Dimitri Payet er blant spillerne som ikke kommer til å få arbeidstillatelse dersom Storbritannia melder seg ut av EU.  
Dimitri Payet er blant spillerne som ikke kommer til å få arbeidstillatelse dersom Storbritannia melder seg ut av EU.   Foto: Jon Super

Folkeavstemning i juni kan endre Premier League radikalt

– Det vil ha større innvirkning på engelsk fotball enn folk tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23. juni skal Storbritannia ha folkeavstemning om hvorvidt de skal melde seg ut av Den europeiske unionen eller ikke.

Mange frykter at Brexit, som Storbritannias mulige utmelding av EU kalles, kan føre til at mer enn 400 spillere mister tillatelsen til å spille i Storbritannia.

Andre mener at det vil føre til at flere hjemlige talenter vil få muligheten.

Slik som reglene er nå, kan alle med EU-pass spille fritt i Storbritannia.

– Å melde seg ut av EU vil ha en større innvirkning på fotballen enn det folk tror. Vi snakker om at nesten halvparten av alle spillerne i Premier League vil behøve arbeidstillatelse, sier fotballagent Rachel Anderson til BBC.

– Kortsiktig sett kan det det få store konsekvenser, men ser man litt mer langsiktig på det vil det kanskje tvinge klubbene til å satse mer på lokale talenter, sier hun videre.

Kan miste stjernegalleri
West Hams Dimitri Payet, Citys Willy Caballero og Leicesters N’Golo Kanté er eksempler på spillere står i fare for å miste arbeidstillatelsen dersom resultatet av folkeavstemningen blir at Storbritannia melder seg ut av EU.

Slik er reglene:

En spiller fra et land som er blant topp ti på FIFAs ranking trenger bare å ha spilt 30 % av landskampene i forkant av søknaden om arbeidstillatelse.

En spiller fra et land ranket mellom 11 og 20 må ha spilt i 45 % av landskampene.

Prosentandelen stiger til 60 for de neste ti nasjonene, deretter til 75 for nasjonene ranket 31 til 50

En avgjørelse om å melde seg ut av EU betyr at spillerne fra de 27 landene som fortsatt er medlem av EU er nødt til å møte disse kriteriene. Kilde: BBC

En undersøkelse gjort av The Guardian ifjor viste at spillere som Chelsea-duoen Kurt Zouma og Cesar Azpilicueta, Arsenals Hector Bellerin og Francis Coquelin, Manchester United-kvartetten David de Gea, Juan Mata, Morgan Schneiderlin og Anthony Martial, Manchester Cit-trioen Eliaquim Mangala, Jesus Navas og Samir Nasri og Liverpools Simon Mignolet, Newcastles Tim Krul og Aston Villas Charles N’Zogbia kan bli rammet av Brexit.

BBC har analysert troppene til lagene på de to øverste nivåene i England, samt i skotsk Premier League og kommet frem til at 332 spillere ikke vil oppfylle kravene for spill dersom Brexit blir gjennomført.

Premier League-sjef Richard Scudamore har tatt til orde for at britene bør bli værene i EU.

– Jeg tror at Storbritannia bør bli i EU av forretningsmessige hensyn, sier han til IBT.

Andre eksperter mener at reglene som omfatter arbeidstillatelse kommer til å bli vannet ut dersom utmeldingen blir et faktum.

– Jeg vil bli overrasket dersom de reglene ikke blir justert, sier professor i sportsindustri ved Universitetet i Glasgow, Raymond Boyle, til BBC.

– Nasjoner som for eksempel Sveits lager bare sine egne regler. Jeg tror det at eliten innen kommersiell sport alltid kommer til å påvirke reglene slik at de drar nytte av det.