SLÅENDE RAPPORT: Amnesty Internationals rapport om Fotball-VM i 2022 avdekker kritikkverdige forhold. 
SLÅENDE RAPPORT: Amnesty Internationals rapport om Fotball-VM i 2022 avdekker kritikkverdige forhold. 

Nye avsløringer om Qatar-VM: – Som å leve i et fengsel

Tvangsarbeid, løgn, trusler og kummerlige boforhold. Slik beskriver Amnesty International situasjonen i Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Arbeidsinnvandrerne er gjeldstyngede, svært dårlig lønnet og bor i usle ørkenleirer. De er en grell kontrast til toppspillerne som skal spille på stadionanleggene de bygger. Alt arbeiderne ønsker er sine rettigheter: å bli betalt i tide, å kunne forlate landet dersom de trenger og å bli behandlet med verdighet og respekt.

Slik presenterer Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty rapporten «The ugly side of the beautiful game: Labour exploitation on a Qatar 2022 World Cup venue», som avdekker svært kritikkverdige forhold hos VM-arrangøren.

Skrekkelige forhold

Menneskerettighetsorganisasjonen har dybdeintervjuet 132 arbeidsinnvandrere som arbeider med Khalifa Stadium, arenaen som etter planen skal huse en semifinale i VM 2022. Ytterligere 99 arbeidsinnvandrere ble intervjuet om arbeidet ved sportssenteret Aspire Zone, hvor klubber som Bayern München, Everton og Paris Saint-Germain trente denne vinteren.

– Livet mitt her er som et fengsel. Arbeidet er utfordrende. Vi arbeidet i mange timer under solen. Da jeg først klaget på situasjonen min, like etter jeg kom til Qatar, ga sjefen min beskjed om at klager ville få konsekvenser. «Vær stille hvis du vil fortsette her», forteller en av arbeiderne.

KUMMERLIGE FORHOLD: Slik bor arbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International. 
KUMMERLIGE FORHOLD: Slik bor arbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International. 

Rapporten avdekker en rekke kritikkverdige forhold:

  • Trange og nedslitte boenheter.
  • Store avgifter (4000 til 36000 kroner) betalt til rekrutteringsagenter i hjemlandet for å få jobb i Qatar.
  • Brutte løfter i form av lavere lønn eller annerledes arbeidsoppgaver enn avtalt.
  • Flere måneders forsinkede lønnsutbetalinger.
  • Manglende fornyelse av oppholdstillatelse, som innebærer at arbeiderne kan bli anholdt eller deportert hvis de ikke kommer på jobb.
  • Konfiskering av pass slik at arbeiderne ikke kan forlate landet.
  • Trusler om straff, herunder å holde tilbake lønnsutbetalinger, å utlevere dem til myndigheter og å hindre dem fra å forlate landet, dersom arbeiderne klager på forholdene.
TRANGT OG NEDSLITT: Arbeiderne bor under svært dårlige forhold. Foto: Amnesty International. 
TRANGT OG NEDSLITT: Arbeiderne bor under svært dårlige forhold. Foto: Amnesty International.  Foto: steen eriksen

Holdt igjen etter jordskjelv

Arbeiderne kommer hovedsaklig fra Bangladesh, India og Nepal og ble intervjuet i perioden februar til mai 2015. Da Amnesty kom tilbake til Qatar i februar 2016 hadde flere av arbeiderne blitt flyttet til bedre boforhold, i tillegg til at passene hadde blitt gitt tilbake til dem. Andre grove forhold hadde imidlertid ikke blitt utbedret.

Den såkalte kafala-ordningen i Qatar innebærer at arbeidere ikke kan bytte jobb eller forlate landet uten tillatelse fra «sponsoren», altså arbeidsgiveren. En etterlengtet reform rundt ordningen ble varslet i slutten av 2015, men Amnesty hevder at reformen i liten grad vil påvirke maktforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

KHALIFA STADIUM: Denne arenaen skal huse semifinalene i VM 2022. Foto: Amnesty International.
KHALIFA STADIUM: Denne arenaen skal huse semifinalene i VM 2022. Foto: Amnesty International.

Flere av arbeiderne fra Nepal fortalte at de ikke fikk besøke familien i 2015 da hjemlandet ble hardt rammet av jordskjelv, et jordskjelv som tok livet av flere tusen mennesker og etterlot over en million mennesker uten hjem.

– Han skjelte meg ut og sa at jeg aldri fikk forlate landet dersom jeg klaget igjen. Siden den gang har jeg vært forsiktig med å klage på lønn eller noe annet. Hvis jeg kunne, hadde jeg selvfølgelig byttet jobb eller forlatt Qatar, sier en av arbeiderne.

Slakter FIFA

Det er Qatars Supreme Committee for Delivery and Legacy som er ansvarlige for å arrangere VM, og dermed også bygningsarbeidernes ve og vel. Komitéen innførte i 2014 en industri-standard som skal sikre arbeiderne bedre rettigheter enn de har under qatarsk lov.

Amnesty International mener imidlertid at disse tiltakene alene ikke er tilstrekkelige.

Foto: Amnesty International.
Foto: Amnesty International.

– Komitéen har vist at de mener alvor i sitt arbeid med å sikre bedre forhold, og standardene har potensiale til å kunne hjelpe. Dessverre sliter de med å håndheve disse standardene. I en kontekst der Qatars myndigheter er apatiske og FIFA er likegyldige, vil det nesten være umulig å få gjennomført et VM uten misbruk.

Generalsekretær Shetty retter svært hard skyts mot FIFA.

– Misbruket av arbeidsinnvandrerne er en skamplett på fotballens samvittighet. For spillere og supportere er en VM-stadion et sted for drømmer. For noen av arbeiderne vi har snakket med er det som å leve i et mareritt. Til tross for fem år med løfter, har FIFA feilet omtrent fullstendig i å hindre at VM blir bygget på brudd mot menneskerettigheter, slår generalsekretæren fast.