AVSLØRT: The Sunday Times filmet Dr. Mark Bonar i all hemmelighet. Foto: Montasje/Scanpix.
AVSLØRT: The Sunday Times filmet Dr. Mark Bonar i all hemmelighet. Foto: Montasje/Scanpix.

Hevder lege dopet spillere fra Arsenal, Chelsea og Leicester

Sunday Times hevder å ha avslørt britisk dopinglege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En britisk lege ved navn Mark Bonar hevder å ha skrevet ut resept på prestasjonsfremmende legemidler til 150 idrettsutøvere. Premier League-spillere skal være blant disse.

Det avslører Sunday Times.

Dr. Bonar ble filmet i hemmelighet mens han beskrev aktivitetene. Engelsk antidoping (UKAD) skal ha visst om legen uten å gripe inn, hevder avisen, som også avslører at kultur-, media- og idrettsminister John Whittingdale har beordret en høring om UKADs behandling av saken.

Her er påstandene

På videoopptaket beskriver den 38 år gamle legen omfanget av dopingen i detalj. Her er hans påstander:

  • Listen over hans hemmelige klienter inneholdt en engelsk cricket-spiller, en britisk Tour de France-syklist, en boksemester, flere tennisspillere, en MMA-utøver og flere fotballspillere.
  • Bonar påstår å ha behandlet spillere fra Arsenal, Chelsea, Leicester og Birmingham. Sunday Times har imidlertid ikke funnet egne bevis for at disse spillerne var under legens behandling. Ei heller har avisen funnet bevis for at klubbene var kjent med Bonars påståtte behandling.
  • I løpet av de siste seks årene har han behandlet mer enn 150 idrettsutøvere fra både England og andre land. Blant medikamentene finner man EPO, steroider og veksthormoner. Resultatene var, ifølge Bonar, «fenomenale».
  • En tidligere fysisk trener hos Chelsea skal ha introdusert ham for flere av idrettsutøverne. Ifølge Bonar skal denne treneren ha anbefalt ham overfor en Premier League-spiller.
  • I tillegg til idrett skal også legen ha skrevet ut prestasjonsfremmende medikamenter til to dansere fra BBC-programmet «Strictly Come Dancing».

Sunday Times skriver at UKAD, som finansieres med seks millioner pund fra statsbudsjettet, ble forelagt bevis på doktorens dopingaktivitet for to år siden. Saken ble henlagt etter en overfladisk undersøkelse.

– Dette viser at britisk idrett har et større dopingproblem enn noen av oss hadde trodd, sier Toni Minichiello, treneren til OL-medaljør Jessica Ennis-Hill etter å ha sett opptakene.

Slik ble saken rullet opp

Bonar jobber som lege på privatklinikken Omniya i Knightsbridge, London. Han hevder å ta en pris for medikamentene han skriver ut. Klinikken sier til Sunday Times at de ikke visste om hans behandling av idrettsutøvere.

Avisen ble tipset om Bonars aktivitet av en idrettsutøver som hadde henvendt seg til UKAD med dokumenterte beviser om legen. Idrettsutøveren delte informasjonen etter en positiv dopingprøve og håpet at dette ville bidra til å redusere straffen.

UKADs respons var at bevisene hadde «liten eller ingen verdi» og konkluderte med at det ikke var noe grunnlag for å gripe inn mot Dr. Bonar. UKAD mente de ikke hadde nødvendig jurisdiksjon for å gripe inn, men gjorde heller ikke noe for å dele informasjonen med rette instans.

Sunday Times sendte en olympisk løper til Bonars klinikk for å undersøke påstandene. Møtet ble filmet med et skjult kamera, og her informeres utøveren om at noen av substansene er ulovlige, men at Bonar også har brukt dem på flere profesjonelle utøvere.

Deretter skrev Bonar ut ulovlige midler til idrettsutøveren og anbefalte EPO, noe han også kunne skaffe. Det var også her at Bonar avslørte samarbeid med en rekke andre utøvere.

Samarbeidet med Chelsea-lege

Noen av disse skal være navngitte, men Sunday Times har valgt ikke å publisere navnene før grundigere etterforskning gjøres. Utøverne Sunday Times har kontaktet har enten benektet kjennskap til legen eller valgt ikke å svare på henvendelsene.

Ett navn blir imidlertid avslørt: Rob Brinded, en tidligere fysisk trener hos Chelsea, som ifølge Bonar skal ha samarbeidet med ham på behandling av flere klienter.

Brinded skal i denne sammenheng ha avslørt at en rekke Chelsea-spillere brukte prestasjonsfremmende midler fra 2001 til 2007. Via sin advokat har Brinded benektet enhver kjennskap til saken og fastslått at det hele må være en «misforståelse».

Også Bonar benekter alle anklager i Sunday Times-reportasjen. Han mener at alle medikamenter har blitt skrevet ut for behandling av sykdommer – ikke for å fremme prestasjoner.

– Det er irrelevant om noen av mine pasienter viser seg å være idrettsutøvere. Hvis blodprøver viser at de har mangler, så vil jeg behandle det. De er fullt ut kjent med risikoen knyttet til bruken av slike medisiner innen idrett og det er deres ansvar å overholde regelverket.

Med opptak hvor han sier det motsatte spørs det imidlertid om legen vil bli trodd. Nå venter en større høring rundt UKADs behandling av Bonar-saken.