FIFA President Gianni Infantino speaks during a news conference at the South American Football Confderation (CONMEBOL)  headquarters in Luque March 28, 2016. REUTERS/Jorge Adorno
FIFA President Gianni Infantino speaks during a news conference at the South American Football Confderation (CONMEBOL) headquarters in Luque March 28, 2016. REUTERS/Jorge Adorno Foto: Jorge Adorno

– Dette er din sjanse, Infantino

Nye avsløringer om Qatar-VM 2022 ryster FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amnesty International krever handling fra FIFA og deres sponsorer etter egne avsløringer om arbeidstakernes forhold i Qatar.

– Hvis FIFAs nye ledelse mener alvor med sine lovnader om endring, kan ikke deres viktigste kamper bli spilt på arenaer som er bygget på misbruk av arbeidere, sier Salil Shetty, generalsekretær i menneskerettighetsorganisasjonen.

I rapporten, hvor det omfattende misbruket blir beskrevet i detalj, fremsettes en rekke krav til myndighetene i Qatar. Det er imidlertid overfor FIFA og deres samarbeidspartnere at de tydeligste henstillingene kommer:

– Det er på tide at fotballens ledere enten hever røsten eller blir holdt ansvarlige for deres stillhet, enten det er store fotballinstitusjoner som Bayern München og PSG eller sponsorer som Adidas og Coca-Cola.

Kravene til FIFA

Amnesty anmoder FIFA om å opprette et eget utvalg som skal granske forholdene i Qatar, enten det er i direkte eller indirekte tilknytning til arrangementet.

Organisasjonen etterlyser jevnlige og uavhengige inspeksjoner av forholdene i Qatar, hvor funn og tiltak blir gjort tilgjengelig for offentligheten.

Og mens Amnesty ber Qatars myndigheter om å gjøre betydelige endringer på sponsor/fadder-ordningen, som innebærer at arbeidsinnvandrere ikke kan bytte jobb eller forlate landet uten godkjenning fra arbeidsgiver, ber de også FIFA om å legge press på VM-arrangøren for at slike endringer skal kunne skje.

Press forventer de også fra FIFAs sponsorer og samarbeidspartnere, som ifølge rapporten bør kreve – både privat og offentlig – at FIFA kommer med umiddelbare og konkrete tiltak til utbedring av situasjonen.

– Internasjonale endringer er kompliserte og langsomme fordi det er så mange kulturer som møtes. Jeg tror, i likhet med Amnesty, at veien til endring er å legge press der pengene ligger. Pengene må bry seg, sier TV 2s juridiske ekspert Randi Gustad.

– Ypperlig sjanse for Infantino

Gustad beskriver funnene som «groteske» og «fryktelige» og håper at FIFAs nye ledelse nå kan ta grepene man har etterlyst i lang tid.

– Ved å snakke med så mange arbeidere har Amnesty fått bekreftet de dårlige forholdene man har snakket om i lang tid. Vi har hørt om dette i flere år, og det er forferdelig at så lite har blitt gjort for å få bukt med problemene. Dette er en ypperlig anledning for Infantino til å markere seg med konkrete reformer. Dette er hans sjanse.

I likhet med Amnesty tror hun at veien til bedring er samarbeid på tvers av ulike organisasjoner, politiske organer og økonomiske krefter. Gustad viser til at Qatar er bundet av ulike internasjonale konvensjoner, men at sanksjonsmulighetene åpenbart ikke er gode nok til å fremtvinge endring i regimet.

– I en ideell verden skulle man gjerne sett at en av de største stjernene gikk ut og sa at han ikke ønsker å spille på en kirkegård, men alt ved denne saken er så intrikat, med for eksempel Qatar så tydelig involvert i både Barcelona og PSG.

– Det må være flere grupper som går sammen om å løse dette. Pengene, altså sponsorer, må bry seg nok til at det merkes. Internasjonale LO (ILO) og andre internasjonale krefter må jobbe for at Qatar overholder regler de selv har ratifisert. Men viktigst av alt er det at FIFAs nye ledere benytter anledningen til å markere seg på en positiv måte. Mye skade har allerede blitt gjort, men det er fortsatt lang tid igjen til VM i 2022. Den tiden bør benyttes godt.

Et land av arbeidsinnvandrere

Av 2.1 millioner innbyggere i Qatar er 90% arbeidsinnvandrere, hovedsaklig fra Sør-Asia. Disse arbeiderne kommer til landet under en såkalt sponsor/fadder-ordning, der arbeidsgiver får betydelig kontroll over arbeidernes liv.

Amnesty Internationals harde kritikk mot FIFA er i stor grad knyttet opp mot FIFAs svake håndtering av denne problemstillingen - fra start til slutt.

– I Qatars VM-søknad var det åpenbart at store bygningsprosjekter måtte gjennomføres. Da FIFA i 2010 ga VM til Qatar visste de at bygningsarbeid i Qatar for det meste gjennomføres at arbeidsinnvandrere. De visste også at disse utsettes for systematisk misbruk. Likevel implementerte ikke FIFA noen tiltak for å sikre seg mot denne behandlingen, skriver de.

Mens håndteringen av problemet underveis åpenbart har vært for dårlig, håper Gustad at Qatar-problemene i alle fall medfører strengere krav til fremtidige tildelinger.

– Man kan si mye om IOC, men jeg tror at de omfattende kravspesifikasjonene er helt nødvendige, både for å unngå slike problemer som dette, men også for å sikre fornuftig gjenbruk av infrastrukturen som bygges. Her har FIFA mye å lære, sier hun.