Test av de nyeste løpeskoene

For tolvte år på rad har Löplabbet testet de nyeste løpeskoene i forkant av hver sesong.
Her er vinnerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Löplabbet har invitert de fleste av løpeskoleverandørene i Norge med i testen, hvorav elleve av dem har takket ja til å delta. Leverandørene har selv valgt ut modellen til testen.

Slik ble testen utført

Årets testgruppe har bestått av fem løpere (tre menn og to damer) mellom 36 og 59 år. Alle har testløpt alle modellene minimum 50 km hver gjennom vinteren. Løperne har stort sett testet skoenepå asfalt og tredemølle, og brukt dem på sine daglige treningsturer i variert fart og lengde.

Testløperne har gjort seg opp en subjektiv oppfatning av modellenes passform, støtdemping og løpsfølelse. I tillegg har de testet modellenes støtte mot overpronasjon på en tredemølle. Til slutt har de samlet alle erfaringene i en felles oppsummering, og hver modell har fått en sluttvurdering.

Testklassene og poengsystem

De ulike modellene vektlegger forskjellige egenskaper. Det er vanskelig å finne en modell som scorer høyt på alle kriteriene man setter til en løpesko. Derfor har testløperne gitt modellene en score fra 1-6 på egenskapene støtdemping, stabilitet og løpsfølelse, der 6 er best. Vi har også kåret den beste modellen på disse tre egenskapene.

Nedenfor kan du lese Löplabbets vurdering av modellene. Alle modellene er veid i størrelse 42.5 (herre) og 38 (dame)

Her er løpeskoene som ble testet


Adidas Ultra Boost ST
Støtdemping: 5
Stabilitet: 5
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 32mm 24 mm
Dropp: 8mm
Vekt: 347g (herre) 278 g (dame)
Pris: 1700 kr

Nyhet med 100% Boost-mellomsåle. Den er normalt bred. Overdelen er strikket i et stykke. Det gir ingen sømmer og en svært behagelig passform. Ny hælkapper er behagelig og samtidig stødig. Den demper svært godt. Dempingen er myk, men gir allikevel god respons. Den har en bred og stødig sålebase og støtter godt for overpronasjon, selv uten en ekstra kile på innsiden. Selv om Boost-materialet gir god respons, opplevde ikke testløperne den som smidig på raskere turer. Ultra Boost ST passer alle som vil ha en godt dempet treningsmodell. Også et godt alternativ for tyngre løpere. Ikke for raskere treningsturer.

Altra Altra Impulse
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 23 mm 23mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 244 g (herre) 198 g (dame)
Pris: 1550 kr

Altra er kjent for brede modeller, noen ganger for bred. Impulse har fortsatt en bred tåboks, men sitter tettere i mellomfoten og hælen. Flere av testløperne likte denne forbedringen. Støtdempingen er meget god og særlig i forfoten demper den godt. Den har også fått fastere demping. Et pluss. Modellen passer deg som normalpronerer. Lander du litt lengre frem på foten, gir det også bedre stabilitet. Løpsfølelsen er meget god og den passer både til rolige og raskere turer. Impulse har null dropp, ingen forskjell på forfot og hæl. Det gjør at alle som ikke er vant til det, trenger en viss innkjøring. Gjerne med innlagt styrke for leggene. Den er for alle som liker lavt dropp.

Asics Gel-GT 2000 4
Støtdemping: 4
Stabilitet: 5
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 22mm 11mm (herre) 20mm 10mm (dame)
Dropp: 11mm
Vekt: 315g (herre) 265 g (dame)
Pris: 1400 kr
BEST STABILITET

GT 2000 har vært med noen år. Passformen er normalt til smal. Den er fast i overdel og godt polstret. Det gjør at den sitter godt på mange føtter. Støtdempingen er fast og god. Best i hælen og litt tynnere i forfoten. Den gir svært god støtte for overpronasjon og passer også godt for alle som pronerer sent i steget. Testløperne mente GT 2000 er fin for rolige treningsturer. GT 2000 har nok mange fans. Den passer best som en godt dempet treningsmodell og passer best til hælløpere. Vil du endre teknikken til å lande lengre frem på foten, er det bedre alternativer.

Brooks Launch 3

Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 25mm 15mm
Dropp: 10mm
Vekt: 278 g (herre) 214g (dame)
Pris: 1300 kr

Brooks er et relativt nytt merke i Norge, men det er en av de store løpeskomerkene i utlandet. Launch skal være en litt lettere modell til variert trening. Den er normalt til litt smal i passformen. Den sitter bra for de fleste, men brede føtter kan føle den litt smal. Ingen sømmer i overdelen er et pluss. Dempingen er fast og god. Den har en god sålebase og støtter opp en lett overpronasjon. Launch har en tynnere forfot og er ment til variert fart. Testløperne mente løpsfølelsen var litt for mye som en treningsmodell. Launch passer deg som vil ha en modell med tradisjonelt dropp til trening med variert intensitet. Passer ikke deg som ser etter lavt dropp.

Hoka One One Tracer

Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 22mm 18mm
Dropp: 4mm
Vekt: 196 g (herre) 180 g (dame)
Pris: 1400 kr
BEST LØPSFØLELSE

Hoka One One er kjent for overdimensjonerte mellomsåler og har fått mange fans på grunn av meget god demping. Når prøver de seg med en modell med mer tradisjonell sålen, men med svært lav vekt. Overdelen er mer som en konkurransemodell med lite polstring og ingen sømmer. Tilbakemeldingene på overdelen var blandet. Noen likte den godt, men andre synes det var litt uferdig. Støtdempingen er fast og god og særlig i forfoten er den god. Den støtter ikke opp overpronasjon. Løpsfølelsen er meget god og den passer fint til raskere turer. Tracer er ikke først og fremst for Hoka-fans som elsker mye demping. Dette er mer for de som vil ha en svært lett modell med god demping. Passer som treningsmodell for erfarne løpere eller konkurransemodell for mosjonistene.

Mizuno Wave Rider 19
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 12mm 24mm
Dropp: 12mm
Vekt: 260 g (herre) 230 g (dame)
Pris: 1700 kr

Wave Rider er en av de lengstlevende løpeskomodellene og kommer nå i 19. utgave. Tradisjonell Mizuno-passform som er bred, men som sitter godt i mellomfoten. God og fast støtdemping. Den er høy i hælen og lav i forfoten. Modellen gir støtte for normalpronasjon. Selv om den er tynnere i forfoten, gav testløperne tilbakemelding på at den ikke har en smidig nok overgang fra hæl til forfot. De gav den gjennomsnittlig score på løpsfølelse. Wave Rider har mange tilhengere og de vil få de egenskapene de kjenner fra før. Passer også deg som liker modeller med mer tradisjonell oppbygging med god demping i hælen og tynne i forfoten. Ikke for deg som er ute etter en modell for naturlig løping.

New Balance Fresh Foam 1080
Støtdemping: 6
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 22mm 14 mm
Dropp: 8mm
Vekt: 294g (herre) 247 g (dame)
Pris: 1700 kr
BEST STØTDEMPING

Modellen 1080 kommer i en helt ny makeover i vår. Det er ikke til å kjenne igjen fra fjorårets modell. Overdelen er bred, men sitter allikevel godt rundt hele foten. Det skyldes god og komfortabel polstring. Støtdempingene er meget god både i forfot og hælen. Den er myk, men gir også god respons. Sålebasen er bred og det gir god støtte også for lett overpronasjon. Det er fortsatt en klassisk treningsmodell som ikke er smidig på raskere turer. Vi synes dette er en solid oppgradering av en populær modell. Den passer deg som ser etter en treningsmodell med mye støtdemping. Også et godt alternativ til tyngre løpere. Ikke for de raske turene.

Nike Free Run Distance
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 20mm 16mm
Dropp: 4mm
Vekt: 234 g (herre) 195 g (dame)
Pris: 1250 kr

Nike revitaliserer Free-konseptet denne våren. En av nyhetene da er Free Distance. Overdelen er bred og komfortabel. De fleste synes den er meget behagelig. Den har ingen hælkappe, men sitter allikevel godt i hælen. Free Distance har fremdeles flekskanalene på tvers og langs i mellomsålen, men har fått mye mer skum i mellomsålen. Særlig i forfoten er det mye støtdemping, betydelig mer enn tidligere Free-utgaver. Den demper godt og er myk i dempingen. Særlig i forfoten er dempingen god. Den har en bredere sålebasen og er blitt en mer stødig modell for de som trenger det. Tilbakemeldingene på løpsfølelsen var blandet. Noen mente den manglet respons, men andre likte den smidig mellomsålen. Den passer best for alle som liker fleksible modeller med god demping. Ikke for tunge løpere om du vil ha en holdbar modell.

Puma Speed 600 Ignite
Støtdemping: 3
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 2
Mellomsåletykkelse: 31mm 23mm
Dropp: 8mm
Vekt: 305 g (herre) 243 g (dame)
Pris: 1300 kr

Puma arbeider fremdeles hardt med å komme tilbake i det gode selskapet. Ignite-serien er deres mest avanserte kolleksjon. Overdelen er bred. De fleste testløperne fikk ikke snørt den godt nok på. Den er også stor i størrelsen, så prøv ett halvt nummer mindre enn normalt. Den demper bra, men vi opplever Ignite-skummet som dødt. Det lever ikke opp til konkurrentenes skum. Modellen gir støtte til normalpronasjon. Siden skummet oppleves som dødt, så blir ikke løpsfølelsen som vi ønsker. Når du setter opp farten, responderer ikke mellomsålen. Speed Ignite 600 er for deg som ser etter god demping for rolige turer. Ikke for raskere trening.

Saucony Triumph ISO 2
Støtdemping: 5
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 30mm 22mm
Dropp: 8mm
Vekt: 289g (herre) 244 g (dame)
Pris: 1700 kr

Triumph har opp gjennom årene fått mange fans. Passformen er normalt til bred. Den har god elastikk og støttebånd i mellomfoten som gjør at den tilpasser seg mange fotfasonger. Polstring i hælen og i pløsen gir også mye komfort. Meget god støtdemping både i forfoten og hælen. Den er fastere enn de siste utgavene. Det er et pluss. En solid sålebase gjør at den støtter opp en lett overpronasjon om det trengs. En fastere mellomsåle gir bedre respons og testløperne likte løpsfølelsen. Triumph ISO 2 passer mange. Den er for rolige langturer, men tåler også raskere trening. Også et godt alternativ for tyngre løpere.

On Cloudsurfer
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 22mm 15mm (herre) 20mm 13mm (dame)
Dropp: 7mm
Vekt: 275g (herre) 240 g (dame)
Pris: 1800 kr

On er et sveitsisk skomerke. De er kjent for lettere løpesko. Overdelen er i et tynt materiale, omtrent som en konkurransemodell. Den er normalt bred. Noen testløpere fikk ikke snørt den skikkelig i mellomfoten og den kan glippe litt i hælen. Dempingen er såkalte «cloud»-puter i yttersålen. Disse beveger seg både vertikalt og horisontalt. Cloudsurfer demper godt. Tidligere modeller har ikke hatt en stødig sålebase. Det har denne fått. En god oppgradering. Testløperne likte også løpsfølelsen. Den passer også til raskere turer. Cloudsurfer passer deg som vil ha god demping til trening i variert fart. Den har et lavere dropp og passer deg som er opptatt av naturlig løping.