Unggutten la ut villmannskjøringen på Facebook – så ringte politiet

Filmet seg selv i tunnel – i 160 km/t.

Bilføreren filmet sin egen råkjøring inne i Sørdaltunnelen. (Foto: Illustrasjonsfoto Lofotposten)
Bilføreren filmet sin egen råkjøring inne i Sørdaltunnelen. (Foto: Illustrasjonsfoto Lofotposten)

Lofotposten skrev torsdag om at tre unge bilførere mistet førerkortet i løpet av påsken. Lofotposten har i ettertid fått tips om at det ene beslaget var av det mer sjeldne slaget. Dette bekreftes av lensmann Asbjørn Sjølie.

Kjørte i 160 kilometer i timen

– En mannlig bilfører som er under 20 år var på tur vestover i Sørdalstunnelen da han ved hjelp av håndholdt mobiltelefon filmet egen kjøring. Han la så videoen ut på sosiale medier. Videoen viser at bilen hadde en hastighet på omtrent 160 km/t i tunnelen som har en fartsgrense på 80 km/t, forteller lensmann Asbjørn Sjølie ved Vest-Lofoten lensmannskontor. Han forteller at politiet ble kjent med videoen og innkalte bilføreren til et avhør.

– I avhør erkjente han de faktiske forhold og fikk førerkortet beslaglagt. Saken er sendt over til politijurist for påtalemessig vurdering. Hva han kan vente seg som reaksjon vil jeg ikke spekulere i, sier Sjølie som bekrefter at sjåføren er fra Vestvågøy.

Hvordan vil du beskrive en slik handling?

– Det er vanskelig å finne sterke nok ord for å understreke alvoret i en slik situasjon, men her mangler forståelse av hvilke konsekvenser en slik kjøring kan medføre, sier Sjølie før han fortsetter.

Mobiltelefonen i hånda

– Sjåføren kjørte i følge eget speedometer 160 km/t inne i en tunnel samtidig som han var opptatt med å filme. Den ene hånda var altså opptatt med å holde mobiltelefonen. Det er rett og slett skremmende, slår han fast.

Sjølie er klar på at det skulle uhyre lite til for at kjøringen hadde fått fatale konsekvenser.

- I en så høy hastighet dreier det seg om uhyre små marginer. Det hadde vært nok med en lite hump eller andre små forstyrrelser før sjåføren hadde mistet kontrollen. Skulle det skje en ulykke i en sånn hastighet og i tillegg inne i en tunnel så snakker vi om fatale konsekvenser, mener Sjølie.

– Har du opplevd lignende saker?

– Heldigvis nei!

Hva synes du om at sjåføren har lagt ut videoen på sosiale medier?

– Det har jeg ingen mening om, men er mer opptatt av at ungdommer og andre trafikanter må forstå at dette er livsfarlig og ikke underholdning!

Les flere bilsaker på Lofotpostens motorsider her

BMW satte råkjøringsrekord på norske veier