MEDALJEHÅP: Kristian Ruth havnet på tiendeplass i 2008 i Beijing. Fire år senere, i London, ble det 16. plass. Foto Tobias Röstlund / Scanpix
MEDALJEHÅP: Kristian Ruth havnet på tiendeplass i 2008 i Beijing. Fire år senere, i London, ble det 16. plass. Foto Tobias Röstlund / Scanpix Foto: Röstlund, Tobias

– Skal kjempe om medaljene hvis jeg kommer til OL

Det er hard kamp om de norske billettene til OL i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har sanket enorme 31 (17 gull) OL-medaljer i seiling, men det begynner å bli noen år siden Siren Sundby vant nasjonens seneste medalje da hun tok gull i Europajolle i Athen i 2004.

Men etter svart hav i noen år kan det nå se ut som om det begynner å blåse Norges vei igjen. Det norske laget i Laser for menn viser muskler under verdenscupregattaen på Mallorca.

– Kommer jeg til OL skal jeg kjempe om medaljene, er Ruths klokkeklare beskjed til det norske folk.

VISER MUSKLER: Kristian Ruth og nordmennene kjemper om topplasseringer på Mallorca. Foto: Arve Fuglum / TV 2.
VISER MUSKLER: Kristian Ruth og nordmennene kjemper om topplasseringer på Mallorca. Foto: Arve Fuglum / TV 2.

Veteranen holder stand

Seileveteranen Kristian Ruth jobber intenst for å holde de to yngre utfordrerne bak seg i kampen om OL-billett. Når én dag gjenstår av verdenscupregattaen på Mallorca ser det ut som om han holder stand. Før lørdagens finaleseilas ligger Ruth på sjuendeplass, og er eneste nordmann blant de ti som får seile medaljeracet. Hermann Tomasgaard og Mathias Mollatt er henholdsvis nummer 11 og 15.

I OL kan hver nasjon kun delta med én båt i hver klasse. Norge er i øyeblikket kvalifisert med seks båter og brett, men det er ikke dermed sagt at det blir sendt så mange til Rio.

Olympiatoppen har som utgangspunkt at utøverne må ha topp ti-plasseringer i mesterskap for å bli tatt ut. Det fikset Ruth med sin sterke sølvmedalje under Laser-EM i begynnelsen av mars. Men det er fortsatt konkurranser igjen før OL-kabalen blir lagt, og Kristian Ruth føler seg ikke trygg på noen ting. Spesielt hans gode venn og romkamerat Hermann Thomasgaard har potensial til å rappe OL-billetten fra ham.

– Jeg må være på tå hev for å holde de andre bak meg, sier mannen som deltok i OL både i Beijing i 2008 (10.plass) og London 2012 (16.plass).

Nordmennene unike

Antón Garrote har vært trener for det norske laserlandslaget et drøyt år. Spanjolen, med bred trenererfaring fra både Belgia og hjemlandet Spania, mener det norske miljøet er helt unikt i internasjonal seiling.

– I de fleste andre land ville to-tre seilere som knivet om én OL-plass hatt hver sin trener. De ville ha bodd på hvert sitt hotell og ikke en gang fortalt hverandre hva de spiser til frokost! Nordmennene deler på alt. De gir hverandre tips og råd, og deler dobbeltseng på halvkummerlige hoteller. Jeg elsker den innstillingen, sier han.

VM i Mexico i begynnelsen av mai blir neste mulighet for de norske seilerne til å overbevise Olympiatoppen om at de fortjener en billett til Rio. Og mulighet for Kristian Ruth til en gang for alle å kvitte seg med sine interne konkurrenter.