Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter! Foto: TV 2

God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

MANDAG: Drøm deg bort til Italia med Wenches fabelaktige risotto

Dette trenger du:

•3 dl arborioris (ris til risotto)

  • 2 sjalottløk

•1 fedd hvitløk løk

•5 ss usaltet smør

•2 ½ dl tørr hvitvin evt. eplemost

•10-11 dl kokende kraft (kylling- eller grønnsakskraft) avhengig av hvor tykk eller ”tynn” du vil ha risottoen

•30 g revet parmesan

•5 ss olivenolje (extra virgin)

•presset sitron

•salt, pepper

Tilbehør:

•Pinjekjerner eller hakkede ristede valnøtter

•Ruccola

•Ovnsbakte sherrytomater (bakes med litt olje og salt i stekeovn, 125 oC ca 30 min)

•Revet parmesan

•Grovmalt pepper

•Evt. tynne skiver spekeskinke

Slik gjør du:

Ha risen i et dørslag og skyll under rennende kaldt vann.

La renne av.

Finhakk løk og hvitløk, og surr i 2-3 ss smør til løken er blank.

Tilsett godt avrent ris, surr videre i 3-4 min, til risen blir blank uten å bli brun. Tilsett vin, og la koke nesten inn.

Tilsett en øse varm kraft i risen, kok inn, tilsett en øse av gangen og la det koke inn mellom hver gang.

Rør lett om under speingen.

Fortsett å trekke til risen er mør, ca. 20 min.

Prøv deg fram.

Tilsett revet parmesan, resten av smøret, olivenolje, sitron, og smak til med salt og pepper.

Juster konsistensen, tilsett eventuelt litt mer kraft hvis risottoen er for fast.

Risotto bør ikke koke etter at parmesan er tilsatt.

Server med ønsket tilbehør.


TIRSDAG: Rugknekkebrød med havregryn

Dette trenger du:

•4 dl grov sammalt rug

•4 dl store havregryn

•2 dl solsikkefrø

•1 dl sesamfrø

•1 dl linfrø

•1 ts salt

•7 dl vann



Knekkebrød med valnøtter og frø

Dette trenger du:

•2 dl valnøtter, hakkede

•3 dl grov sammalt rug

•3 dl havregryn

•2 dl gresskarfrø

•1 dl linfrø

•1 dl sesamfrø

•1 dl solsikkefrø

•1 ts honning (kan sløyfes)

•1 ts salt

•7 dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre og rør inn vann til en ganske tynn ”grøtete” masse.

La deigen hvile/svelle i ca. 10 min.

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt og tynt utover de to stekebrettene.

Best stekeresultat med varmluftsovn.

Varm ovnen til 160 grader og sett et brett øverst og ett nederst i ovnen, stek i ca. 10 min.

Ta ut brettene, bruk en pizzarulle eller kniv, og del opp i passende knekkebrødstørrelse.

Sett tilbake i stekeovn og stek videre i ca. 1 time.

Bytt plass på stekebrettene halvveis i steketiden.

Ta ut stekebrettene, løft av bakepapiret med knekkebrødene og legg tilbake i stekebrettet med bakepapiret opp.

Trekk av bakepapiret, del opp/bryt knekkebrødene fra hverandre og fordel utover stekebrettet.

Stek videre med døren på gløtt i 15-20 min., til knekkebrødene er sprøe.

Avkjøl på rist før de oppbevares i tett boks.

Lavkarbo:

- Bruk bare frø, hakkede nøtter og kruskakli.

- Bruk fiberhusk for å binde dette sammen til en ”grøtete” konsistens.

Smaksvariant:

- Tilsett krydder som for eksempel karve eller urtekrydder.

ONSDAG: Minestronesuppe med nydelig persillepesto

Dette trenger du:


• 1 løk

• ca 4 ss olivenolje

• 2 skiver bacon eller 2-3ss hakket smakfull spekepølse

• 2 fedd hvitløk

• 4 ss tomatpuré

• Ca 100 g ris(langkokt ris) eller risoni ”små”pasta/makaroni

• 1 boks hermetiske knuste tomater

• ca 6 dl kjøttkraft /buljong

• 1 fennikel

• 2-3 vårløk

• Ev 2-3 gulrøtter eller 3-4 skiver sellerirot

• ca 2 ts urtekrydderblanding

• 1 ss balsamicoeddik

• salt, grovmalt pepper

• finhakket persille

• 1-2 ss pesto rørt inn i suppen (se egen oppskrift)

• nyrevet parmesan


Slik gjør du:


Finhakk løk og surr i olje til løken er blank. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og stek i 2-3 minuttene

Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft, krydder og ris/ pasta og kok til grønnsakene er møre ca 20 min. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og ev pesto.

Server rykende varm med et godt dryss med nyrevet parmesan.



Pesto


Dette trenger du:


• 2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne)

• 1 stor potte persille eller basilikum

• 2 fedd hvitløk

• ca 1 1/2 dl olivenolje

• ca 50 g revet parmesanost

Slik gjør du:


Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne uten å bli stekt.

Legg persille/basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.

Spe med olje i en tynn stråle.

Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.




TORSDAG: Cæsarsalat med kylling


Velg en litt tykkbladet salat med god smak, for eksempel romano eller hjertesalat.

Dette trenger du:

•4 skiver bacon

•2-3 kyllingfileter

•olje/smør til steking

•1 kvist frisk estragon eller oregano

•1-2 fedd knust hvitløk

•Salt og pepper

•3-4 skiver lyst brød uten skorpe

•2-3 plommetomater

•Parmesan til topping

Dressing:

•3 eggeplommer (moste plommer fra hardkokte egg kan brukes, om du ikke vil bruke rå eggeplommer)

•1 ½ ss dijonsennep

•1-2 fedd hvitløk

•saft av ½ stor sitron

•2 dl nøytral olje/soyaolje/solsikkeolje

•3 finhakkede ansjosfileter

•Ca. 100 g parmesan

•pepper/kajennepepper, evt. litt salt

Slik gjør du:

Skyll godt av salaten og legg den i litt kaldt vann, evt. i en tett plastpose, i kjøleskapet, slik at salaten blir sprø. Dette kan gjøres 2-3 timer før servering.
Stek bacon i en tørr panne, til baconet er sprøtt.

Legg til side.

Ha litt olje og smør i stekepannen, legg i kyllingfiletene, knuste hvitløk fedd, dryss på salt og pepper, og stek i 6-8 min.

Stek til kjøttet er gjennomstekt, men ikke tørt!

Øs stekesjy over kyllingen mens den stekes.

Del brødet i terninger og stek sprøtt i litt olje eller smør i stekepanne, legg gjerne 1 fedd hvitløk i pannen for å gi smak til brødet.

Legg brødet over på litt kjøkkenpapir slik at det holder seg sprøtt.

Når du lager dressing med rå eggeplommer bør alle ingrediensene til dressingen ha samme temperatur slik at dressingen ikke skiller seg.

Visp sammen eggeplommer, dijonsennep, finhakket hvitløk, saft av sitron og finhakket ansjosfilet.

Spe med olje i en tynn stråle mens du pisker hele tiden.

Blir dressingen for tykk, spe med litt kaldt vann.

Smak til med litt finrevet parmesan.

Dressingen skal ha konsistens som en tyktflytende majones. Smak til med kajennepepper og evt. litt salt.

Riv salat i biter og fordel på porsjonstallerken.

Legg over tomat i tynne båter og vend litt av dressingen inn i salaten.

Dryss over høvlet parmesan og brødkrutongene.

Del kyllingbryst i skiver og legg over salaten sammen med sprøstekt bacon.

Fordel over resten av dressingen.

Server med ønsket tilbehør.

FREDAG: Top Chef-vinnerens suverene sellerirotsuppe

Oppskrift av: Reneè Fagerhøi

Slik gjør du:

Legg 2 stk hele selleri med skall i et ildfast fat.

Stek/bak i stekeovn ved 180 grader i 1 1/2 - 2 timer, til sellerien er mør helt igjennom. Bruk en tynn spiss kniv/grillpinne for å sjekke.

Del den bakte sellerien i to, bruk en skje og skuff/skrap ut den møre sellerimassen.

Bruk en blender og kjør sellerimassen sammen med like deler melk og fløte til en glatt suppe.
Begynn med litt melk og fløte, og spe til en fyldig suppe.
Smak til med litt salt, kajennepepper og saft av sitron.

Ved servering, anrett med syltet sellerirot, se egen oppskrift!

Legg over stangselleri høvlet i tynne strimler (lagt i isvann for å få dem ekstra sprø), lett stekte solsikkekjerner, brødkrutonger, potetchips og urteolje.

Urteolje:
Olje kjørt glatt med frisk gressløk, persille eller andre friske urter.

Syltet selleri:
Kok opp 2 dl eplecidereddik og 2 dl sukker.
Tilsett 4-5 dl selleri i små terninger.
Kok opp og la trekke i 3-4 min.
Avkjøl .