Kommunene kommanderes til å  forebygge vold mot barn

Å avdekke og forebygge vold i nære relasjoner bør bli del av den lokale beredskapen, mener justisminister Anders Anundsen.

OVERGRIPERE: Mannen til venstre dømt for en overgrep mot barn og dyr, mannen i midten dømt for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre er dømt for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2
OVERGRIPERE: Mannen til venstre dømt for en overgrep mot barn og dyr, mannen i midten dømt for overgrep mot syv jenter i Bergen og mannen til høyre er dømt for 17 overgrep i Tromsø. FOTO: PRIVAT / TV 2

I et brev til landets kommuner ber justisminister Anders Anundsen (Frp) om at de lokale beredskapsrådene mobiliseres. Der sitter representanter fra en rekke kommunale etater, i tillegg til politi, skole, helsevesen og politisk ledelse.

– Kampen mot vold og overgrep mot barn er den aller viktigste vi utkjemper. Beredskapsrådene er ikke normalt tenkt å brukes til dette, men vi må ta i bruk alle de virkemidlene vi har, sier Anundsen til NTB.

Avdekke og forebygge

I brevet slår han fast at alle kommuner må jobbe for å forebygge og avdekke slike saker, samtidig som det kommunale tjenesteapparatet skal sørge for å bidra med riktig hjelp til rett tid.

Konkret skal beredskapsrådene gjennomføre egne risiko- og sårbarhetsanalyser i den hensikt å sette kommunene bedre i stand til å forebygge, avdekke og håndtere familievold.

I februar kartla TV 2 hvem alle som er dømt for seksualforbrytelser i løpet av 2015. Totalt er 399 personer domfelte og 117 av dem er dømt for overgrep mot barn under 16 år. Det vil si nesten 70 prosent er barn.

Økning på over 100 prosent

– Vi ser en stor økning i saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn i 2015. Den kraftigste økningen er seksuelle handlinger mot barn under 16 år, med en økning på 82 prosent i 2.tertial fra 2013. Det er også en økning på over 100 prosent når det gjelder saker som omhandler besittelse og distribusjon av overgrepmateriale på internett, har Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, sagt til TV 2 tidligere.

– Viser den kraftige økningen at det er flere overgrep nå enn tidligere, eller at man er blitt flinkere til å avdekke dem?

– Det er nok en kombinasjon. Det er vanskelig å si om det skjer flere fysiske overgrep mot barn i nære relasjoner nå enn tidligere, fordi de ofte avhenger av at noen varsler, men det foregår mer overgrep mot barn på internett enn tidligere – som også førere til flere overgrep. Tilgangen på barn er større enn før fordi de fleste barn har en smarttelefon og bruker med tid på nettet, forteller Reif.

(TV 2/NTB)