Misfornøyd kulturminister krevde nytt møte med idrettstoppene

Lederne i Norges idrettsforbund svarte ikke godt nok på spørsmålene fra kulturminister Linda Hofstad Helleland åpenhet idretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) krevde svar fra idrettstoppene om hvorfor de mener det er feil å vise frem sine egne reiseregninger.

Statsråden var ikke fornøyd med det idrettstoppene presenterte.

– Jeg ønsket svar på hvordan idretten forvalter de midlene idretten får fra det offentlige, som er flere 100 millioner kroner i året. Derfor er det viktig med åpenhet og innsyn, sier Helleland til TV 2 Sporten.

Og slår fast:

– Det er viktig at de frivillige i idretten føler at pengene blir brukt på aktiviteter med barn og unge, fortsetter hun.

– Hvorfor var du ikke fornøyd med svarene du fikk?

– Idretten har gode rapporteringsrutiner, men dette handler ikke om det. Det handler om hvordan pengene blir brukt, som altså er over 100 millioner kroner i offentlige milder. Oppstår det tvil om hvordan pengene blir brukt, er det helt avgjørende at idretten endrer sin praksis for åpenhet og innsyn, svarer kulturministeren.

Hun tror idrettstoppene vil komme med bedre svar når partene møtes igjen om en ukes tid.

– Jeg har tro på at idretten setter inn tiltak for å bedre på dette. Jeg er opptatt av at idretten styrer seg selv. Men jeg utfordret dem ved at de må komme med egne tiltakt for å sikre bedre innsyn i billag og reiseregninger, mener Høyre-politikeren.

– Har du og idretten samme syn når det gjelder åpenhet?

– Jeg synes ikke jeg fikk tilfredsstillende svar på praksisen rundt åpenhet, og ba dem komme tilbake innen en uke med tiltak som bedrer dette. Det skal ikke herske noen tvil om at pengene skal gå til aktiviteter for barn og unge, og en god pengebruk er helt avgjørende for tillit i befolkningen, svarer kulturministeren.

Tvedt: – Et veldig bra møte
Idrettspresident Tom Tvedt på sin side var godt fornøyd med fredagens møte med statsråden.

– Det var et veldig godt møte, som vi pleier å ha med kulturministeren. Vi har hatt en bra gjennomgang om det hun ber oss rapportere. Vi er enige om at våre rapporteringslinjer er bra. Så skal vi snart ha et nytt møte, sa Tom Tvedt til pressen etter møte med Linda Hofstad Helleland.

– Hun var klar og tydelig som hun alltid pleier å være. Men vi er ikke enige i beskrivelsen av åpenhet, sa han.

Tvedt sendte et stikk til pressen, som han mener ikke har satt seg godt nok inn i rapporteringslinjene.

– Det overrasker meg hvordan dette rapporteres. Det ser ut som vi er en gjeng som sitter med milliarder oppe på Ullevaal. Men særforbundene har egne inntekter og dugnad, mente han.

Får 87 prosent av inntektene fra det offentlige
Før møte var Tvedt klar på hva han forventet.

– Nå skal vi ha et godt møte som alltid med kulturministeren. Jeg har tatt med rapporter som vi årlig rapporterer til kulturministeren og har store forventninger. Jeg mener fortsatt at vi er veldig åpne. Dokumentene våre ligger på våre nettsider. Vi har hatt mange gode møter med kulturministeren og er veldig glade for dette møtet, sa NIF-leder Tom Tvedt til TV 2 Sporten på vei inn til møtet.

Ifølge VG får Norges idrettsforbund 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige. Men siden man ikke er underlagt offentlighetsloven, er innsynsmulighetene svært begrenset.

– Jeg vil høre hva de tenker om sin egen åpenhetspraksis, og hvordan de vil ivareta legitimiteten i norsk idrett fremover, ved å ha en åpenhetspraksis som oppfattes som tilfredsstillende i resten av samfunnet, sier Hofstad Helleland til avisen.

Idrettsforbundet sentralt og flere store særforbund har nektet å utlevere sine egne reiseregninger til blant annet VG den siste tiden. Det er det som har fått statsråden til å reagere.

Redegjorde for reisevirksomheten
Idrettspresidenten Tom Tvedt hadde med seg en mappe med dokumenter som han etter møtet delte ut til pressen.

I mappen lå det dokumenter fra håndballforbundet, sykkelforbundet, friidrettsforbundet, skiforbundet som var svar på VG sitt spørsmål om innsyn. I dokumentene fra de forskjellige særforbundene redegjøres det blant annet for hvilke reiser forbundet har brukt penger på i 2015, men det er forskjeller på hvordan de beskriver dette.

Skiforbundet oppgir at administrasjonen totalt brukte 3,9 millioner på reiser i 2015. Det står listet opp hvor president Erik Røste og Generalsekretær Stein Opsal har reist, men ikke hvor mye av de 3,9 millionene de har brukt.

Brukte 9,2 millioner på reiser
Det samme gjelder sykkelforbundet som lister opp at de totalt for sykkelpresidenten, styret, generalsekretær, utøvere, støttepersonell, stab og tillitsvalgte brukte 9,2 millioner på reiseutgifter.

Håndballforbundet oppgir detaljert reiseinformasjon for generalsekretæren og håndballpresidenten, men de har utelatt pengesummene. Her står det bare hvor de forskjellige har reist.

Friidrettsforbundet er det eneste forbundet som detaljert har lagt frem hva presidenten og generalsekretæren har brukt på reisevirksomhet i fjor. Der står det at Svein Arne Hansen som var president det første halvåret av 2015 brukte 60.000 kroner, og at Tore Hordnes (den nye friidrettspresidenten) brukte 63.000 kroner på reiser.

Generalsekretæren Kjetil Hildeskor skal ha brukt 65.000 kroner på reisevirksomhet. Det er også oppgitt hvor de to sistnevnte har reist.