VELLYKKET ORGANDONASJON: En hivsmittet er for første gang brukt som donor i USA. Foto: CNN
VELLYKKET ORGANDONASJON: En hivsmittet er for første gang brukt som donor i USA. Foto: CNN

Historisk organtransplantasjon mellom hiv-smittede

– Nå kan vi redde mange flere liv, sier kirurg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I frustrasjon har kirurgen Dorry Segev ved John Hopkins Medicine i amerikanske Maryland sett den ene hivsmittede pasienten etter den andre dø i donorkø.

Samtidig har ledige organer fra hivsmittede personer blitt kastet, fordi det har ikke vært lov å bruke dem.

– Det har ikke vært et medisinsk spørsmål. Dette har kun handlet om lovligheten, sier Segev til Baltimore Sun.

Klarsignal

Han har stått i spissen for en lovendring. Segvev har forsket på slike transplantasjoner og lagt press på myndighetene.

I februar ble sykehuset John Hopkins Medicine USAs første til å få godkjenning for transplantasjoner fra en hivsmittet til en hivsmittet.

På en pressekonferanse onsdag fortalte legene om to vellykkede transplantasjoner som er gjennomført i løpet av de siste ukene.

Den ene pasienten, som fikk en ny nyre, har levd med hiv i mer enn 30 år. Ifølge legene har pasienten stått i donorkø i årevis.

Den andre hivsmittede pasienten, som fikk ny lever, har levd med hiv i mer enn 25 år, skriver CNN.

– Sårbare

En studie fra Sør-Afrika viser at transplantasjoner mellom hivsmittede har vist seg å være nesten like vellykkede som ved andre transplantasjoner.

Men noen studier viser likevel at ved nyretransplantasjoner har det vært større fare for avstøtning av det nye organet når det har vært transplantasjoner mellom hivsmittede.

– Hivsmittende i donorkø har vært ekstra sårbare, flere av dem dør i køen i forhold til dem uten hiv, sier kirurg Dorry Segev ved John Hopkins Medicine.

Ikke aktuelt i Norge

I Norge står litt over 400 mennesker i kø for et nytt organ.

Hivsmittede og personer som har, eller har hatt, kreft kan ikke være donorer i Norge.

– Vi må være klar over at det er stor forskjell på Norge og USA, med tanke på hvor mange hivsmittede vi faktisk har, sier leder og professor ved Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Rikshospitalet, Pål-Dag Line.

Dermed er det ikke en aktuell problemstilling å gjennomføre transplantasjoner mellom hivsmittede i Norge. Likevel gjennomføres det organtransplantasjoner med kroniske virussykdommer.

– Donorer med hepatitt C er blitt brukt til andre mottakere som har samme sykdom. Man blir ikke mer smittet enn smittet, sier Line.

– Hun ville vært glad

Begge de hiv-smittede pasientene i USA, som har fått nye organer, ønsker å være anonyme. Det samme ønsket har familien til donoren, men i en uttalelse sier de:

– Hun kjempet alltid for de svakeste. Hun ville vært glad for at hun kunne leve videre «i sjelen til så mange» som nå kan leve videre på grunn av hennes organer.