Slik lager du en rimelig barnebursdag

TV 2 Hjelper deg har testet hvilken butikk som er best og billigst. Her får du også noen lure tips på veien.

Når man skal handle inn festartikler til barnebursdag kan det fort bli dyrt. TV 2 Hjelper deg har sjekket hvilke butikk som selger dekorasjoner og papptallerkener billigst – og hva barna liker best.

Butikkene som er med i testen er Nille, TGR og Festmagasinet Standard i Oslo. Sistnevnte har også nettbutikk, så man kan handle fra butikken selv om man ikke bor i Oslo.

600 kroner i budsjettet

Budsjettet har mor Camilla Aastorp Andersen satt til 1000 kroner for hele gildet. Hvis vi da regner med at 400,- går til mat, godteri og kake, står vi igjen med 600 kroner til bestikk og dekorasjoner. Alt skal være engangsbestikk, så det er lett å rydde etter festen.

Slik testet vi

For å sjekke hvilken butikk som er billigst har vi laget en handleliste med alt man vanligvis trenger når man skal arrangere bursdag:

Papptallerkner, pappkopper, kakelys, godteposer, ballonger, parthatter e.l, sugerør, servietter, invitasjoner, bestikk og papirduk. (Se prisliste lenger ned i saken! )

Det er tatt utgangspunkt i åtte personer i selskapet – men om det er flere kan regnestykket fort endre seg. Mange artikler selges kun i 8-pack, og da må man kjøpe dobbelt selv om det bare er to ekstra i selskapet.

Finn et tema

DEKKET TIL FEST: Tre bord dekket med festartikler fra Nille (t.v), TGR (midten), Festmagasinet Standard (t.h). 
DEKKET TIL FEST: Tre bord dekket med festartikler fra Nille (t.v), TGR (midten), Festmagasinet Standard (t.h). 

Med for å teste har vi partyplanlegger Ronnie Ottem fra Personlige opplevelser, som skal handle inn. Han har fått i oppdrag å arrangere bursdag for 6 år gamle Max, som ønsker seg en bursdag i temaene Hulken, Minions og fotball.

– Jeg syns det er lurt å finne et tema. Fargekoder er veldig greit. For eksempel hulken-tema, da er det mye grønt, så da kan man kjøpe det, sier Ottem.

Nille billigst

EKSPERT: Partyplanlegger Ronnie Ottem fra personlige opplevelser er med og tester festartikler til barn. 
EKSPERT: Partyplanlegger Ronnie Ottem fra personlige opplevelser er med og tester festartikler til barn. 

Om man kun velger det billigste er det Nille som kommer best ut av testen. For alt på listen koster det 261 kroner, mens hos TGR blir prislappen 290,-. Festmagasinet standard er dyrest med 330 kroner for alt.

Men Ottem må også ta hensyn til Max sine ønsker og hva han mener er finest. Etter en vurdering går Ottem får fotballtema hos Nille, Hulkentema hos TGR og Minionstema hos Festmagasinet Standard. Med et budsjett på 600 kroner kan han da kjøpe det han vil, så lenge han har alle tingene på handlelisten.

Også her er det Nille som blir billigst og gir flest ting for pengene. For 349 kroner får Ottem alt han trenger innenfor temaet fotball, deriblant kakelys som ser ut som små fotballer. Det er også her han får mest varer for 600 kroner. I tillegg til handlelisten får Ottem råd til å kjøpe girlander til å henge i taket, fargeblyanter så barna kan dekorere papirduken, samt serpentiner og små sjokoladefotballer til å pynte bordet med. Nille er også butikken med best utvalg – det er mange temaer å velge mellom på bursdagsartiklene.

Hos TGR kommer prisen på handlelisten på 430 kroner. Her er det også mange av varene på lista som kommer i 6-pack, noe som gir utslag på prisen. Hos Festmagasinet Standard kommer handlelisten på 509 kroner.

FEST OG MORO: Nille, TGR og Festmagasinet Standard ble sjekket av TV 2 Hjelper deg.  
FEST OG MORO: Nille, TGR og Festmagasinet Standard ble sjekket av TV 2 Hjelper deg.  

Nille er derfor butikken som er billigst, uansett om man velger de rimeligste varene eller ikke, og det er butikken som gir mest varer for pengene og som har det beste utvalget når du skal handle inn. Det er også Ottem sin favorittbutikk:

– De har bredt utvalg, er over hele landet, og man får mye for pengene. Det er mitt førstevalg, sier Ottem.

Barnets favoritt

Men hvilket rom liker Max best? Etter å ha satt opp alle de tre rommene hjemme i Max sitt hus får han velge rommet han liker best. Etter nøye vurdering, er det Minions-rommet, Max sitt favoritt-tema, som stikker av med seieren.

– Det var finest! Sier Max.

Best liker han gule ballonger fra taket, girlanderen og Minions-maskene. Men når han blir bedt om å gi terningkast til de andre rommene får også de terningkast seks. Også mor Camilla er imponert.

– Jeg syns alle var veldig veldig bra. Det var de temaene Max ønsket seg, og det ser ut som alle er i samme prisklasse. Jeg er imponert!

Tips til barnebursdag:

  • Finn en rød tråd, (enten en farge eller et tema) som gjenspeiler bursdagsbarnets personlighet og ønsker for dagen.
  • Bruk fargekoder – om temaet er f.eks. Hulken, finn grønne ting å dekorere med.
  • Om det ikke finnes papir eller plastduk i riktig farge, kan gavepapir fungere like bra og gir flere farger å velge mellom.
  • Fjern gjenstander som bilder, vaser, og andre «voksenting». Erstatt de med pynt eller ting fra barnets rom som passer til tema. Da vil rommet føles mer deres.
  • En fin kake gjør mye. Det kan enten bestilles eller lages selv. På nettet finner du mange tips til å skape barnets drømmekake, enten det er Minions, Frozen eller noe annet.
  • Vær kreativ. Ballonger kan klistres på stoler, i taket og ligge på gulvet. Godteri, som Non-stop kan fungere som pynt på bordet.