kjent med Bonars påståtte behandling.
  • I løpet av de siste seks årene har han behandlet mer enn 150 idrettsutøvere fra både England og andre land. Blant medikamentene finner man EPO, steroider og veksthormoner. Resultatene var, ifølge Bonar, «fenomenale».
  • En tidligere fysisk trener hos Chelsea skal ha introdusert ham for flere av idrettsutøverne. Ifølge Bonar skal denne treneren ha anbefalt ham overfor en Premier League-spiller.
  • I tillegg til idrett skal også legen ha skrevet ut prestasjonsfremmende medikamenter til to dansere fra BBC-programmet «Strictly Come Dancing».

The Sunday Times navngir den tidligere Chelsea-treneren Rob Brinded som en av kundene til Bonar. Også London-klubben fordømmer påstandene.

– Påstandene fra avisen er falske og fullstendig uten fundament. Chelsea har aldri benyttet seg av denne legen, skriver klubben.

– Arsenal er ekstremt skuffet over publiseringen av disse falske påstandene, lyder pressemeldingen fra naboklubben i London.

Kaggestad kritisk til antidopingarbeidet i Storbritannia

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er imidlertid ikke overrasket over at legen skal ha hatt fotballspillere på sin klientliste.

– Dette er en idrett der konsentrasjonsevne og kreativitet er veldig viktig. Vi vet at de som er bedre trent er bedre konsentrert og mer kreative over lengre tid. Ikke minst på slutten av en fotballkamp. Og hvis du da kan spille over lengre tid på lavere maksintensitet – som du da kan gjøre hvis du har dopet deg ulovlig – vil det være store fordeler ved å dope deg i fotball, sier han til TV 2.

Og legger til:

– Og vi vet at historien har vist at enkelte lag har dopet seg. Blant annet Juventus’ lag som vant Champions League. Der ble jo legen satt i fengsel etter å ha systematisk dopet hele gjengen som vant.

Kaggestad er heller ikke overrasket over at Storbritannia er i fokus når det kommer til doping.

– Jeg er spent på hva fortsettelsen blir. Jeg er ikke overrasket over at Storbritannia, som er en stor idrettsnasjon har sine svin på skogen. Blant annet har den britiske friidretten ingen gledelig histore. Flere av deres utøvere har jo blitt tatt. Også synes jeg det er på tide – som jeg har sagt i mange år – at de begynner å se på andre idretter også. Som for eksempel fotball.

– Ble varslet om legen for to år siden
Avisen skriver videre at det engelske antidopingbyrået (UKAD) skal ha visst om legen uten å gripe inn, hevder avisen og at kultur-, media- og idrettsminister John Whittingdale har beordret en høring om UKADs behandling av saken. Det er det mest bekymringsverdige, ifølge Mads Kaggestad.

– Det som er interessant i denne sammenhengen er at det ble varslet om denne britiske legen for to år siden til det britiske antidopingbyrået. Uten at de tok det noe videre. Og nå har de altså gått inn og sagt at de skal granske arbeidet til det britiske antidopingbyrået for å se om de har gjort slett arbeid, sier TV 2-eksperten.

– Viser denne saken at Premier League har at større dopingproblem enn folk tror?

– Det vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hvor opptatt Sepp Blatter har vært av dopingarbeid. Nå har jo for så vidt han sittet i WADA-styret også. Så det sier vel sitt om det systemet, sier Mads Kaggestad