AVVISTE ANKEN: Appellutvalget i Norges Håndballforbund avviste anken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
 AVVISTE ANKEN: Appellutvalget i Norges Håndballforbund avviste anken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Håndballklubb klaget på utsettelse etter at motstander døde på kampdag

– Hjerterått, sier TV 2s håndballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natten før Malviks håndballkamp mot Rørvik i 3. divisjon for damer gikk en av lagets spillere plutselig bort. Malvik ba forbundet om utsettelse, noe de fikk innvilget.

Nesten to måneder senere klaget Rørvik utsettelsen inn for forbundet.

– Det jeg kan si er at det er spesielt at anken kommer og spesielt at den kommer så sent. Jeg informerte Rørvik samme dag som dødsfallet fant sted, og fikk en kondolanse og inntrykk av forståelse, sier Ole Morten Rønning, leder i Malvik håndballklubb, til Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Blankt avvist

Til TV 2 utdyper han:

– Vi ble overrasket da anken plutselig forelå så lenge etterpå og syntes det er litt mangel på respekt for grunnen til at det ble avlyst. For oss var dødsfallet et stort sjokk for hele spillergruppa. Vi hadde en minnemarkering dagen da kampen opprinnelig skulle spilles, og uken etter hadde vi en ny markering i forbindelse med kamp. Det preget klubben i lang tid.

Appellutvalget i Norges Håndballforbund avviste klagen og protokollfører følgende etter behandlingen av saken:

«Anken er begrunnet med at dødsfall i et lags spillergruppe ikke gir hjemmel for omberammelse av kamp. ...Det er utvilsomt at et dødsfall i en spillergruppe kampdagen hjemler omberammelse av kamp selv om det ikke fremgår direkte av ordlyden. Et dødsfall er langt mer alvorlig enn forholdene listet opp i reglene for Trønderenergiserien pkt 10, underpunkt 2.6 og 2.7».

Sjokkert ekspert
– Det er rett og slett hjerterått å anke en slik avgjørelse. Det strider mot alt som handler om fair play og idrettens verdier og grunnidé. For meg fremstår det som mangel på sunt bondevett. Det er rett og slett manglende respekt og hensyn til pårørende, avdøde og motstanderklubben, sier TV 2s håndballekspert Randi Gustad.

Hun er sjokkert og synes det er trist at man bruker krefter på en slik sak, men håper dette ikke reflekterer Rørvik som klubb.

– Jeg tar forbehold om at jeg kun kjenner saken gjennom media, men antar at ikke hele klubben står bak denne anken. På lokalt nivå er ikke håndballmiljøet større enn at alle kjenner alle. Et slikt tragisk dødsfall vil berøre mange - utover klubben til den avdøde, sier Gustad.

Vil ikke kommentere
TV 2 har gjennom hele fredagen prøvd å få kontakt med representanter fra Rørvik.

– Jeg er på jobbreise i dag, men vil uttale meg så snart jeg har fått satt meg inn i hva appellkomiteen skriver. Sannsynligvis søndag, sa Frank Arild Hasfjord, leder i Rørviks håndballstyre, da TV 2 fikk tak i ham.

Han reagerer på at ankebehandlingen er gjort offentlig da klubben ikke skal ha fått den direkte ennå.

TV 2 har også senere i ettermiddag prøvd å få en uttalelse fra Hasfjord som har fått protokollen tilsendt via tekstmelding fra TV 2.

– Det som ikke kommer så godt frem er at det ikke bare er avlysningen, men også tidspunktet for omberammelsen som ankes, sier Rønning i Malvik Idrettslag.

For appellkomiteen var uansett det likegyldig:

«Appellkomiteen viser særlig til verdiene respekt og fair play, som i seg selv tilsier at anke heller ikke burde skjedd i denne sak. At det skjer et dødsfall i en spillergruppe er en så ekstraordinær hendelse at man heller ikke kan forvente at man opptrer rasjonelt i forhold til formaliteter. Anken fra Rørvik IL har ikke ført frem».

– Vi var i kontakt med dem for å finne et tidspunkt som passet. Tidspunktet for omkampen førte til like mye kampbelastning for oss som for dem. Jeg tror hovedgrunnen for appellen er totalbelastningen for Rørvik, men at de ikke har tenkt på hvordan dette kunne tolkes. Jeg håper i hvert fall det, sier Rønning.