DUELL: Alexander Kristoff spurtslo Niki Terpstra og vant Flandern rundt i fjor. AFP PHOTO/BELGA/DIRK WAEM
DUELL: Alexander Kristoff spurtslo Niki Terpstra og vant Flandern rundt i fjor. AFP PHOTO/BELGA/DIRK WAEM Foto: Dirk Waem

– Flandern rundt er et ekstremt brutalt sykkelritt

Alexander Kristoff mener han er én av favorittene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Flandern rundt på TV 2 og tv2sumo.no søndag kl. 12.00

Seieren i Flandern rundt var det store høydepunktet i Alexander Kristoffs fantastiske 2015-sesong. Kommende søndag er han en av forhåndsfavorittene i det prestisjetunge belgiske brosteinsrittet.

I fjor satte Kristoff og nederlandske Niki Terpstra inn det avgjørende støtet på toppen av Kruisberg, knapt 30 kilometer før mål. Duoen holdt unna for forfølgerne opp Oude Kwaremont og Paterberg.

Kristoff tror ikke den samme taktikken vil fungere i år.

– Vanligvis er det bedre for meg at det samler seg og at jeg venter. I fjor var det litt tilfeldig at jeg var med på det avgjørende rykket. Jeg tror det blir vanskelig å stikke avgårde på samme måte, sier Kristoff.

– Jeg er en av favorittene, men jeg tror ikke jeg er den største. Jeg er en av de sju-åtte største favorittene, utdyper han.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror ikke på en reprise av fjoråret.

TETT MELLOM GODBITENE: Når rytterne nærmer seg Oudenaarde drar det seg virkelig til.
TETT MELLOM GODBITENE: Når rytterne nærmer seg Oudenaarde drar det seg virkelig til.

– Jeg tviler på at Kristoff kommer til å gjøre det samme. Jeg tror ikke han er i samme form som i fjor. Da var både han og Niki Terpstra så sterke at de fikk gå, sier Kaggestad.

Han gleder seg veldig til siste del av det 255,9 kilometer lange rittet.

– De sterkeste rytterne begynner for alvor å banke løs på hverandre de siste 50 kilometerne. Det er da bakkene og brosteinspartiene virkelig kommer tett. Det er seks bakker og seks brosteinspartier. Når rytterne sykler opp Oude Kwaremont for andre gang (etter 200 km) er en del av hjelperytterne ferdige med jobbene sine. Da begynner det å bli viktig å følge med på angrepene. De største lagene sender avgårde sine nest beste ryttere. Dette er ryttere som det er ekstremt farlig å gi for stort forsprang, sier Kaggestad.

Den tidligere sykkelproffen er spent på hvor vinneren setter inn det avgjørende rykket.

– Den bratteste bakken er Paterberg, men jeg tror den virkelig store testen blir opp Oude Kwaremont siste gang. Vindforholdene spiller også inn, påpeker Kaggestad.

Han har selv deltatt to ganger i Flandern rundt. Begge gangene måtte han bryte. Kaggestad husker at Flandern rundt var det første rittet han syklet i Belgia. Det var noe helt annet enn alt annet han hadde vært med på.

– Det er en skikkelig manndomsprøve og et ekstremt brutalt sykkelløp. Fra min tid husker jeg at det var mye velt og en intens stemning i feltet. Selv når det gikk rolig var det tungt. Nervene er i høyspenn i Flandern rundt. Det er mange spisse albuer og ekstrem posisjonskamp. Sammen med Paris-Roubaix er Flandern rundt det mest ekstreme sykkelrittet, slår Kaggestad fast.

Flandern rundt er det andre av fem såkalte monumenter i sykkelsporten. Milano-Sanremo, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege og Lombardia rundt er de øvrige monumentene.